Asi Çalismalarinda Evden Hastaneye Asi Hizmeti

Konya’da korona virüs ile mücadelede asi çalismalari hizli bir sekilde devam ediyor. Çalismalarda asi sirasi gelen engelli veya hastaneye gidemeyecek durumda olan vatandaslar, evlerinden alinip hastaneye getirilerek asilari yapildiktan sonra tekrar evlerine birakiliyor.

Asi Çalismalarinda Evden Hastaneye Asi Hizmeti
Ülke genelinde oldugu gibi Konya’da da korona virüs ile mücadele kapsaminda sahada her türlü çalismalar yapilirken, asi ile ilgili de saglikçilarin mesaisi devam ediyor. Son olarak Saglik Bakani Fahrettin Koca’nin 27 Mayis’ta yaptigi açiklamayla tam bagimli, orta düzey ve agir engelli vatandaslarin asilanmasina baslandi. Vaka sayisi 100 binde 63 civarinda olan ve yaklasik 800 bin asilamanin oldugu Konya’da asi sirasi gelen engelli vatandaslar ile hastaneye gidemeyecek durumda olanlara evden hastaneye asi hizmeti veriliyor. Vatandaslar saglik ekipleri tarafindan ambulansla evlerinden alinarak hastaneye getiriliyor, hastanede asilarinin yapilmasinin ardindan tekrar evlerine birakiliyor. Asi ikna ekipleri ise sirasi geldigi halde çesitli nedenlerle asi yaptiramayan vatandaslari bilgilendirip asi olmalarini sagliyor.

Engelli vatandas evinden ambulansla alinarak hastanede asi yapildi

33 yasindaki engelli çocugunun asi sirasi geldigi halde hastaneye gitme imkanlari olmayan Nurettin Erdem’in durumu saglik ocagina bildirmesi üzerine saglik ekipleri harekete geçti. Saglik ekipleri engelli Erhan Erdem’i ambulansla evden alip hastaneye götürdü. Asisi yapilan Erdem daha sonra tekrar evine birakildi. Bu süreci anlatan baba Erdem, "Saglik ocagina telefon açtim. Çocugun asisi için oraya kaydetmisler. Bugün de bizi aradilar, Erhan Erdem’in asi olabilecegini söylediler. Fakat bizim gitme imkanimiz yoktu. Çünkü Erhan engelli oldugu için gidemedi. Sag olsunlar geldi arkadaslar, evden aldilar. Erhan’i getirdiler, asisini yaptilar. Allah hepsinden razi olsun, Cenab-i Allah devletimizden razi olsun. Asi yok diyen, olamiyorum diyenler su ani görsünler ve kendileri de, çocuklari da varsa bu durumda olan, devlete müracaat etsinler. Derhal asilarini olabilirler. Eger gidebilecekleri durumdaysalar gitsinler, gidemeyecekseler devletimizin eli uzundur gelip sizi evinizden alir ve çok güzel muamele ederler. Saglikçilar ambulansla getiriyorlar, asinizi tertemiz yapiyorlar, tekrar evinize teslim ediyorlar. Bundan iyisi de can sagligi" dedi.



"100 binde 63 civarindayiz ve geçen Pazar günü itibariyle 3 pik döneminin en düsük rakamina ulastik"

Ülkenin büyük bölümünde oldugu gibi Konya’da da vaka sayilarinda ciddi düsüslerin devam ettigini kaydeden Konya Il Saglik Müdürü Mehmet Koç, "Günlük vaka sayilarimiza baktigimizda 100 binde 63 civarindayiz ve geçen Pazar günü itibariyle 3 pik döneminin en düsük rakamina ulastik. Bizim halkimizdan ricamiz, yine maske, mesafe ve temizlik kurallarina uymaya devam etmesi. Kontrollü sosyal hayata devam etmemiz ve bunun ötesinde sirasi gelen bütün vatandaslarimiz da randevularini alarak asilarini yaptirmalaridir. Bugün itibariyle bütün aile sagligi merkezlerimizde de asi hizmetlerimiz devam edecektir. Hem hastanelerimiz, hem aile sagligi merkezlerimizde sirasi gelen bütün vatandaslarimizin asilarini olmalarini rica ediyoruz. Pandemiden kurtulusun reçetesi asidir. O nedenle normal sosyal hayatimiz ve okullarin açilmasi, üniversitelerimizin açilmasi, is hayatimizin normale dönmesi açisindan çok çok önem arz etmektedir. Biz de Il Saglik Müdürlügü olarak bütün ekiplerimizle bir seferberlik bilinciyle asilama hizmetlerine devam etmekteyiz" ifadelerini kullandi.

"Asi yaptirmaya gidemeyen bütün vatandaslarimiza ulasiyoruz"

Konya genelinde 800 bin civarinda asi hizmeti yaptiklarini aktaran Mehmet Koç, "800 bin vatandasimiz asilandi. Bunlardan 460 bini 1. doz, 340 bin vatandasimiz da 2. doz asisini yaptirmis oldu. Bizim hedefimiz, yine engelli veya diger sikintili olan hiçbir vatandasimiz magdur olmadan asilama hizmetlerinin saglanmasidir veya sirasi geldigi halde kafasi karisik olan vatandaslarimizin da bir an önce asi hizmetini almasidir. Biz bu nedenle hem Il Saglik Müdürlügümüzde, hem Ilçe Saglik Müdürlüklerimizde asi ikna ekiplerimizi olusturduk. Bu asi ikna ekiplerimiz sirasi geldigi halde asi yaptirmayan vatandaslarimizi bizzat arayarak veya aradiktan sonra bizzat evlerine giderek bu ikna faaliyetlerine devam etmektedirler. Bu konuda çok büyük pozitif geri dönüsler aldik. Bazi vatandaslarimiz sosyal iletisimden yoksun oldugu için haberleri olmuyor. Çevresinde yakinlari olmadigi için bu hizmeti alamiyor. Biz bu sekilde ulastigimiz bütün vatandaslarimiza, gelebilenler saglik kuruluslarina, engelli veya yasliliktan dolayi gelemeyenlerin kendi imkanlarimizla gerektiginde 112 acil servis ambulanslarimizla alarak, hastane sartlarinda asilarini yaparak evlerine geri iade etmekteyiz. Bu milli bir bilinçtir. Gerçekten bu konuda çok ihtiyaci olan ve sosyal nedenlerle asidan haberdar olmayan veya asi yaptirmaya gidemeyen bütün vatandaslarimiza ulasiyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA