Adiyaman, Günesi Ekonomiye Kazandiriyor

Türkiye’nin en iyi günes alan ilk 5 ili arasinda yer alan Adiyaman’da tarlalari Günes Enerji Santralleri (GES) kapladi.

Adiyaman, Günesi Ekonomiye Kazandiriyor
Son yillarda önemi artan yenilenebilir enerji kaynaklarinin basinda gelen günes enerjisi, çevre dostu ve bedava olmasi nedeniyle yatirimci tarafindan tercih ediliyor. Devlet tarafindan 10 yil alim garantili olan günes enerjisi isletmelerinin sayisi son yillarda artti.

Türkiye’nin günlük güneslenme süresi 7,5 saat iken, Adiyaman 8,11 saat günlük günesle süresiyle Türkiye ortalamasinin üzerinde yer aliyor. Adiyaman, yilin 286 günü günes aliyor. Adiyaman, 134 adet günes enerji santrali, kurulu gücü 109,5 megavat elektrik enerjisi üretimiyle ülkenin cari açiginin kapanmasina katki sagliyor. Sadece kurulu gücü olan günes enerji santralleri degil, son yillarda fabrikalarin çatilari da günes panelleriyle doldu. Isletmeler kendi elektriklerini kendileri üretiyor. Petrol ve mermer rezervi gibi yeralti kaynaklari ile ülke ekonomisine ciddi katki saglayan Adiyaman, günes enerji santralleriyle de bu katkisini katlayarak arttiriyor.

Dünya’da enerjinin ekonomiye yön verdigini kaydeden Adiyaman Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Uslu, Adiyaman’in günes enerjisi ile ülke ekonomisine katma deger kattigini vurguladi. Baskan Uslu, “Adiyaman, yilda 286 gün günes gören, günes enerjisi için çok kullanisli olan Türkiye’de ki 5 ilden bir tanesidir. Dünya’da en önemli sektör enerji ve petroldür. Petrolü olan ülkeler her zaman zengin olarak bilinir. Iste tam da bu noktada ülkemiz yilda 87 milyon ton petrole esdeger enerji elde ediyor. Günes enerji santralleri isadamlari için de çok cazip bir yatirim, stratejik bir yatirim. Yerli panellerle yola çiktiginiz zaman bu ülkenin bir taraftan disa bagimliliktan kurtariyorsun, bir taraftan da katma deger üretiyorsun. Bütün bunlari bir araya getirdigin zaman iste zenginlik. Ben inaniyorum eger biz bu ülkede millilesirsek su kaynaklarimizi gün yüzüne çikartirsak Allah’in izniyle belki 5-10 sene sonra bu ülkenin önünü kimse tutmayacak” dedi.



Günes Enerji Santrali kuran Isadami Abdullah Eroglu ise günes enerjisinin cazip bir yatirim oldugunu, devletin 10 yil olan alim garantisini 15 yila çikartmasi gerektigini belirterek, “Biz burada 2017 Aralik ayindan beri üretimdeyiz. Yaklasik yilda 1 milyon 700 bin kilovat elektrik üretiyoruz. Tabi üretimde günes kalitesinin de çok önemi var. Adiyaman’in günes kalitesini yatirima döndürmek için biz böyle bir yatirim gerçeklestirdik” ifadelerini kullandi.

Günes enerjisinin bitmeyen ve çevre dostu oldugunu vurgulayan Çevre Mühendisi Firat Durmaz, “Tamamen çevre dostu yenilenebilir, daimi olan bir enerji türüdür. Hem çevreye zarar vermeden hem de ihtiyaçlarimizi bu sekilde karsilayabiliyoruz. Hatta çevreye zararindan ziyade faydasi bile söz konusudur. Günes panelleri karbon emisyonunu da azalttigi için çevreye faydalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA