TSB'den Sigortali Kiymetlerin Poliçe Bedelinin Piyasaya Göre Güncellenmesi Uyarisi Açiklamasi

'Gerek ticari isletmelerin gerekse bireysel sigortalilarimizin hem mevcut sigorta dönemindeki poliçelerinde güncelleme yapmalari hem de yenileme döneminde poliçeleri olusturmaya baslarken piyasa degerindeki degisikligi sigorta bedeline tam yansitmalari gerekmektedir'.

Türkiye Sigorta Birligi (TSB), "Döviz kurlarinda yasanan hizli deger artisi, özellikle ticari isletmelerin varliklarinin sigorta bedellerinin düsük kalmasina neden olmaktadir. 'Eksik Sigorta' olarak adlandirilan bu durumdan korunmak ve magduriyet olusmasini engellemek için sigortalilarimizin poliçelerinde güncellemeye gitmeleri gerektigini vurgulamakta yarar görüyoruz." ifadelerine yer verdi.

TSB'den yapilan açiklamada, döviz kurlarindaki yükselis ve diger piyasa dinamiklerindeki hareketlilik nedeniyle, sigorta yaptirildigi tarihe göre degerleri artan makine, teçhizat, ham madde, konut ve is yerleri ile diger mal varliklarinin sigorta bedellerinin, güncel piyasa degerini yansitacak sekilde revize edilmesinin magduriyetlerin önüne geçecegi bildirildi.

Sigorta sözlesmesi yapilirken belirlenmesi gereken hususlardan en öncelikli olaninin "sigorta bedeli" oldugu animsatilan açiklamada, sigorta bedelinin ise sigortalanan kiymetin piyasa fiyati oldugu vurgulandi.

Açiklamada, su ifadelere yer verildi:

“Sigorta bedelinin dogru belirlenmesi, hasar olustugunda magduriyet yasanmamasi için son derece önemlidir. Döviz kurlarinda yasanan hizli deger artisi, özellikle ticari isletmelerin varliklarinin sigorta bedellerinin düsük kalmasina neden olmaktadir. 'Eksik Sigorta' olarak adlandirilan bu durumdan korunmak ve magduriyet olusmasini engellemek için sigortalilarimizin poliçelerinde güncellemeye gitmeleri gerektigini vurgulamakta yarar görüyoruz.

Sigortalilarimizin, özellikle yabanci para birimine bagli kiymetler için, sigorta bedelini mutlaka kur farklarini dikkate alarak revize ettirmeleri büyük önem arz etmektedir. Gerek ticari isletmelerin gerekse bireysel sigortalilarimizin hem mevcut sigorta dönemindeki poliçelerinde güncelleme yapmalari hem de yenileme döneminde poliçeleri olusturmaya baslarken piyasa degerindeki degisikligi sigorta bedeline tam yansitmalari gerekmektedir. Türkiye Sigorta Birligi olarak her zaman sigortalilarimizin yaninda olmaya ve ülke ekonomisi için katma deger üretmeye devam edecegiz.”
Kaynak: AA