Prof. Dr. Teoman Durali Son Yolculuguna Ugurlanacak

Vefat eden Prof. Dr. Teoman Durali için bugün Fatih Camisi'nde ikindi vaktinde cenaze namazi kilinacak Teoman Durali hocanin vefati için bilim, siyaset, edebiyat ve sanat dünyasindan çok sayida isim üzüntülerini dile getiren mesajlar paylasti

Cumhurbaskanligi Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi, bilim insani Prof. Dr. Teoman Durali, 74 yasinda hayatini kaybetti.

Kasim ayinda kanser tedavisi nedeniyle 2 kez ameliyat geçiren Durali, Istanbul'daki evinde yasamini yitirdi.

Durali'nin naasi, bugün Fatih Camisi'nde ikindi vaktinde kilinacak cenaze namazinin ardindan Asiyan Mezarligi'ndaki aile kabristanina defnedilecek.

Felsefe profesörü, biyolog, akademisyen ve düsünür Durali'nin vefatinin ardindan birçok önemli isim, sosyal medya hesaplarindan üzüntülerini dile getirerek, bas sagligi mesajinda bulundu.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, "Acimiz büyük. Prof. Dr. Saban Teoman Durali'yi kaybettik. Yersiz, yurtsuz degildi. Yerinin de yurdunun da idrakindeydi ve hep yurdu için tefekkür etti, mücadele verdi. Mekaniniz cennet olsun kiymetli hocam. Biliyoruz ki eserleriniz, fikirleriniz hep yasayacak." açiklamasini paylasti.

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, "Muhterem hocam Teoman Durali Bey, ebediyete yürüdü. Akliyla, kalbiyle, duygusu ve durusuyla nasil da güzel bir insandi. Üniversite yillarimin en güzel derslerini onunla yaptik. Ilminden, irfanindan her zaman feyiz aldim. Allah gani rahmet eylesin. Mekani cennet, makami ali olsun." ifadelerini kullandi.

Yazar Celal Fedai de "Teoman Durali vefat etmis. Tahayyül dünyamizin zirvesi Sezai Karakoç'tan sonra tefekkür dünyamizin zirvesi de göçtü. Çagdas küresel medeniyeti yasadigimiz dünyayi bizim için asikar etmisti. Büyük kayip. Basimiz sag olsun. Allah rahmet eylesin. Makami ali olsun." dedi.

Türkiye Yazarlar Birligi Istanbul Sube Baskani Mahmut Biyikli ise "Ülkemizin önemli akademisyen ve fikir adamlarindan muhterem Teoman Durali Hocamiz da Hakk'a yürüdü. Menzili mübarek, mekani cennet, makami ali, ruhu ila yevm'el kiyame sad ü handan olsun insallah." mesajini paylasti.

Yazar Yusuf Kaplan, "Teoman Durali Hocamiz vefat etti. Türkiye beynini kaybetti, düsünce öksüz artik. Önce Sezai Karakoç üstadimiz simdi de Teoman Durali Hocamiz. Insan inanamiyor. Ama takdir böyle demek ki, Allah rahmet eylesin. Mekani cennet, makami ali olsun." ifadeleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

- Prof. Dr. Saban Teoman Durali hakkinda

Prof. Dr. Saban Teoman Durali, 1947'de Zonguldak’in Kozluk ilçesinde dünyaya geldi. Ilkögrenimini Zonguldak'ta, orta ögrenimini ise TED Ankara Koleji'nde tamamladi.

Istanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden 1973'te mezun olan Durali, 1975'te mezun oldugu bölümde asistan olarak göreve basladi. Teoman Durali hoca, 1978'de NATO bursuyla Paris'te biyoteknoloji seminerlerine katildi ve biyoloji felsefesi üzerine yazdigi çesitli tezlerle 1988'de profesör oldu.

Kuala Lumpur Malezya Uluslararasi Islam Üniversitesi ve Viyana Üniversitesi'nde misafir ögretim üyesi sifatiyla dersler veren Durali, 1996'da Istanbul Üniversitesi Arastirma Fonu'nun mali destegiyle Kazakistan, Kirgizistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'a arastirma gezisinde bulundu. Durali, Kazakistan'da hizmet veren Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde de bir süre görev yapti.

Durali, 1999 yilinda Istanbul Üniversitesi Felsefe Tarihi Anabilim Dali Baskani oldu.

Felsefe bölümünü kurdugu Kirklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde 2009-2015 arasinda dekanlik yapan Teoman Durali, Kutadgu Bilig dergisinin genel yönetmenligini üstlendi.

Teoman Durali hoca, son olarak TRT 2 ekranlarinda seyirciyle bulusan "Felsefe Söylesileri" programini yapiyordu.

- Makaleleri birçok mecrada yayimlandi

Ayrica Türkçe, Ingilizce ve çeviri makaleleri, Felsefe Arkivi, Yazi, Bilim Dergisi, Türk Kültürü, Forum, 19 Mayis Üniversitesi Egitim Fakültesi Dergisi, Ilim ve Sanat, Felsefe Konusmalari, Milli Kültür, Bilim-Felsefe-Tarih, Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Yilligi, Yeni Toplum, Turkish Daily News, Hayat Saglik ve Sosyal Hizmetler Vakfi Bülteni, Dergah, Diplomatik, Yeni Safak, Zaman, Ilahiyat Fakültesi Dergisi, NQP Türkiye, Gerçek Hayat, Istanbul'daki Anadolu, Egitimbilim, Altinoluk, Umran, Kutadgubilig dergi, gazete ve yilliklarinda yayimladi.

Prof. Dr. Teoman Durali hoca, 2000 yilinda Çagdas Küresel Medeniyet adli çalismasiyla Türkiye Yazarlar Birligi Inceleme Ödülüne de deger görüldü.

Kaynak: AA