Güney Kore Savunma Bakani 'Askeri Yargi Sisteminde Reform' Çagrisinda Bulundu

Güney Kore Savunma Bakani Suh Wook, komutanlarin sorusturma ve yargilama süreci üzerindeki etkisini azaltmak için askeri yargi sisteminde reform yapilmasi çagrisinda bulundu.

Yonhap ajansinin haberine göre, Savunma Bakani Suh, meclis oturumunda yaptigi konusmada, "Askeri yargi sistemine olan güveni yeniden tesis etmek amaciyla sorusturma ve yargilama sürecinde bagimsizlik ve adaleti garanti altina almak için planlandigi gibi reform çalismalarini yerine getirmemiz ve komutanlarin cezai islemlerdeki etkisini azaltmamiz gerekiyor." dedi.

Bakan Suh, Güney Kore Hava Kuvvetlerinde görevli kadin astsubayin tacize ugradigi iddiasiyla intihar etmesi nedeniyle tekrar özür diledi.

Güney Kore Savunma Bakanligi, 2018 yilinda, askeri yargi sisteminde reform yapmak için bir dizi çalisma yürüterek bir yasa tasarisi önermisti. Söz konusu tasari, Güney Kore Meclisi Yasama ve Yargi Komisyonu'nda bekliyor.

Bakanligin önerdigi reform önlemleri arasinda, temyiz davalarinin Seul Yüksek Mahkemesine devredilmesi ve komutanlarin yargilamalardaki etkisini önlemek için askeri yargiç olarak sivil uzmanlarin atanmasi yer aliyor.

- Devlet Baskani Moon, "kislalardaki cinsiyetçi kültürde degisim için" komisyon kurulmasini istemisti

Güney Kore Devlet Baskani Moon Jae-in, Hava Kuvvetlerinde görevli kadin astsubayin tacize ugradigi iddiasiyla intihar etmesinin ardindan, 7 Haziran'da, ordudaki cinsiyetçi kültür ve tutumlarin incelenmesi için komisyon kurulmasi talimati vermisti.

Güney Kore'de halk, askeri yetkililere olayla ilgili sorusturma açmak yerine taciz iddialarinin odagindaki basçavusun üstleri tarafindan korundugu gerekçesiyle tepki gösteriyor.

Magdur astsubayin, taciz olayindan yaklasik 3 ay sonra, suçun üzerinin örtülmesi nedeniyle intihar ettigi öne sürülüyor.

Güney Kore'de ordu sik sik taciz iddialariyla gündeme gelirken 2017'de kadin subaya tecavüz ettigi gerekçesiyle bir silahli kuvvetler mensubu, 15 yil hapis cezasina çaptirilmisti.

Kaynak: AA