GTO'da Macaristan Pazari Konusuldu

Gaziantep Ticaret Odasi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren GTO Dis Ticaret Istihbarat Merkezi organizasyonunda "Macaristan-Gaziantep Arasinda Is Birligi Firsatlari" konulu webinar gerçeklestirildi.

Gaziantep’in Macaristan ile olan ticari iliskileri, potansiyel sektörler ve yeni firsatlarin irdelendigi webinarin konusmacilari GTO Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim, Macaristan Ankara Büyükelçisi ViktorMatis, DEIK Macaristan Is Konseyi Üyesi Fikret Nas, HEPA Türkiye Genel Müdür Yardimcisi Burak Aktas, Macaristan Ankara TicariAtesesiAronSipos ve Macar Eximbank Türkiye Temsilcisi Arda Tugay oldu.

GTO Genel Sekreteri Baran Uçaner’in moderatörlügünü üstlendigi, Macaristan’in ekonomik durumu, ticari altyapisi, Avrupa ülkeleriyle olan iliskileri ve sundugu firsatlara iliskin sunumlarin gerçeklestirildigi webinarda konusan GTO Baskani Tuncay Yildirim, Macaristan ve Türkiye arasinda “iki ülke” iliskisinden önce “iki halk” iliskisi oldugunu vurgulayarak, “Macar ve Türk halki birbirine derin ve güçlü baglarla baglidir. Biz istiyoruz ki bu kadim dostluk ve kültürel yakinligimizi her iki taraf için maddi kazanç da saglayacak iliskilerle pekistirelim. Bu toplantida bir araya gelis sebebimiz de bu” dedi.



2020 yilinda Gaziantep-Macaristan ticaret hacminin 46 milyon dolar olarak gerçeklestigini ifade eden Yildirim, “Gaziantep’in ve Macaristan’in potansiyeli degerlendirildiginde bu rakam maalesef yetersiz kaliyor. Yaptigimiz bu toplanti umut ediyorum ki her iki tarafin da kazançli çikacagi is birlikleriyle sonuçlanacak, mevcut ticaret hacmimizi bir üst seviyeye çikartacak. Ticari diplomasi sayesinde potansiyelimizi hareketlendirecegimizden süphem yok. Gaziantep Ticaret Odasi bu kentin ticari alandaki en büyük çati kurulusudur. Güçlü iliskilerin temelinin de ticaretin kalbinin attigi bu Oda’da atilacagindan eminim” ifadelerini kullandi.

Macaristan, Türkiye’nin Avrupa’daki en yakin dostudur”

Webinarda yaptigi konusmada Türkiye-Macaristan iliskilerine deginen ve bu iliskilerin ticari anlamda da önemli sonuçlar doguracagini söyleyen Macaristan Ankara Büyükelçisi ViktorMatis, “Macaristan, Türkiye’nin Avrupa’daki en yakin dostudur. 2013 yilindan beri stratejik is birligi var ülkelerimiz arasinda. Uluslararasi camiada da birlikte hareket ediliyoruz. Bunlar oldukça önemli seyler” Ifadesine yer verdi.

Macaristan’in Avrupa pazari için bir üs niteligi tasidigini belirten Büyükelçi Matis, Türk firmalarina pek çok firsat sunduklarini ve Avrupa pazarina açilmak isteyen Gaziantepli firmalar için her kolayligi saglamaya hazir olduklarini vurguladi.
Kaynak: İHA