Peru'da, Devlet Baskani Castillo'nun Görevden Alinmasi Talebi Kabul Edilmedi

Güney Amerika ülkesi Peru'da, muhalif partilerin, Devlet Baskani Pedro Castillo'nun "kalici ahlaki yetersizlik" nedeniyle görevden alinmasi talebi, Kongre tarafindan kabul edilmedi.

Muhalefetin önergesi üzerine toplanan Cumhuriyet Kongresi, Castillo'nun görevden azledilmesi talebini oyladi.

Kongre'de yapilan oylamada, 46 lehte, 76 aleyhte ve 4 çekimser oy ile Castillo'ya yönelik "kalici ahlaki yetersizlik" suçlamasi reddedildi.

- Muhalefet önergesi

Kongre'ye 28 imza toplayarak önerge veren 3 muhalif parti, 26 Kasim'da Castillo'yu ahlaki yetersizligin yani sira seçim kampanyasi sürecinde verilen paralari yasa disi sekilde kullanmakla suçlamisti.

Peru yasalarina göre bir devlet baskaninin görevden alinmasi için 130 Kongre üyesinden 87'sinin oyuna ihtiyaç var.

Muhalefet, hükümetin medyaya kötü muamelede bulundugunu, topluma hesap vermedigini ve ifade özgürlügünün saglanmasi için hiçbir çaba göstermedigini öne sürüyor.

- Hükümetten tepki

Basbakan Mirtha Vasquez, muhalefetin suçlamalarina tepki göstererek, azletme talebinin halk iradesine ve demokrasiye yönelik bir saldiri anlamina geldigini söylemisti.

- Peru'da Kongre faktörü

Peru’da eski Devlet Baskani Martin Vizcarra, 10 Kasim 2020'de Kongre'de yapilan oylamada, 105 lehte, 19 aleyhte ve 4 çekimser oy ile "kalici ahlaki yetersizlik" sebebiyle azledilmisti.

Vizcarra'nin 10 Kasim'da görevden alinmasinin ardindan geçici devlet baskanligi görevine gelen Manuel Merino da 15 Kasim'da Kongre baskisiyla istifa etmek zorunda kalmisti.

Ülkede önceki Devlet Baskani Pedro Pablo Kuczynski de hakkindaki görevden alma sürecinin ardindan 2018'de yilinda görevi birakmisti.

Kaynak: AA