DSÖ'den Omicron Açiklamasi

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Omicron mutasyonunun Delta’dan daha hafif sekilde hastaliga neden olduguna dair bazi kanitlar da var, ancak yine de emin olmak için henüz çok erken" dedi.

DSÖ'den Omicron Açiklamasi


Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus düzenledigi basin toplantisinda, "Omicron mutasyonu su anda 57 ülkede tespit edildi ve bu sayinin artmaya devam etmesini bekliyoruz. Omicron’un belirli özellikleri, salginin seyri üzerinde büyük bir etkisi olabilecegini düsündürmektedir. Bu etkinin tam olarak ne olacagini bilmek hala zor. Simdilik diger mutasyonlara göre kesin artis oranini ölçmek zor olsa da bulasmada hizli bir artisi görmeye basliyoruz" ifadelerini kullandi. Güney Afrika’da Omicron vaka sayisinin hizla arttigini kaydeden Ghebreyesus "Omicron, Delta’nin bulasimi çok düsük oldugunda tespit edildi. Bu nedenle Omicron’un Delta’yi geçip geçemeyecegini anlamak için dünyada olup bitenleri dikkatle izlemek önemli olacaktir" dedi.

Ghebreyesus, Omicron’un neden oldugu hastaligin ciddiyeti ve semptomlarinin daha net bir resminin olusturulmasi için daha fazla ülkeyi DSÖ’nün sitesinde bulunan vaka raporlama formunu kullanarak Klinik Veri Platformuna daha fazla veri göndermeye çagirdi.

"OMICRON’UN DELTA’DAN DAHA HAFIF SEKILDE HASTALIGA NEDEN OLDUGUNA DAIR BAZI KANITLAR DA VAR, ANCAK YINE DE EMIN OLMAK IÇIN HENÜZ ÇOK ERKEN"

Ghebreyesus, "Güney Afrika’dan gelen yeni veriler, Omicron ile yeniden enfeksiyon riskinin arttigini gösteriyor, ancak daha saglam sonuçlar çikarmak için daha fazla veriye ihtiyaç var. Omicron’un Delta’dan daha hafif sekilde hastaliga neden olduguna dair bazi kanitlar da var, ancak yine de emin olmak için henüz çok erken" dedi.

Omicron hakkinda daha fazla bilgi edinmeye yardimci olmak için DSÖ ile yakin bir sekilde çalisan Güney Afrika’daki bilim insanlarina bir kez daha tesekkür eden Ghebreyesus, önümüzdeki hafta Afrika Birligi ve Afrika Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin ev sahipliginde düzenlenen ve arastirmacilari bir araya getirecek olan Afrika’da Uluslararasi Halk Sagligi Konferansi’na katilmayi dört gözle bekledigini dile getirdi. Ülkeleri "etkisiz" ve "ayrimci" seyahat yasaklarindan kaçinmaya çagiran Ghebreyesus "Fransa ve Isviçre’nin Güney Afrika ülkelerine yönelik seyahat yasaklarini kaldirmasindan memnunum ve diger ülkeleri de onlarin yolundan gitmeye çagiriyorum. Fransa ve Isviçre’ye tesekkür ederim" diye konustu.

Omicron mutasyonunun tespit edilmesinin ardindan birçok ülke sinirlarini Güney Afrika’ya kapatarak bütün uçuslari durdurmustu.

(Melike Yazir/IHA)
Kaynak: İHA