Almanya'dan Dijital Covid-19 Asi Karti Uygulamasi Açiklamasi 'Covpass'

Almanya Saglik Bakani Jens Spahn, ülke genelinde bu ayin sonuna kadar "CovPass" adli dijital Covid-19 asi karti uygulamasina geçilecegini duyurdu. Asi kartlarinin 14 Haziran Pazartesi gününden itibaren doktorlar, asi merkezleri ve eczacilar tarafindan verilmeye baslanmasi bekleniyor.

Dünya genelinde korona virüs (Covid-19) salginina karsi asilamalar sürerken, çesitli ülkelerde asilananlara yönelik uygulamalar da gelistirilmeye devam ediyor. Almanya Saglik Bakani Jens Spahn, ülke genelinde bu ayin sonuna kadar "CovPass" adli dijital Covid-19 asi karti uygulamasina geçilecegini duyurdu. Spahn, asi kartlarinin 14 Haziran Pazartesi gününden itibaren doktorlar, asi merkezleri ve eczacilar tarafindan verilmeye baslanacagini belirterek, ilk testler basarili olduktan sonra sistemin "adim adim" bu hafta kullanima sunulacagini ifade etti.

Almanlarin yüzde 47’sinin en az bir kez asilandigini söyleyen Spahn, "Bu iyi bir gelisme. Ingiltere’de Hint mutasyonu hizla yayiliyor. Insidans ne kadar düsükse, mutasyonu durdurmak da o kadar zor olur" dedi.

Dijital asi karti, korona virüse karsi tamamen asilanan kisilerin cep telefonu araciligiyla asi olduklarini kanitlamalarina olanak tanirken, restoran ve kafelere giriste, kültürel etkinliklere katilimda da kolaylik saglayacak.

Robert Koch Enstitüsü Baskani Lothar Wieler de asilanmis kisilerin bile koronaya yakalanabilecegini unutmamasi gerektigini belirterek, "Virüs her firsati degerlendiriyor. Tehlike henüz bitmedi. Sars-Cov-2 virüsü gitmeyecek. Vaka sayisinin sürekli düsük tutulmasi önemli. Bu, su anda yalnizca asilarla saglanamayacagi için denenmis ve test edilmis araçlar kullanmaya devam edilmeli. Mesafe, enfeksiyon durumunda karantina, hijyen kurallari uygulanmali. Ayrica görmeniz gereken sey, vaka sayisinin elbette hala nispeten yüksek oldugu. Su anda geçtigimiz yila göre yaklasik 10 kat daha yüksek" ifadelerini kullandi.

ABD’li teknoloji sirketi IBM’nin CovPass Proje Sorumlusu Ronald Fritz ise asi merkezinde ya da ikinci asiyi yapan doktordan alinabilecek asi kartinin cep telefonlarina QR kodu ile de yüklenebilecegini söyledi.

Fritz, kodun posta yoluyla gönderilebilecegini veya bir eczaneden de alinabilecegini belirterek, asi kartlarinin federal eyaletlere posta yoluyla teslim edilecegini duyurdu. Fritz, "Yalnizca Avrupa Birligi (AB) ile uyumlu ve Almanya’daki yetkililer tarafindan verilen asilarin onaylarini kabul ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA