Biden Ve Johnson'dan G7 Öncesi Yüz Yüze Görüsme

ABD Baskani Joe Biden ile Ingiltere Basbakani Boris Johnson G7 Zirvesi öncesi bir araya gelerek, Kuzey Irlanda, Afganistan, Çin, Iran ve Rusya ile siber güvenlik, iklim degisikligi gibi konulari ele aldi.

Biden Ve Johnson'dan G7 Öncesi Yüz Yüze Görüsme


ABD Baskani Joe Biden, G7 Zirvesi öncesi Ingiltere’nin güneybati ucundaki Cornwall bölgesinde Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile bir araya geldi. Biden ve esi First Lady Jill Biden’i Johnson ve esi Carrie sahil kasabasi St. Ives’da karsiladi. Avrupa’ya düzenledigi ilk ziyaretinde Johnson ile görüsmesi sonrasi basin toplantisi düzenleyen Biden, Johnson ile yaptigi ikili görüsmenin "çok verimli" geçtigini ifade ederek, görüsme ile ABD-Ingiltere arasindaki özel iliskiyi yeniden teyit ettiklerini belirtti.



Biden, “Birlesik Krallik ve Amerika Birlesik Devletleri’nin çok yakin isbirligi içinde üzerinde çalistigi çok çesitli konulari masaya yatirdik ve tartistik. Son zamanlarda pek söylenmedigi gibi, halklarimiz arasindaki özel iliskiyi onayladik ve uluslarimizin paylastigi kalici demokratik degerleri savunmaya olan bagliligimizi yeniledik” dedi.



Iki ülkenin siber güvenlik ve iklim degisikligi konularini ele almasini da içeren ve yeniden canlandirilan Atlantik Bildirgesi ile yeni yüzyilin zorluklariyla mücadelede birlikte çalismayi kabul ettiklerini kaydeden Biden, "80 yil önce Basbakan Winston Churchill ve Baskan Franklin Roosevelt Atlantik Tüzügü olarak bilinen bir anlasma imzaladilar. Bu, Birlesik Krallik ve Amerika Birlesik Devletleri’nin bir araya gelecegine dair bir sözdü. Bugün bu taahhüdümüzü, bu yüzyilin temel zorluklarini (siber güvenlik, gelismekte olan teknolojiler, küresel saglik ve iklim degisikligi) dogrudan konusurken bu vaadi yeniden teyit etmek için güncellenen canlandirilmis bir Atlantik Bildirgesi ile gelistiriyoruz” diye konustu.



Kuzey Irlanda görüsüldü

Biden ve Johnson, Belfast Anlasmasi’na (Hayirli Cuma Anlasmasi) ve baris sürecinin kazanimlarini korumaya olan bagliliklarini teyit etti. Johnson, Biden’in Kuzey Irlanda Protokolü’nün uygulanmasi konusunda kendisine baski yaptigi yönündeki söylentileri yalanlayarak, "Hepimizin kesinlikle yapmak istedigi bir sey var o da Belfast Anlasmasi’ni desteklemek ve baris sürecinin dengesini korudugumuzdan emin olmaktir” seklinde konustu.



Nisan 1998’de imzalanan Belfast Anlasmasi, Kuzey Irlanda’ya özyönetimi geri vererek, 108 üyeli bir Meclis ile kendi hükümetini olusturmasini sagladi.
Kaynak: İHA