1 M2'lik Dükkanda Geçim Mücadelesi

Samsun’da yasayan 55 yasindaki Ali Candan, 1 m2’lik mini tamir dükkaninda tabure üstünde 40 senedir saat tamir ederek geçimini saglamaya çalisiyor.

1 M2'lik Dükkanda Geçim Mücadelesi
Ali Candan, babasindan ögrendigi saat tamirciligi meslegini yillardir ara vermeden Samsun’un en eski çarsilarindan biri olan Bedestan Çarsisi’nda sürdürüyor. Insanlar için saat tasimanin bir araç olmadigini belirten Candan, teknolojiyle beraber saat kullaniminin da insan hayatindan çiktigini vurguladi. 1 m2’lik küçük dükkaninda saat tamir ederek geçimini saglayan Candan, insanlarin saat tamirinden çok pil degisimi için kendisine geldigini ifade etti.



“Yillardir 1 m2’lik dükkandan ailemi geçindiriyorum”

Kendisinin ve ailesinin geçimini küçük dükkanindan elde ettigi kazançla sagladigini dile getiren Ali Candan, “Saat tamircileri genelde çalisma alani ufak dükkanlardir. Çünkü kazançlari az oldugundan dolayi büyük dükkanlari kiralayamazlar. Kit kanaat geçindigimiz için böyle mekanlari tercih ediyoruz. Ben de ufacik bir dükkanda hayatimi idame ettiriyorum. Bundan sikayetçi degilim. Yillardir bu dükkan sayesinde ailemi geçindiriyorum. Disaridan bakildiginda insanlarin bu dükkani garipsedigini görebiliyorum. ‘Ufak dükkanda nasil is yapiyor?’ gibi sorularla da karsilastigim çok oluyor. Bunlara alistim ve benim için siradan geliyor. Ömrüm burada geçti. Insanlarin ne düsündügü benim için önemli degil. Sadece yaptigim ise odaklaniyorum ve isimden zevk aliyorum. Günde ortalama 5-10 kisi geliyor ama bunlar tamir için degil, pil degismek için geliyor” dedi.



“Çirak yetismeyen mesleklerin devam etmesi mümkün degil”

Saat tamirciliginin yok olmaya basladigina da deginen Candan, “40 senedir saat tamir ediyorum. Meslegi babamdan ögrendim. Ilk basladigimda meslek çok gözdeydi. Zamanla birlikte teknolojiye yenilerek kendini yenilemeyen meslek bitme noktasina geldi. Ilk baslarda mekanik ve kurmali saatler revaçtaydi. O dönem bu saatlerin tamiri ve diger islerini yapabiliyorduk. Dolayisiyla getirisi de simdiye göre oldukça fazlaydi. Teknolojinin gelmesiyle birlikte mekanik saatler geri plana düstü. Elektronik saatler çogalinca tamir isi bitti, is daha çok pil degisimine döndü. Ondan dolayi da gelir seviyesi oldukça düstü. Saat tamircisi olarak çirak dahi yetismiyor. Bu meslegi yapan sayili kisi kaldik. Bu meslegin tarihe karisacagini düsünüyorum. Çirak yetismeyen mesleklerin devam etmesi mümkün degildir. Gelir ve kazanç sistemi dünyasinda yasadigimiz için bu meslegin de gelecek nesillere kazanç saglayacagini düsünmüyorum” diye konustu.

Meslegin son temsilcilerinden biri olan Ali Candan, tarihi Bedestan Çarsisi’ndaki en küçük dükkanda zamanin saat tamircilerinin tersine islememesi için çaba sarf ediyor.
Kaynak: İHA