Çevreci Istasyonlar Ödüllendirildi

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan enerji tasarrufu ve çevre projelerinin özendirilmesi maksadiyla düzenlenen ’Çevre dostu yesil istasyon’ yarismasinin kazananlari belli oldu. Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, her bir kurumun ve vatandasin çevreye karsi görevi ve borcu oldugunu söyledi.

Çevreci Istasyonlar Ödüllendirildi
Bursa’nin daha saglikli ve yasanilabilir bir sehir olmasi için çevre yatirimlarina agirlik veren Büyüksehir Belediyesi, akaryakit, LPG, CNG satis istasyonlarinda Sifir Atik Projesi’nin yayginlastirilmasi, temiz enerjinin tesviki ve enerji tasarrufu gibi çevre projelerinin arttirilmasi amaciyla Çevre Dostu Yesil Istasyon Yarismasi’ tertip etti. Çevre ve Sehircilik Bakanliginca yürütülen Sifir Atik Projesine akaryakit istasyonlari ile dinlenme tesislerini de dâhil eden Büyüksehir Belediyesi, düzenlenen yarismaya 17 ilçedeki bütün akaryakit, LPG, CNG satis istasyonlari ve dinlenme tesislerinin katilmalarina imkan sagladi. Yarisma kapsaminda akaryakit - LPG - CNG satis istasyonlarinda, faaliyet esnasinda olusabilecek tehlikeli, elektronik ve geri dönüsebilen atiklar ile yakit almak ve dinlenme amaçli ugrayan yolcularin alisveris, yeme-içme, oto yikama-yaglama, lâstik-akü degisimi esnasinda olusturduklari atiklarin uygun sekilde bertarafinin saglanmasi maksadiyla gerekli sistemin kurulup kurulmadigi degerlendirildi. Ayrica istasyonlarin çevrenin korunmasina yönelik yapmis oldugu tüm çalismalar da yarisma kapsaminda ele alindi.

Bursa Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi askanligi, Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü, TMMOB Çevre Mühendisleri Odasi Bursa Subesi ve akademisyenlerden olusan Yarisma Seçici Kurulu’nun degerlendirmesi sonucunda birinci, ikinci ve üçüncü seçilen isletmeler Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas tarafindan ödüllendirildi. Yarisma sonucunda ‘Ümit Petrol’, ‘Varli Petrol’ ve ‘Shell Petrol Küçükbalikli Subesi’ne plaket ve çevre dostu bayragi Baskan Aktas tarafindan verildi.

Çevreci yaklasimlar ön plânda

Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Çevre Haftasi münasebetiyle birçok çalismaya imza attiklarini söyledi.

Sehirlerdeki nüfus artisi ve ekonominin büyümesiyle beraber enerji kullaniminin her geçen gün arttigina dikkat çeken Baskan Aktas, araçlara hizmet veren, yolcularin ihtiyaçlarini karsilayan, yeme-içme ve dinlenme tesisleri olan akaryakit istasyonlarina ihtiyacin arttigini ve bu istasyonlarda çevreci yaklasimlarin ön plana çiktigini belirtti.

Ikinci sinif gayrisihhi müessese kapsaminda yer alan akaryakit, LPG ve CNG satis istasyonlarinin Büyüksehir Belediyesi tarafindan ruhsatlandirildigini ve denetlendigini hatirlatan Baskan Aktas, “Çalismalarini basariyla yürüten, kurallara uyan ve kendini sürekli yenileyen isletmelerin oldugunu biliyoruz. Bursalilarin da bu istasyonlardan gönül rahatligiyla hizmet almasini arzuluyoruz. Bu konuda hassas olanlarin da ön plâna çikarilmasini istiyoruz. Çevre Haftasi münasebetiyle düzenledigimiz ’Çevre dostu yesil istasyon’ yarismasi kapsaminda 17 ilçeden yaklasik 380 adet akaryakit istasyonuna duyuru yapildi. Isletmelere sifir atik sisteminin kurulmasi ve isletilmesi, geri dönüsüm atiklarinin ayri toplanmasi; atik piller, akü, madeni yag, bitkisel atik yaglar, lâstik atiklari, çevre egitimi, atik su desarji konulari ile; oto yikama suyunun yeniden kullanimi, yagmur suyunun kullanimi, tasarruflu ampuller, buhar dönüsümlü akaryakit tabancasi, nitrojenli lastik sisirme saati, günes enerjisi kullanimi gibi enerji verimliligine yönelik konularla ilgili sorular soruldu. Mavi kapak kampanyasi, agaç dikme faaliyetleri gibi sosyal konulardaki duyarliliklarin da degerlendirildigi yarismaya birçok istasyon basvuruda bulundu” dedi.

Kaynak: İHA