ATO'dan SUT'ta Güncelleme Talebi

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, maliyetlerin yükselmesi ve döviz kurlarindaki oynaklik nedeniyle Saglik Uygulama Tebligi’nde (SUT) yer alan ödeme miktarlarinin güncellenmesi gerektigini kaydetti.

ATO'dan SUT'ta Güncelleme Talebi
ATO Baskani Gürsel Baran, ATO Baskan Yardimcilari Temel Aktay ve Halil Ibrahim Yilmaz, 56 No’lu Saglik Hizmetleri Meslek Komitesi Baskani Rasit Mandiroglu, Komite Meclis Üyeleri Kürsat Ramazan Özdemir ve Necmettin Din ile birlikte Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin’i ziyaret etti. ATO Meslek Komiteleri’ne kayitli sektörlerin sorunlari ile çözüm önerilerinin bulundugu dosyayi Bakan Bilgin’e sunan Baran, ATO üyelerinin gündeminde yer alan konulari da aktardi. Ziyarette asgari ücret konusuna deginen Baran, çalisanlarin yasam sartlari altinda ezilmesini istemediklerini ancak isverenlerin ödeme gücünün sinirlari oldugunu ifade etti.

Baran, “Hem çalisanlarimizi memnun edecek hem de isverenlerimizin ödeme güçlügü içine düsmeyecegi bir rakamin asgari ücret olarak belirlenmesini istiyoruz. Isletmelerimizin devamliligi açisindan devletimizin destegi çok önemli. Isverene asgari ücret desteginin artirilarak devam etmesini talep ediyoruz” dedi.

Yatirim yapan, sermayesini ortaya koyan ve istihdam saglayan isverenlere isçi-isveren davalari söz konusu oldugunda önyargili yaklasildigini anlatan Baran, bu davalarda zamanasimi süresinin 5 yildan 2 yila indirilmesi önerisinde de bulundu.

“Saatlik çalisma konusunda mevzuat çikartilmasi gerekir”

21 üniversitenin bulundugu Ankara’da yaklasik 300 bin üniversite ögrencisinin egitim gördügünü belirten Baran, “Gençlerimizin hem bütçelerine katki hem de zamanlarini iyi degerlendirebilmeleri açisindan saatlik çalisma konusunda mevzuat çikartilmasi gerekir. Saatlik çalisma, belirli saatlerde ve günlerde is yogunlugu yasayan otel, lokanta, kafe gibi sektörlerimizin de ihtiyaci” diye konustu.

Baran, esnek ve uzaktan çalisma konularinin da düzenlenmesi taleplerini iletti.

“ATO üyelerinin de görüsleri alinsin”

Baran, ATO’nun saglik sektörüne malzeme ve hizmet saglayan üyelerinin mevcut kosullar altinda maliyetlerin yükselmesi ve döviz kurlarindaki oynaklik nedeniyle zor günler yasadigini, SUT kapsaminda belirlenen bedellerin piyasa kosullarinda ciddi bir biçimde yetersiz kaldigini anlatti. Baran, yüksek standartlarda hizmet veren diyaliz merkezlerinin ücretleri basta olmak üzere SUT kapsamina giren ödemelerin güncellenmesini talep etti. Baran ayrica, SUT bedellerindeki artisla ilgili çalisma yapilirken sektörde faaliyet gösteren ATO üyelerinin de görüslerinin alinmasini istedi.

ATO üyelerinin taleplerini dinleyen Bakan Bilgin, SUT bedellerini güncelleyecek Çalisma Grubu toplantisina ATO’dan temsilcilerin çagrilarak, görüslerinin alinmasi talimatini verdi.
Kaynak: İHA