Tartistigi Kisiyi Pompali Tüfekle Öldüren Saniga 'Haksiz Tahrik' Indirimi

Izmir’de yasanan tartisma nedeniyle Bayram Akkaya’yi pompali tüfekle basindan ve bacagindan vurarak ölmesine neden olan Ridvan Aldogan, yargilandigi davada müebbet hapis cezasina çarptirilirken; mahkeme heyeti, Aldogan’in cinayeti haksiz tahrik altinda isledigine kanaat getirerek cezayi 11 yil 8 aya düsürdü.

Tartistigi Kisiyi Pompali Tüfekle Öldüren Saniga 'Haksiz Tahrik' Indirimi
Izmir’in Karabaglar ilçesinde 4 Eylül 2019’da meydana gelen olayda iddiaya göre, Bayram Akkaya (47) ile husumetli oldugu Ridvan Aldogan arasinda tartisma çikti. Tartismanin ardindan Akkaya ve Aldogan gece yarisi tekrar karsilasinca Aldogan, Akkaya idaresindeki 09 ACH 54 plakali seyir halindeki hafif ticari araca pompali tüfek ile ates açti. Açilan ates sonucu Akkaya, basindan ve bacagindan vurularak otomobilin içerisinde yasamini yitirdi. Çevredeki vatandaslarin ihbari üzerine olay yerine çok sayida polis ve saglik ekibi sevk edildi. Saldiri sonrasi Ridvan Aldogan olay yerinden otomobil ile uzaklasirken, Aldogan’a ait evde yangin çikarken binanin, olayda hayatini kaybeden Bayram Akkaya’nin yakinlari tarafindan kundaklandigi ifade edildi. Olaydan 3 gün sonra polis ekipleri tarafindan yakalanan Ridvan Aldogan ise babasi S.A. ve oglu A.A. ile birlikte tutuklandi. Daha sonra haklarinda takipsizlik karari verilen S.A. ve A.A. davada tanik olarak yer alirken, hakkinda “kasten öldürme” suçundan iddianame hazirlanan Ridvan Aldogan için ise müebbet hapis talebiyle dava açildi.

Izmir 1. Agir Ceza Mahkemesinde görülen karar durusmasina, tutuklu sanik Ridvan Aldogan SEGBIS (Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi) ile tutuklu bulundugu cezaevinden katilirken, taraf avukatlari ise salonda hazir bulundu.

"BEN SIVASLI TIRIVIRI BAYRAMIM"

Durusma savcisi, esasa iliskin mütalaasinda A.A.’nin olay günü saat 22.30 siralarinda araçta bulunan kizi ile seyir halindeyken, Bayram Akkaya’nin yaya olarak tehlikeli bir sekilde karsidan karsidan geçtigini, A.A.’nin ise Akkaya’ya yol verdigini ifade ederek, “Bayram Akkaya’nin el koy hareketleri yaparak araca vurdugu, A.A.’ya ‘Bak sen Erzurumlusun, ben Sivasli tiriviri Bayramim’ dedigi, A.A.’nin kucaginda çocuk olmasi nedeniyle olay yerinden ayrilip gittigi, kizini esinin yanina biraktiktan sonra tekrar annesinin evine dönmek için yolda gelirken maktul ile karsilastigi anlasilmistir. Bayram Akkaya’nin yolun ortasina geçerek A.A.’yi durdurmaya çalistigi, A.A.’nin durmayarak yoluna devam ettigi, Akkaya’nin daha sonra A.A.’nin yasadigi evin önüne gelerek, ‘Sizin arabanizi yakacagim. Bu arabanin sahibi buraya gelsin’ diyerek tehditler savurdugu, araca vurdugu, daha sonra oradan uzaklastigi belirlenmistir” dedi.

A.A.’nin abisi Ridvan Aldogan’in olayi duyup eve gelmesinin ardindan Bayram Akkaya’nin da ayni yere tekrar geldigini ifade eden iddia makami; Bayram Akkaya’nin burada bagirmaya basladigi, tehdit ve hakaret içeren sözler söyledigi, Ridvan Aldogan’in da olay yerine geldigi, Akkaya’yi gitmesi için uyardigi, araç içinde iken Akkaya’nin tehdit ve hakaretlerine devam etmesi üzerine Aldogan’in pompali tüfek ile aracin yanina geldigi ve Akkaya’ya önce 2 kez, daha sonra da 1 kez olmak üzere toplam 3 kez tüfek ile ates ettiginin tespit edildigini söyledi.



Akkaya’nin araci ile 20 metre kadar gidip bir direge çarpip durdugunu söyleyen durusma savcisi, Akkaya’ya yapilan otopside ise kaninda 157 miligram alkol ile esrar, metamfetamin ve kokaine iliskin etken maddeler bulunduguna iliskin adli tip raporu oldugunu açikladi.



TAHRIK INDIRIMI TALEBI

Olayda hayatini kaybeden Bayram Akkaya’nin, Ridvan Aldogan’i kendisinin ve annesinin evini yakmakla tehdit ettigini savunan sanik avukati Muhammet Emre Tayyar, “Olaydan hemen sonra Bayram Akkaya’nin ilk geldiginde yaninda bulunan kisiler tarafindan Ridvan Aldogan’in evi yakilmistir. Canlilara ve insanlara zarar verilmistir. Buradan gerçekten de Akkaya’nin söylemis oldugu sözün ardini doldurabilecek biri oldugu, tehdidinin de bos olmadigi ortaya çikmistir. Bu da bizi Ridvan Aldogan’in olay aninda koruma ve korunma kastiyla ates ettigi ancak evlerinin önünde cereyan eden ve annesinin, esinin ve çocuklarinin bulunmasi, kardesinin arabanin içerisine çekilmeye çalisilmasinin neden oldugu panik ve heyecandan dolayi eylem gerçeklestiginin kabulü gerekmektedir” diyerek en üst seviyeden tahrik indirimi yapilmasini talep etti.

Ridvan Aldogan’in olayi tüm açikligi ile anlattigini söyleyen sanik avukati Tolga Turgut da “Saldiri, ilk olarak Ridvan Aldogan’in abisine, sonra ailesine daha sonra da kendisine yapilmistir. Ridvan Aldogan, kendisini ve ailesini korumak adina hareket etmistir” diyerek haksiz tahrikin ise en üst seviyede uygulanmasi gerektigini söyledi.



“BÖYLE BIR OLAY OLMASINI GERÇEKTEN ISTEMEZDIM”

Olaydan ötürü pisman oldugunu ve Akkaya’nin ailesine bassagligi diledigini belirten tutuklu sanik Ridvan Aldogan ise “Böyle bir olay olmasini gerçekten istemezdim. Pismanim. Her sey ortada. Benim hakkimda karalama kampanyasi yapiliyor. Uyusturucu sattigim iddia edilmis ise de uyusturucu satan kisi karakolun dibinde mi oturur? Dosyanin içinde olan her seyin degerlendirilmesini istiyorum. 2,5 yildir cezaevindeyim. Ben daha çocugumu canli olarak görmedim” diyerek tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanik Ridvan Aldogan’a ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis cezasi verirken, sanigin eylemini maktulden kaynaklanan haksiz bir fiilin meydana getirdigi hiddet veya siddetli elemin etkisi altinda islemesi nedeniyle yapilan indirim ile 11 yil 8 ay hapis cezasi ile cezalandirilmasina hükmederek, tutuklunun halinin devamina karar verdi.

(Ali Gözeten-IHA)
Kaynak: İHA