Disisleri Bakani Çavusoglu, Canli Yayinda Gündemi Degerlendirdi Açiklamasi (2)

'Iliskilerin normal bir sekilde seyredebilmesi için Israil'in saldirgan politikalardan vazgeçmesi lazim' '(Mahmur kampi) Burasi bir terör kampi. Burasi PKK'nin kuluçkasi. Buranin temizlenmesi lazim' '(Irak'a) Diyoruz ki, 'Ya is birligi yapalim ya birakin (terör kamplarini) biz temizleyelim' 'Misir'la iliskilerimiz normallesirse is birligi yapabilecegimiz ve bu is birligine ihtiyaç duyan birçok alan ve ülke var' '(Yunanistan Disisleri Bakani Dendias'in Türkiye aleyhine açiklamalari) Biz pozitif gündem devam etsin diye retorik içine düsmedik. Bence iç politikaya yönelik ve böyle seylere tenezzül etmemek lazim' 'Her ne kadar AB'de istedigimiz samimiyeti görmesek de her iki tarafin yararina olan alanlarda artik somut adim atma zamanidir'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Türkiye- Israil iliskilerinin normal bir sekilde seyredebilmesi için Israil'in saldirgan politikalardan vazgeçmesi gerektigini söyledi.

Çavusoglu, TRT Haber canli yayininda gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Israil'de yeni koalisyon hükümetinin kurulma sürecine ve ikili iliskilere dair soru üzerine Çavusoglu, hükümet kurma isinin Israil'in iç meselesi oldugunu ve bu konuda yorum yapmanin dogru olmayacagini söyledi.

Çavusoglu, Israil'de kimin hükümet kurdugunun degil, Israil'deki hükümetin Türkiye'nin ve uluslararasi toplumun beklentilerinin nasil karsilayacaginin önemli olduguna isaret ederek, "Israil'le iliskilerimizin normal bir sekilde seyredebilmesi için Israil'in bu saldirgan politikalarindan vazgeçmesi lazim." dedi.

Israil'in yasa disi yerlesimlerden vazgeçmesi ve hem Kudüs'ün hem de Harem-i Serif'in kutsiyetini ve statüsünü asindirmamasi gerektigini söyleyen Çavusoglu, Israil'in iki devletli çözümü asindiracak adimlardan vazgeçmesi gerektigini de vurguladi.

Çavusoglu, Israil'in, Filistin halkina yönelik zalimce saldirilarini da sonlandirmasi gerektigini belirterek, "Kalici bir baris iki devletli çözümden geçer." diye konustu.

Israil'in iki devletli çözüme yönelik olumlu adim atmasi halinde, Türkiye'nin kalici baris için sürece destek olacagini belirten Çavusoglu, "Umarim yeni yönetim, eger kurulacaksa bir hükümet, bugüne kadar Netanyahu döneminde uygulanan uluslararasi hukuk disi ve insanlik disi yollara tevessül etmez, kalici barisi tercih eder. O zaman biz de yardimci oluruz." ifadelerini kullandi.

- "Uçus kisitlamalari siyasi degil"

Türkiye'ye uygulanan uçus kisitlamalarina deginen Çavusoglu, Rusya'yla fikir ayriligi olan konular olmasina ragmen uçus kisitlamasinin siyasi sebeplerle degil vaka sayilari nedeniyle oldugunu söyledi.

Ayni sekilde Avrupa ülkelerinin de siyasi bir bakis açisi olmadigina dile getiren Çavusoglu, "Biz turizm ve saglik konusunu hiçbir ülkenin bir baski unsuru olarak kullanmamasi gerektigini düsünüyoruz. Kullanip kullanmadigi konusunda da bizim gördügümüzün siyasi olmadigini, saglikla ilgili oldugunu görüyoruz." dedi.

Çavusoglu, Yunanistan'la birçok görüs ayriligi bulunmasina ragmen asi sertifikasinin taninmasi karari alindigini da dile getirdi.

- "(Mahmur kampi) Burasi PKK'nin kuluçkasi, temizlenmesi lazim"

Mahmur'daki terör yapilanmasina iliskin soru üzerine Çavusoglu, Mahmur kampinin tam olarak bir Birlesmis Milletler (BM) kampi olarak nitelendirilemeyecegini, BM'nin buraya yapilacak insani yardimlari koordine ettigini belirtti.

Çavusoglu, "Bu kamp artik bir mülteci kampi olmaktan çikip Sayin Cumhurbaskanimizin da söyledigi gibi teröristlerin egitildigi, PKK'nin bir kuluçka kampina dönüsmüstür. Buna bir çare bulmak lazim." dedi.

Buranin su anda Irak merkezi yönetiminin sorumlulugunda oldugunu söyleyen Çavusoglu, "Bunu çözecek olan, tabii, BM'nin de katki saglamasi lazim, Irak yönetimidir. Burada sivillerle teröristleri ayirmak gerekiyor." diye konustu.

Çavusoglu, "Bu, BM'nin kontrol ettigi bir kamp degil. Ama biz hem BM nezdinde hem Irak nezdinde hem (Irak) Bölgesel Yönetim nezdinde girisimlerimizi yogunlastirdik. Biz diyoruz ki, 'Bunu temizlemeniz lazim. Siz yapamayacaksaniz biz yapalim.' Tipki daglarda yaptigimiz gibi." diye konustu.

Mahmur kampina iliskin Çavusoglu, "Sonuçta burasi bir terör kampi. Burasi PKK'nin kuluçkasi. Buranin temizlenmesi lazim. Biz siviller konusunda herkesten hassasiz. Ama uluslararasi toplum da buranin bir terör yuvasi oldugunu açikça görüyor. Görmeyenler görsün kabullensin, görenler açikça söylesin basta ABD olmak üzere. Çünkü orada en iyi istihbarat yapilanmasi ABD'nin ve çok iyi biliyorlar. Buna bir çözüm bulmamiz lazim." degerlendirmesinde bulundu.

- "(Irak'a) Diyoruz ki, 'Ya is birligi yapalim ya birakin (terör kamplarini) biz temizleyelim"

Çavusoglu, Irak'in çok ciddi sorunlar yasamis bir komsu oldugunu belirterek, "Bu sebeplerden dolayi terör örgütleriyle mücadele konusunda tam istedigimiz kapasiteye gelmedigini biliyoruz. Biz de diyoruz ki, 'Ya is birligi yapalim ya birakin biz temizleyelim.'" diye konustu.

Türkiye'nin Irak'in istikrari, güvenligi ve kalkinmasina önem verdiginin, egemenligine ve toprak bütünlügüne saygi duydugunun altini çizen Çavusoglu, "Biz beraber yapmayi arzu ederiz. Ama Irak'in kapasitesi varsa tek basina teröristleri Kandil Dagi'ndan da temizlemesi, Sincar Dagindan da temizlemesi, Mahmur kampindan da temizlemesi bizim tercih ettigimiz bir yöntem olur." dedi.

Çavusoglu, Türkiye'nin sivilleri tamamen ayirt ederek, hassas bir stratejiyle bu adimi atabilecek kapasitede oldugunu belirtti.

- "(Misir-Türkiye arasindaki görüsmelerin seyri) Su ana kadar gayet iyi"

Türkiye- Misir arasindaki temaslara iliskin bir soru üzerine Çavusoglu, görüsmelerin asamali bir sekilde ilerledigini ve disisleri bakanlari düzeyine geldigini ancak Misirli mevkidasi Samih Sukri ile görüsme tarihinin henüz belli olmadigini söyledi.

Çavusoglu, bundan sonraki süreçte disisleri bakanlarinin görüsmesinin ve büyükelçilerin karsilikli olarak atanmasinin gelecegini belirterek, iliskilerin eskisinden daha iyi olmasi yönünde çalismalar yapilacagini dile getirdi.

Görüsmelerin seyrinin nasil olduguna iliskin soruya ise Çavusoglu, "Su ana kadar gayet iyi." yanitini verdi.

Türkiye ve Misir'in, Libya konusunda "ayri taraflarda olmadigini" da kaydeden Çavusoglu, iki ülkenin is birligi yapabilecegi bir baska alanin da Filistin konusu oldugunu söyledi.

Çavusoglu, "Misir'la iliskilerimiz normallesirse is birligi yapabilecegimiz ve bu is birligine ihtiyaç duyan birçok alan ve ülke var." dedi.

- Filistin'e koruma gücü

Çavusoglu, sivillerin can güvenligi için Filistin’e "koruma gücü" kurulmasi dahil kalici adimlar atilmasi gerektigini vurgulayarak, bu konunun "BM Güvenlik Konseyi'nden geçmesinin zor göründügünü" kaydetti.

Türkiye'de muhalefetin "Iktidar, Filistin için hamaset yapiyor, somut bir adim atti mi?" seklindeki elestirilerini nasil karsiladigina iliskin soru üzerine Çavusoglu, en somut elestirinin, "Israil'le neden ticaret yapildigina" iliskin geldigini söyledi.

Çavusoglu, ticaretin devletler arasinda olmadiginin altini çizerek, bir ülke hata yapti diye Türkiye'deki üretimin, firmalarin ve çalisanlarin cezalandirilmasinin dogru olmadigini da belirtti.

Bakan Çavusoglu, "Gerek Filistin olsun gerek diger meseleler olsun elimizden gelen çabayi sarf ediyoruz, adim da atiyoruz. Hamaset yapmiyoruz." diye konustu.

- "Dendias'in açiklamalari iç politikaya yönelik"

Yunanistan'la Türkiye arasinda ekonomik iliskileri gelistirmek için 25 maddelik bir eylem plani hazirlandigini belirten Çavusoglu, bu maddelerin Selanik-Istanbul hizli tren hatti, Ipsala sinir kapisinda ikinci bir köprü, enerji alaninda ortak çalismalar, denizcilik alaninda ortak çalisma grubu gibi konulari kapsadigini söyledi.

Ikili iliskilerde provokasyonlara ragmen pozitif gündemin devam etmesi gerektigini söyleyen Çavusoglu, "Atina'daki basin toplantimiz iyi geçti ama Yunanistan Disisleri Bakani Nikos Dendias'in sürekli Türkiye aleyhine açiklamalari var. Ben döndükten sonra Yunanistan'i itham eden, elestiren açiklama yaptim mi? Biz pozitif gündem devam etsin diye retorik içine düsmedik. Bence iç politikaya yönelik ve böyle seylere tenezzül etmemek lazim." dedi.

Çavusoglu, iç politika kaygisiyla atilan adimlarin faydasi olmadigini söyleyerek, gerekli açiklamalari basin toplantisinda degil bas basa görüsmelerde dile getirdigini ifade etti.

Yunan medya ve halkinin görüsmelerde ortaya çikan olumlu tablodan memnun oldugunu bildiren Çavusoglu, Güney Kibrisli ve Yunan siyasetçilerin üzerinde olan kamuoyu baskisinin Türk siyasetçiler üzerinde olmadigini da kaydetti.

Çavusoglu, Türk kamuoyunun Dogu Akdeniz'de Yunanistan'in maksimalist yaklasimlari karsisinda Türk siyasetçilerden haklarini korumasini istedigini ancak Yunanistan'la da iyi iliskiler kurulmasini istedigini belirtti.

Yunanistan'in "Türkiye siginmacilar için güvenli ülkedir." açiklamasina da deginen Çavusoglu, sunlari söyledi:

"Yunanistan'a ulasan göçmenlerin basvurularini kabul etmemek ya da Türkiye'ye geri yollamak için böyle bir açiklama yapiyor. Türkiye'den oraya kaçan FETÖ'cüler veya orada barinan DHKP-C'liler ve PKK'lilar var. Su anda Yunanistan'da bizim istediklerimiz var. Kisaca teröristlerin de geri gönderilmesi konusunda ayni anlayis içinde, ilkeli sekilde bu açiklamayi yapsaydi bu açiklamaya saygi duyardim. Bir taraftan teröristleri elinde tutup degisik sebeplerle Türkiye'ye vermeyeceksin ama göçmenleri gönderebilmek için 'Türkiye güvenli ülke' diyeceksin."

- "Artik somut adim atma zamanidir"

Türkiye ile Yunanistan arasindaki Dogu Akdeniz'de yasanan gerilime iliskin AB ülkelerinin bilgilendirildigini ve bu noktada iyi niyetin gösterildigini ifade eden Çavusoglu, birkaç ülke disinda AB üyelerinin Türkiye'ye karsi dürüst davrandigini söyledi.

AB ile iliskilerde ortakligi gelistirmeye odaklanilmasi gerektigini söyleyen Çavusoglu, "Her ne kadar AB'de istedigimiz samimiyeti görmesek de her iki tarafin yararina olan alanlarda artik somut adim atma zamanidir." dedi.

Göç mutabakati, gümrük birligi ve vize serbestisi gibi konularin güncellenmesi ve yenilenerek yürürlüge konmasi gerektigine isaret eden Çavusoglu, "Göç mutabakatinin güncellenmesinin sebebi bir taraftan AB'nin uymadigi unsurlar diger taraftan da göç konusunun daha da karmasik hale gelmesi. Büyüyerek de devam edecek ve yeni unsurlar eklenecek. Geri gönderme, sinirlarda alinacak tedbirler, egitim ve sagliga kadar birçok konuda farkli ihtiyaçlar var. Sorun da devam edecegine göre bu is birligini de uzun soluklu yapmak gerek." ifadelerini kullandi.

Çavusoglu, gümrük birligi ve vize serbestisi konusunda da kararlarin çikmasi gerektigini belirterek, gümrük birliginin AB'ye Türkiye'den daha fazla katkisi olacagini söyledi.

- "Istanbul'da sandik açmak istediler olmaz dedik"

Suriye'deki rejimin sözde devlet baskanligi seçimine iliskin bir soru üzerine ise Çavusoglu, seçimin seffaf olmadigini belirterek, "Kanunlar üzerinde iktidar, muhalefet ve sivil toplum anlassin ve herkesin katilabilecegi, demokratik bir seçimin zeminini hazirlasinlar." dedi.

Türkiye'de sandik açilmamasina karar verdiklerini söyleyen Çavusoglu, "Istanbul'da sandik açmak istediler olmaz dedik. Çünkü böyle bir seçime alet olmak istemedik. Dünyanin tiyatro diye adlandirdigi bir seçime alet olmak dogru degil." ifadelerini kullandi.

(Bitti)

Kaynak: AA