Japonya'dan Belarus'a Sembolik Yaptirim

Japonya’da hükümet, muhalif gazeteci Roman Protasevich’i tasiyan uçagin zorla indirilmesine yönelik yaptirim karari kapsaminda Belarus’a ait uçaklarin Japonya havaalanlarina inisini yasaklarken, iki ülke arasinda dogrudan hava trafigi olmadigi için Japonya’nin yaptirimi "sembolik" olarak yorumlandi.

Geçtigimiz ay muhalif gazeteci Roman Protasevich’i tasiyan bir Ryanair uçagini zorla Minsk’e indiren Belarus’a Japonya’dan yaptirim karari geldi. Japonya Bas Kabine Sekreteri Katsunobu Kato yaptigi açiklamada, Belarus’a ait havayollari tarafindan isletilen uçaklarin Japonya’ya inmesini yasaklamaya karar verdiklerini söyledi.

Kato, Belarus’un eyleminin Uluslararasi Sivil Havacilik Sözlesmesi’nin ihlali anlamina gelmesi nedeniyle Japon havayollarina da Belarus üzerinden uçmaktan kaçinmalarini tavsiye edeceklerini ifade etti.

"Sivil bir uçagin zorla indirilmesini ve bir yolcunun Belarus makamlari tarafindan keyfi olarak tutuklanmasini siddetle kiniyoruz" diyen Kato, tutuklu gazetecinin derhal serbest birakilmasi çagrisinda bulundu. Japonya’nin adimi, geçtigimiz hafta Avrupa Birligi’nin (AB) Belarus’a karsi aldigi hava sahasi yasagi kararinin ardindan gelirken, Tokyo ve Minsk arasinda dogrudan hava trafigi olmamasi nedeniyle Japonya’nin yaptirimi "sembolik" olarak yorumlandi.

Tepkilere neden olmustu

Belarus makamlari 23 Mayis’ta muhalif gazeteci Roman Protasevich’i tasiyan bir RyanAir uçagini Minsk’e inmeye zorlamis, Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko ise Yunanistan’dan Litvanya’ya giden yolcu uçaginda bomba bulunduguna dair Isviçre’den ihbar geldigini söylemisti. Belarus’un eylemi, uluslararasi kamuoyunda tepkiye neden olmustu.
Kaynak: İHA