Ingiltere'de Omicron Mutasyonuna Karsi B Plani

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Covid-19’un Omicron mutasyonu nedeniyle ülkede daha siki kisitlamalari içeren "B Plani"ni açiklayarak, kapali alanlarda maske takilmasi zorunlulugu getirildigini ve kalabalik mekanlara giriste asi pasaportu uygulamasina geçilecegini duyurdu.

Ingiltere'de Omicron Mutasyonuna Karsi B Plani
Ingiltere Basbakani Boris Johnson, ülkede hizla artan Covid-19’un Omicron mutasyonu gündemiyle Basbakanlik Ofisinde basin toplantisi düzenledi.

Ingiltere’deki korona virüs kisitlamalarinin arttirilacagini duyuran Johnson, hükümetin bu kis Covid-19 ile basa çikmak için "B Plani"ni yürürlüge koyma karari aldigini açikladi.



KAPALI ALANLARDA MASKE ZORUNLULUGU

Mevcutta uygulanmakta olan kurallara kiyasla daha agir kisitlamalari içeren B Plani’na göre Pazartesi gününden itibaren insanlarin yeniden evden çalismaya tesvik edilecek. Cuma gününden itibaren ise tiyatrolar ve sinemalar da dahil olmak üzere halka açik kapali mekanlarda maske takilmasi zorunlu olacak.

GECE KULÜPLERI VE KALABALIK MEKANLARA GIRISLERDE ASI PASAPORTU ZORUNLU

Ayrica gece kulüpleri ve kalabalik mekanlara girislerde asi pasaportu uygulamasi yürürlüge girecek. Ingiltere’nin B Plani’na geçmesinin "karantina" önlemi olmadigini söyleyen Johnson, insanlarin Noel partileri gibi etkinliklerini "iptal etmemeleri" gerektigini vurguladi.

OMICRON VAKA SAYISI 568’E YÜKSELDI

Basbakan Johnson, bugün itibariyle Birlesik Krallik genelinde 131 Omicron vakasinin daha tespit edilmesi ile toplam Omicron vaka sayisinin 568’e yükseldigini aktardi. Ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen Omicron mutasyonun Covid-19’un Delta mutasyonundan "çok daha hizli büyüdügünü" ve tüm dünyada hizla yayildigini" söyleyen Johnson, vaka sayilarinin daha fazla artabilecegi konusunda uyardi. Johnson, Güney Afrika’da Omicron nedeniyle hastaneye yatislarin 1 haftada yaklasik olarak ikiye katlandigini söyleyerek, bunun Ingiltere’deki hastaneye yatislarda ve ölümlerde de büyük bir artisa yol açabilecegini belirtti.

Johnson, virüsün yayilmasini önlemek için "herkesin yapabilecegi en büyük önlemin asi olmak" oldugunu vurgularken, insanlara saglik yetkilileri tarafindan davet edilir edilmez destekleyici asi dozlarini almalari gerektigini söyledi.



(Aylin Albayrak/IHA)
Kaynak: İHA