Dünya Bankasi'ndan Türkiye'deki Nehir Havzalari Için 135 Milyon Dolarlik Finansman

Kredi, Bolaman ve Çekerek nehir havzalarinda dayanikli altyapi hizmetlerinin olusturulmasi ve bölgede yasayan halkin geçim kaynaklarinin iyilestirilmesi amaciyla kullandirilacak.

LONDRA – Dünya Bankasi, Bolaman ve Çekerek nehir havzalarindaki kirsal topluluklarin geçim kaynaklarinin korunmasi ve iklime karsi dayanikliliklarinin artirilmasi amaciyla Türkiye’ye 135 milyon dolar kredi sagladi.

Bankadan yapilan açiklamada, “Türkiye Dayanikli Peyzaj Entegrasyon Projesi”ne (TULIP) iliskin kredinin onaylandigi bildirildi.

Projeyle Dogu Karadeniz'de yer alan Bolaman Nehir Havzasi ve Iç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Çekerek Nehir Havzasi'nda dayanikli altyapi hizmetlerinin olusturulmasinin ve bölgede yasayan halkin geçim kaynaklarinin iyilestirilmesinin amaçladigi belirtilen açiklamada, kredi tutarinin ise 135 milyon dolar oldugu kaydedildi.

Dünya Bankasi açiklamasinda, “Her iki havza, mevsimsel taskinlar ve kurakliklar, toprak erozyonu ve toprak kaymasi gibi iklim degisikligi etkilerine karsi oldukça kirilgan durumdadir. Bu bölgelerde ayrica yüksek yoksulluk oranlari, düsük tarimsal verimlilik, yetersiz altyapi (su depolama, aritma ve sulama altyapisi dahil olmak üzere), dogal kaynak bozunumu, sinirli yol baglantilari ve disari göç nedeniyle olusan insan sermayesi kaybi da dikkat çekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Açiklamada projenin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini öncesinde planlanmis olmasina ragmen, bölge halki üzerindeki salginin ekonomik etkilerinin azaltilmasina da yardimci olacagi belirtildi.

- "Dayanikli altyapi Türkiye’nin soklara karsi daha dirençli olmasina katki sunacak"

Açiklamada projeye saglanan finansman ile söz konusu bölgelerde iklim ve afetlere karsin dayanikliligin artirilacagi, sürdürülebilir arazi yönetiminin temellerini atilacagi, istihdam yaratilacagi ve geçim firsatlarinin çesitlendirilecegi bildirildi.

Proje ile söz konusu havzalarin taskindan korunmasi için dayanikli altyapiya erisimin saglanacagi belirtilen açiklamada, içme suyu depolama kapasitesinin artirilacagi, tarimsal üretim sulama suyuna erisimin kolaylastirilacagi kaydedildi.

Açiklamada, projede kadinlarin gelir getirici faaliyetlere katilimlarinin artirilmasinin hedeflendigi de belirtilerek, kadinlarin sahibi oldugu veya kadinlar tarafindan yönetilen isletmelere teknik ve finansal destek saglanacagi ifade edildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Dünya Bankasi Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame, “Dünya Bankasi, Türkiye’nin nehir havzalarinda ve çevresinde sürdürülebilir ekonomik kalkinmayi desteklemekten memnuniyet duymaktadir. Bu bölgelerdeki arazi bozulmasiyla mücadele edilmesi ve dayanikli altyapinin insa edilmesi, Türkiye’nin salgindan daha dayanikli çikmasina, kapsayici ve soklara karsi daha dirençli olmasina katki sunacak." degerlendirmesinde bulundu.

- "Projenin önemli seviyede çevresel, ekonomik ve sosyal olumlu etkileri olacak"

Projenin Dünya Bankasi ekip liderlerinden Stavros Papageorgiou de konuya iliskin olarak, “Söz konusu iki havzada özellikle doga tabanli çözümler üzerinde odaklanarak geçim kaynaklarinin ve peyzajin dayanikliliginin güçlendirilmesi üzerindeki vurgusu göz önüne alindiginda projenin, olumlu çevresel, ekonomik ve sosyal etkilerinin önemli seviyelere ulasmasi beklenmektedir.” ifadelerini kullandi.

Projede yer alan Dünya Bankasi Ekip Lideri Canan Yildiz ise, “Bu projenin sundugu entegre yaklasimin, geride kalmis bölgelerdeki diger nehir havzalarini da kapsayan peyzaj dayanikliligina yönelik ulusal bir programin temellerini atacagina inaniyoruz.” ifadelerini kullandi.

Açiklamada bankanin geçmiste de Türkiye’de su havzalari yönetimini destekledigi, bu amaçla Dogu Anadolu Su Havzalari Rehabilitasyon Projesi (1993-2001) ve Anadolu Su Havzalari Rrehabilitasyon Projesi’ne (2004-2012) finansman sagladigi hatirlatildi.
Kaynak: AA