Borazanli Tabya Can Çekisiyor

Kars’ta 271 yillik tabya bakimsizlik ve sahipsizlikten dolayi can çekisiyor.

Borazanli Tabya Can Çekisiyor
Kars’in savunmasinda kullanilan ve halk arasinda borazanli tabya olarak da bilinen Karadag Tabya, içler acisi durumda bulunuyor. Üzerinde dinleme borusu bulunan tek tabya özelligine sahip olan Karadag Tabya adeta ‘kurtarin’ beni diye haykiriyor.

Atatürk Mahallesi’nin üst kisminda bulunan birçok tabyadan bir tanesi olan Karadag Tabya, her geçen gün biraz daha harabeye dönüyor. Yaz mevsimiyle birlikte hayvan sahipleri tarafindan hayvan agili olarak kullanilan tabyanin gerekli tedbirler alinarak kent turizmine kazandirilmasi bekleniyor.

“Mazisi savaslarla dolu”

1848-1853 tarihleri arasinda Sultan Abdulmecit tarafindan yaptirilan 250 kisilik Karadag Tabyasi’nin mazisi savaslarla dolu, 1855 Osmanli Rus Savasi, 1877-1878 Osmanli Rus Savasi ve 1918-1920 Osmanli Ermeni Savasi’nda Kars’in savunulmasinda önemli etken olan Karadag Tabyasi’nin eski halinden eser kalmazken, adete duyarsiz kalan yetkililerden uzanacak el bekliyor.

“Kars bünyesinde 46 tabyayi barindiriyor”

Bünyesinde yaklasik 46 tabyayi barindiran Kars, tabyalar sehri olma özelligiyle dikkat çekiyor. Kentte bulunan tabyalarin birkaçi disinda tamaminin atil vaziyette olmasi ve çogunlugunun harabeye dönmesi görenlerin yüregini sizlatiyor. Türkiye’nin hiçbir sehrinde bu kadar tabyanin bir birini görecek sekilde yapilmadigini ifade eden vatandaslar, “Basta Il Kültür ve Turizm Müdürlügü olmak üzere Koruma Kurulu ve diger ilgili kuramlarin tarihi tabyalar için seferber olmali. Yaz ayiyla birlikte tabyalar ahir olarak kullaniliyor. Tabyalarin demir aksamlari kesiliyor. Kimligi belirsiz kisilerin mekani olmus. Yetkililer neden buna sessiz kaliyor, tabyalari koruma altina almak çok mu zor” dediler.

“Karadag Tabyasi”

Kars’ta bulunan en büyük tabyalardan biridir. Arap ve Inönü Tabyalari ile birlikte bölgede çepeçevre savunma imkani saglamaktadir. Tabyada siginak, Kisla binasi, süvari hendegi, hendegi ates altina alan mazgallar ve irtibat hendekleri mevcuttur. Tabyada Arap Baba olarak bilinen, Karadag Muhafiz ve Topçu Takim Komutani M. Hasimi Kanevi’nin mezari vardir. Tabya 20’nci Yüzyil baslarinda Ermeni hapishanesi olarak kullanilmistir.

Karadag Tabyasi’nin en önemli özelligi ise düsmanin gece sizmasini önlemek için hiçbir tabyada olmayan bir sisteme sahip olmasidir. Tabya’nin Kisla binasinin tonoz kemerli çatisinda dökümden yapilmis 100 santimetre çapinda ve konik biçimli bir dinleme borusu bulunuyor.
Kaynak: İHA