Koçal Açiklamasi 'Tüketicinin Ihtiyaç Siralamasini Reklamlar Degistirmemeli'

Samsun Üniversitesi ve Ticaret Bakanligi isbirligi ile “Ürün Güvenligi Paneli” yapildi. Panelde konusan TÜDEF ve TÜKODER Genel Baskani Aziz Koçal, "Tüketicinin ihtiyaç siralamasini reklamlar degistirmemeli” dedi.

Koçal Açiklamasi 'Tüketicinin Ihtiyaç Siralamasini Reklamlar Degistirmemeli'
Ticaret Bakanligi’nin faydalanicisi oldugu “Ürün Güvenligi, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Uygunluk Degerlendirmesi Alanlarinda Kamuoyundaki Farkindaligin Artirilmasi” baslikli Avrupa Birligi Teknik Destek projesi kapsaminda Samsun Üniversitesi (SAMÜ) ve Ticaret Bakanligi isbirligi ile online platform üzerinden “Ürün Güvenligi Paneli” gerçeklestirildi.

Moderatörlügünü Samsun Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Selahattin Kaynak’in yaptigi panele SAMÜ Iktisadi, Idari ve Sosyal Bilimler Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Mustafa Kemal Yilmaz, TÜDEF ve TÜKODER Genel Baskani Aziz Koçal ve Ürün Güvenligi Uzmani Dr. Zeliha Yildirim konusmaci olarak katildi.

Ticaret Bakanligi Ürün Güvenligi, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Genel Müdürü Veysel Parlak ve Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Ekonomi Müstesari Ticaret ve Diger AB Politikalari Bölüm Baskani Bartosz Przywara açilis konusmasi yaparak katilimcilara tesekkür etti.

Panelin baslangicinda kisa bir konusma yapan Prof. Dr. Selahattin Kaynak, “Ürün güvenligi olukça önemli bir mesele. Dünya nüfusu yaklasik olarak 7,8 milyar kisiden olusmaktadir. Bu nüfusun ortak paydasi ise tüketici kimligi altinda yer almalaridir. Bu büyüklükteki nüfusun homojen olmamasi, piyasada asimetrik bilginin üretici lehine olmasi ve binlerce mal ve hizmetle karsi karsiya kalan tüketicinin rasyonel seçim yapamamasi piyasa basarisizligina neden olmaktadir. Bu durumda maksimum fayda beklentisi karsilanmayan tüketicilerde aldanmislik duygusu olusmasina neden olmaktadir. Tüketiciler mal ve hizmet taleplerinde en az fiyat, kalite, zevk ve tercihler kadar ürün güvenligini de dikkate almalilar. Zira ürün güvenliginin hem telafisi zor hem de maliyeti yüksektir” diye konustu.

Doç. Dr. Mustafa Kemal Yilmaz, tüketim kültürünü küresel düzeyde etkileyen unsurlar ve tüketimin küresellesmesinin tarihçesini anlatarak bugünle baglantisindan bahsederek, “Bilinçli tüketici olma konusunda katilimcilara faydali olmayi hedefliyoruz. Küresel tüketim kültürünü ele aldigimizda ekonomik gerekçeleri ve dolayisiyla tüketici davranislarini göz ardi edemeyiz. Çok uluslu sirketlerin dünya ekonomisindeki paylarina bakildiginda küresellesmenin ekonomik boyutunu görebilmek mümkündür” seklinde konustu.

Tüketici haklari hakkinda konusan TÜDEF ve TÜKODER Genel Baskani Aziz Koçal, “Tüketici haklari ve tüketici bilinci açisindan halkimizi yönlendirmemiz gerekiyor. Tüketici bilinci ve tüketici haklarini ilkokullardan baslayarak tüm egitim hayatlarinda ögrencilerimize yansitmaliyiz. Ürün güvenligi konusunda hepimiz birer denetçiyiz. Tüketirken tükenmeyelim. Bir tüketim bilincinin olusmasi gerekiyor. Tüketicinin ihtiyaç siralamasini reklamlar degistirmemeli” ifadelerini kullandi.

Son konusmaci olarak sunumunu gerçeklestiren ürün güvenligi uzmani Dr. Zeliha Yildirim ise sunlari söyledi:

“Ürün güvenliginde farkli alanlara deginmis olduk. Katilimci arkadaslardan ricam, ürün güvenligini kendi kariyerlerine nasil entegre edebileceklerini düsünmeleridir. Günlük yasantimizda, bir gün içerisinde binlerce malzeme ya da materyalle muhatap oluyoruz. Piyasaya arz edilecek ürünün gereken tedbirler alinarak tüketiciye sunulmasi gerekiyor. Bütün ürünler kanun güvencesi altinda piyasaya sürülmeye baslandi. Ürünlerde uygunluk degerlendirmesi zorunlu hale geldi ancak tüketiciler de kendi üzerine düsen sorumlulugu yerine getirerek ürün güvenligi sürecine katki saglamalidir.”

Panel, Prof. Dr. Selahattin Kaynak’in degerlendirmeleri ve katilimci sorularinin cevaplanmasi ile sona erdi. Panelin ardindan katilimcilarla hatira fotografi çekilerek ve katilim belgeleri paylasildi.
Kaynak: İHA