Ikinci Ürün Ekimi Için Yakilan Aniz, Hem Dogaya Hem Cebe Zarar Veriyor

Türkiye'nin önemli tahil üretim merkezlerinden biri olan ve Güneydogu Anadolu Projesi'nin (GAP) merkezi konumundaki Sanliurfa'da, ikinci ürün ekimi için anizlarin yakilmasi tehlike olusturuyor.

Türkiye'de ekilebilen tarim alani bakimindan önemli merkezlerden olan Sanliurfa'nin verimli arazilerinden ülkenin mercimek üretiminin yüzde 36'si, bugdayin yüzde 10'u ve arpanin ise yüzde 11'i karsilaniyor. Yaklasik 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tariminin yapildigi kentte, yer yer hububatin ardindan ikinci ürün olarak pamuk ve misir ekimi için hazirlik yapilmaya baslandi. Ancak zaman kaybinin önüne geçebilmek için yakilan anizlar, tehlike arz ediyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ali Riza Öztürkmen, AA muhabirine, bölgede yasanan kuraklik nedeniyle kuru tarimin yapildigi bölgelerde ciddi anlamda verim düsüklügü yasandigini söyledi.

Bu yüzden bu sene ikinci ürüne daha çok agirlik verildigini, buna bagli olarak da aniz yanginlarinda artislar oldugunu aktaran Öztürkmen, söyle konustu:

"Çiftçilerimiz ikinci ürün için tarlalarini hizli bir sekilde hazirlayabilmek ve daha kolay isleyebilmek adina tarlasini yakiyor. Bu da tarla yapisinin bozulmasina neden oluyor. Aniz yakilan bölgelerde sicaklik 250-400 derece arasinda oluyor. Bu da organik maddelerin yok olmasina neden oluyor. Ayrica azot ve karbon döngüsü bozuldugu için daha fazla gübre atma ihtiyaci doguyor, bu da çiftçilerimizin girdi maliyetlerini artiriyor. O yüzden herkesin aniz yakmayi hem doga hem de ticari çikarlari için birakmasi gerekir."

Bitki saplarini yakmak yerine bunun saman olarak degerlendirilmesi noktasinda öneride bulunan Öztürkmen, saman fiyatlarinin da göz önünde bulundurulmasi halinde bu çalismanin üreticiye ciddi bir gelir saglayabilecegine isaret etti.

- "Verimli arazilerimizi yakmayalim"

Sanliurfa Ziraat Odasi Baskani Ahmet Eyyüpoglu da bu yil bölgede yasanan kuraklik nedeniyle çiftçinin sikintilar yasadigini ifade etti.

Bölgenin çok verimli topraklara sahip oldugunu anlatan Eyyüpoglu sunlari kaydetti:

"Bu yil yagislarin yetersiz olmasi nedeniyle çogu çiftçimiz ürünü kaldiramadi. Sulama imkani olan çiftçilerimiz ikinci ürüne yöneldi. Bunu yaparken bazi çiftçilerimiz aniz yakiyor. Bu da toprak anaya çok zarar veriyor. Sükürler olsun ki teknoloji gelismis, birçok ekipman ve alet yapilmis. Bu sayede tarla ikinci ekime temiz sekilde hazirlanabiliyor. Aniz yakmakla topraktaki bir çok canli ölüyor. Verimli arazilerimizi yakmayalim. Bu topraklar dünyanin hiç bir yerinde yok."

Kaynak: AA