Libya'daki 180 Nijeryali Düzensiz Göçmen Ülkesine Döndü

Yasa disi yollarla Avrupa'ya gitmek isteyen 180 Nijeryali düzensiz göçmen, gönüllü olarak Libya'dan ülkelerine döndü.

Nijerya Ulusal Acil Yönetim Ajansi (NEMA) Lagos Koordinatörü Ibrahim Farinloye, yaptigi açiklamada, hükümet ve Uluslararasi Göç Örgütü is birliginde, 180 Nijeryali düzensiz göçmenin kendi istekleriyle Libya'dan Nijerya'ya döndügünü belirtti.

Ülkesine dönenler arasinda 74 kadin, 26 çocuk ve 16 bebegin bulundugunu kaydeden Farinloye, bunlardan bazilarinin saglik sorunlari yasadigini ifade etti.

Farinloye, "Bu kisiler çesitli Avrupa ülkelerinde daha iyi bir yasam için ülkeyi terk etmislerdi ancak yolculuklari hüsrana ugradiginda geri dönmeyi seçtiler." dedi.

Dönenlerin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini tedbirleri dolasiyla karantinaya alinacagini belirten Farinloye, ayrica bu kisilere çesitli beceri edinme ve küçük ölçekli girisimcilik teknikleri konusunda egitim verilecegini kaydetti.

NEMA'nin yayimladigi rapora göre, 2017'den bu yana 17 ülkeden yaklasik 22 bin Nijeryali düzensiz göçmen, gönüllü olarak ülkesine döndü.

Nijerya'da halk, ekonomik kriz ve güvenlik sorunlari nedeniyle zor sartlarda yasam mücadelesi veriyor.

Ülkenin kuzeydogusunda faaliyet gösteren terör örgütü Boko Haram ile güvenlik güçleri arasindaki çatismalar, milyonlarca Nijeryaliyi evlerini terk etmeye zorluyor.

Avrupa'ya gitmek için Libya üzerinden Sahra Çölü ve Akdeniz'i geçmeye çalisanlarin bazilari, insan kaçakçilarinin eline düsüyor, bazilari ise çölde ya da denizde hayatini kaybediyor.

Kaynak: AA