ISO 15. Sanayi Kongresi
Ticaret Bakan Yardimcisi Mustafa Tuzcu: 'Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu güç kapasitesinde çok iyi durumda. Kurulu kapasitenin yaklasik yüzde 5253'ü yenilenebilir enerji kaynaklarindan geliyor. Bu, ABD, Çin ve Ingiltere gibi birçok ülkenin bu alandaki kurulu kapasitesinden daha fazla' UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton: 'UNDP Türkiye'nin üretim sektörünü çok yaratici buluyorum' Garanti BBVA Genel Müdür Yardimcisi Ebru Dildar Edin: 'Türkiye, geçtigimiz 20 senede yenilenebilir enerji yatirimlari ve üretim tarafinda 12 bin megavattan 53 bin megavatlara geldi' Avrupa Komisyonu Sektör Baskani Michael A. Rupp: 'Rüzgar enerjisi Türkiye'de çok ilerledi ancak günes enerjisi hala çok sasirtici bir biçimde potansiyelinin altinda'
Ticaret Bakan Yardimcisi Mustafa Tuzcu, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu güç kapasitesinde çok iyi durumda oldugunu belirterek, "Kurulu kapasitenin yaklasik yüzde 52-53'ü yenilenebilir enerji kaynaklarindan geliyor. Bu, ABD, Çin ve Ingiltere gibi birçok ülkenin bu alandaki kurulu kapasitesinden daha fazla." dedi.
Istanbul Sanayi Odasi (ISO) tarafindan bu yil "Baska Türlü Mümkün: Sürdürülebilir Gelecek için Dönüsümü Birlikte Tasarlamak" temasiyla düzenlenen 15. Sanayi Kongresi, Haliç Kongre Merkezi'nde devam ediyor.
Tuzcu, kongre kapsaminda düzenlenen "Sanayide Dönüsüm; Riskleri Yönetmek, Firsatlari Yakalamak" baslikli panelde yaptigi konusmada, dünya ticaretinde artik yepyeni bir dönemin esiginde olduklarini, bu yeni dönemin ana paradigmalarini da dijital ve yesil dönüsümün olusturdugunu söyledi.
BM Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri ve kimseyi geride birakmayacak kapsayici bir kalkinma stratejisini merkeze koymanin önemine isaret eden Tuzcu, sürecin dijital teknolojiyle desteklenecek bir dönüsüm olmasi gerektigini vurguladi.
Tuzcu, "Yapilan çalismalar, dijital teknolojinin kullaniminin küresel karbon emisyonunu yüzde 20 daha fazla azaltabilecegini ortaya koyuyor. Dolayisiyla bizim 20. yüzyilda olusan tüketim toplumunun refah seviyesini muhafaza ederek net sifir karbon hedefine ulasmamiz için dijital dönüsümü yesil dönüsümden ayri olarak kabul edemeyiz, birlikte degerlendirmemiz gerekiyor." diye konustu.
Türkiye'nin Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylamasina ve karbon nötr bir ekonomi olma hedefi için 2053 yilini isaret etmesine deginen Tuzcu, "Yesil Mutabakat Eylem Plani'miz, esas itibariyla sanayi sektörlerimizin yesil dönüsümü saglamak üzere yatirim önceliklerinin belirlenmesi, ülkemizde bu alandaki düzenleyici çerçevenin güçlendirilmesini gözeten aksiyonlari içeriyor." dedi.
- "Dönüsümden etkilenecek sektörler için çalisma gruplari kurduk"
Mustafa Tuzcu, Türkiye'nin yesil dönüsümünü temiz enerjiye ulasim olmaksizin gerçeklestirmenin mümkün olmadigini vurgulayarak, temiz enerji kaynaklarini sanayi sektörleri ile bulusturmak ve azami verimliligi saglamak için eylem planlarinda önemli unsurlarin bulundugunu bildirdi.
Tuzcu, ulasimda karbon salimini azaltma konusundaki hedeflerine deginirken, "Özellikle otomotiv, gemi insa sanayisindeki mevcut konvansiyonel yönetmeleri dönüstürmemiz gerekiyor. Döngüsel ekonomiyi özellikle birçok sektör için, plastik, tekstil basta olmak üzere öne çikaracak sektörel çalismalari da önümüze aldik." seklinde konustu.
Dönüsümden ve karbon nötr hedefinden en çok etkilenecek sektörleri öne alan ihtisas çalisma gruplari kurduklarini aktaran Tuzcu, "Bunlar içerisinde sanayiciler de bulunacak ve her sektör için bir yol haritasi belirleyip uygulamaya dönük de çalismalar yapacagiz." dedi.
- "Yenilenebilir enerjide kurulu kapasitemiz ABD, Çin ve Ingiltere'den daha fazla"
Ticaret Bakan Yardimcisi Tuzcu, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu güç kapasitesinde çok iyi durumda oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:
"Kurulu kapasitenin yaklasik yüzde 52-53'ü yenilenebilir enerji kaynaklarindan geliyor. Bu, ABD, Çin ve Ingiltere gibi birçok ülkenin bu alandaki kurulu kapasitesinden daha fazla. Sadece 2020'de enerjide yaklasik 70 milyon tondan fazla karbon emisyon salinimini, kurulu yenilenebilir enerji kapasitemizle önlemis olduk. Dünyada yenilenebilir enerji payiyla toplam enerji üretiminde 12. sirada, Avrupa'da 5. siradayiz. Bunda da bankalarimizin katkisi oldu fakat özellikle bizlerin, devletin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligimizin bu alanda sadece son 10 yilda 30 milyar dolardan fazla destekleri var."
Tuzcu, bu alanda devletin yani sira özellikle finansal kuruluslar ve bankalarin yenilenebilir enerji konusunda daha çok enstrüman gelistirmesi, yesil ekonominin dönüsümü noktasinda da daha fazla kaynagi seferber etmesi gerektigini söyledi.
AB'nin yesil dönüsüm kapsaminda hayata geçirecegi düzenlemeleri yakindan takip ettiklerini bildiren Tuzcu, bu konuda olusturduklari çalisma gruplarindan, gerçeklestirdikleri istisarelerden bahsetti.
Tuzcu, AB, Dünya Bankasi ve EBRD ile sinirda karbon mekanizmasi ve buna paralel kurulacak sistemle ilgili görüsmeleri sürdürdüklerini aktararak, kisa zaman içerisinde özel sektörle de bu konuyla ilgili görüsmeler gerçeklestireceklerini kaydetti.
- "UNDP Türkiye'nin üretim sektörünü çok yaratici buluyorum"
Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da Yesil Mutabakat, Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari ve Paris Iklim Anlasmasi'na iliskin degerlendirmelerde bulundu.
UNDP olarak Türkiye'de hayata geçirdikleri veya destek verdikleri projelere deginen Vinton, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve sanayi sektörü ile yaptiklari is birliklerinden duyduklari memnuniyeti dile getirdi.
Yesil dönüsümü Türkiye'de de hayata geçirmeleri gerektigini belirten Vinton, "Önümüzde güzel firsatlar var. Firsatlar risklerden çok daha büyük. Simdi harekete geçmemiz gerekiyor. UNDP Türkiye'nin üretim sektörünü çok yaratici buluyorum." dedi.
Vinton, Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri'ne adil bir dönüsümle ulasabileceklerini, yönetisim açisindan zorluklar olabilecegini ancak kazan-kazan felsefesiyle hareket edilmesi gerektigini söyledi.
- Bankalardan son 20 yilda 40 milyar dolardan fazla yenilenebilir enerji finansmani
Garanti BBVA Genel Müdür Yardimcisi Ebru Dildar Edin ise Türkiye'nin "2053'te karbon sifir" hedefini açiklayarak çok önemli bir sey yaptigini ancak buna nasil ulasilacagina dair henüz bir plan bulunmadigini kaydetti.
Bu planlamanin en kisa sürede olusmasi gerektigini belirten Edin, elektrik üretiminde kömür ve dogal gaz yerine alternatif kaynaklara geçilmesine ihtiyaç oldugunu vurguladi.
Edin, "Türkiye, geçtigimiz 20 senede yenilenebilir enerji yatirimlari ve üretim tarafinda 12 bin megavattan 53 bin megavatlara geldi. 40 milyar dolardan fazla bu isleri bankalar finanse etti. Dolayisiyla ülke ve dünyanin faydasina birtakim seyler söz konusu oldugu zaman bunlarin finansmaninda bizlerin yapabildigini, bankalarin ve yatirimcilarin istekli oldugunu göstermis olduk. Yeter ki kamu bu konudaki kolaylastirmalari en kisa zamanda saglasin." diye konustu.
Garanti BBVA'nin "2040 itibariyla bilançosunda hiçbir kömüre yönelik kredi kalmayacagini" beyan ettigini animsatan Edin, "Yatirim finansmanlari, yenilenebilir olmazsa olmaz diyorum. Özellikle sanayicilerin ve ihracatçilarin üretim kaynaklarinda kullandigi elektrigi yenilenebilir kaynaklardan almasinin son derece önemli oldugunun altini çizmek istiyorum." dedi.
- "Türkiye günes enerjisinde potansiyelinin altinda"
Avrupa Komisyonu Sektör Baskani Michael A. Rupp, sürdürülebilirlik, Kalkinma Hedefleri, karbon nötr ve dönüsüm konusunda AB'nin hedeflerine deginirken, "Türkiye ile birlikte pek çok konuda ayni fikirde hedefe dogru ilerliyoruz. Döngüsel ekonomiye baktigimizda, AB'nin eylem planina göz attigimizda, burada yasal ve yasal olmayan tedbirleri aldik." dedi.
Ürün alirken enerji tasarruflu olmasina dikkat edilmesi gerektigini, gelecekte farkli otomobiller kullanilacagini, bu alanlarda pazarlarin olusmasinin önemli oldugunu vurgulayan Rupp, Yesil Mutabakat konusunda bütün komsu ülkelerle diplomasi yürüttüklerini anlatti.
Rupp, yenilenebilir enerji ve yesil ekonomi gibi konularda AB ile Türkiye arasindaki finansal is birliginin çok önemli olduguna isaret ederek, bu alanlardaki yatirimlara verilen kredilere degindi.
Rüzgar enerjisinin Türkiye'de çok ilerledigini aktaran Rupp, "Ancak günes enerjisi hala çok sasirtici bir biçimde potansiyelinin altinda. Çok güzel günesiniz var. Türkiye, bu anlamda yasal ortami degistirebilir ve bazi tesvikler verebilirse ülkeyi çok ileriye götürür. Dogru yasal ortamla, dogru yatirimla yapilabilirse Türkiye enerji özerkligine ulasir. Bu da disariya bagimliligi azaltir. Yine enerji faturalarinin kesilmesi, enflasyon riskini de Türkiye için azaltacaktir." seklinde konustu.
Kaynak: AA
Istanbul Sanayi Odasi (ISO) tarafindan bu yil "Baska Türlü Mümkün: Sürdürülebilir Gelecek için Dönüsümü Birlikte Tasarlamak" temasiyla düzenlenen 15. Sanayi Kongresi, Haliç Kongre Merkezi'nde devam ediyor.
Tuzcu, kongre kapsaminda düzenlenen "Sanayide Dönüsüm; Riskleri Yönetmek, Firsatlari Yakalamak" baslikli panelde yaptigi konusmada, dünya ticaretinde artik yepyeni bir dönemin esiginde olduklarini, bu yeni dönemin ana paradigmalarini da dijital ve yesil dönüsümün olusturdugunu söyledi.
BM Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri ve kimseyi geride birakmayacak kapsayici bir kalkinma stratejisini merkeze koymanin önemine isaret eden Tuzcu, sürecin dijital teknolojiyle desteklenecek bir dönüsüm olmasi gerektigini vurguladi.
Tuzcu, "Yapilan çalismalar, dijital teknolojinin kullaniminin küresel karbon emisyonunu yüzde 20 daha fazla azaltabilecegini ortaya koyuyor. Dolayisiyla bizim 20. yüzyilda olusan tüketim toplumunun refah seviyesini muhafaza ederek net sifir karbon hedefine ulasmamiz için dijital dönüsümü yesil dönüsümden ayri olarak kabul edemeyiz, birlikte degerlendirmemiz gerekiyor." diye konustu.
Türkiye'nin Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylamasina ve karbon nötr bir ekonomi olma hedefi için 2053 yilini isaret etmesine deginen Tuzcu, "Yesil Mutabakat Eylem Plani'miz, esas itibariyla sanayi sektörlerimizin yesil dönüsümü saglamak üzere yatirim önceliklerinin belirlenmesi, ülkemizde bu alandaki düzenleyici çerçevenin güçlendirilmesini gözeten aksiyonlari içeriyor." dedi.
- "Dönüsümden etkilenecek sektörler için çalisma gruplari kurduk"
Mustafa Tuzcu, Türkiye'nin yesil dönüsümünü temiz enerjiye ulasim olmaksizin gerçeklestirmenin mümkün olmadigini vurgulayarak, temiz enerji kaynaklarini sanayi sektörleri ile bulusturmak ve azami verimliligi saglamak için eylem planlarinda önemli unsurlarin bulundugunu bildirdi.
Tuzcu, ulasimda karbon salimini azaltma konusundaki hedeflerine deginirken, "Özellikle otomotiv, gemi insa sanayisindeki mevcut konvansiyonel yönetmeleri dönüstürmemiz gerekiyor. Döngüsel ekonomiyi özellikle birçok sektör için, plastik, tekstil basta olmak üzere öne çikaracak sektörel çalismalari da önümüze aldik." seklinde konustu.
Dönüsümden ve karbon nötr hedefinden en çok etkilenecek sektörleri öne alan ihtisas çalisma gruplari kurduklarini aktaran Tuzcu, "Bunlar içerisinde sanayiciler de bulunacak ve her sektör için bir yol haritasi belirleyip uygulamaya dönük de çalismalar yapacagiz." dedi.
- "Yenilenebilir enerjide kurulu kapasitemiz ABD, Çin ve Ingiltere'den daha fazla"
Ticaret Bakan Yardimcisi Tuzcu, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu güç kapasitesinde çok iyi durumda oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:
"Kurulu kapasitenin yaklasik yüzde 52-53'ü yenilenebilir enerji kaynaklarindan geliyor. Bu, ABD, Çin ve Ingiltere gibi birçok ülkenin bu alandaki kurulu kapasitesinden daha fazla. Sadece 2020'de enerjide yaklasik 70 milyon tondan fazla karbon emisyon salinimini, kurulu yenilenebilir enerji kapasitemizle önlemis olduk. Dünyada yenilenebilir enerji payiyla toplam enerji üretiminde 12. sirada, Avrupa'da 5. siradayiz. Bunda da bankalarimizin katkisi oldu fakat özellikle bizlerin, devletin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligimizin bu alanda sadece son 10 yilda 30 milyar dolardan fazla destekleri var."
Tuzcu, bu alanda devletin yani sira özellikle finansal kuruluslar ve bankalarin yenilenebilir enerji konusunda daha çok enstrüman gelistirmesi, yesil ekonominin dönüsümü noktasinda da daha fazla kaynagi seferber etmesi gerektigini söyledi.
AB'nin yesil dönüsüm kapsaminda hayata geçirecegi düzenlemeleri yakindan takip ettiklerini bildiren Tuzcu, bu konuda olusturduklari çalisma gruplarindan, gerçeklestirdikleri istisarelerden bahsetti.
Tuzcu, AB, Dünya Bankasi ve EBRD ile sinirda karbon mekanizmasi ve buna paralel kurulacak sistemle ilgili görüsmeleri sürdürdüklerini aktararak, kisa zaman içerisinde özel sektörle de bu konuyla ilgili görüsmeler gerçeklestireceklerini kaydetti.
- "UNDP Türkiye'nin üretim sektörünü çok yaratici buluyorum"
Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da Yesil Mutabakat, Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari ve Paris Iklim Anlasmasi'na iliskin degerlendirmelerde bulundu.
UNDP olarak Türkiye'de hayata geçirdikleri veya destek verdikleri projelere deginen Vinton, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve sanayi sektörü ile yaptiklari is birliklerinden duyduklari memnuniyeti dile getirdi.
Yesil dönüsümü Türkiye'de de hayata geçirmeleri gerektigini belirten Vinton, "Önümüzde güzel firsatlar var. Firsatlar risklerden çok daha büyük. Simdi harekete geçmemiz gerekiyor. UNDP Türkiye'nin üretim sektörünü çok yaratici buluyorum." dedi.
Vinton, Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri'ne adil bir dönüsümle ulasabileceklerini, yönetisim açisindan zorluklar olabilecegini ancak kazan-kazan felsefesiyle hareket edilmesi gerektigini söyledi.
- Bankalardan son 20 yilda 40 milyar dolardan fazla yenilenebilir enerji finansmani
Garanti BBVA Genel Müdür Yardimcisi Ebru Dildar Edin ise Türkiye'nin "2053'te karbon sifir" hedefini açiklayarak çok önemli bir sey yaptigini ancak buna nasil ulasilacagina dair henüz bir plan bulunmadigini kaydetti.
Bu planlamanin en kisa sürede olusmasi gerektigini belirten Edin, elektrik üretiminde kömür ve dogal gaz yerine alternatif kaynaklara geçilmesine ihtiyaç oldugunu vurguladi.
Edin, "Türkiye, geçtigimiz 20 senede yenilenebilir enerji yatirimlari ve üretim tarafinda 12 bin megavattan 53 bin megavatlara geldi. 40 milyar dolardan fazla bu isleri bankalar finanse etti. Dolayisiyla ülke ve dünyanin faydasina birtakim seyler söz konusu oldugu zaman bunlarin finansmaninda bizlerin yapabildigini, bankalarin ve yatirimcilarin istekli oldugunu göstermis olduk. Yeter ki kamu bu konudaki kolaylastirmalari en kisa zamanda saglasin." diye konustu.
Garanti BBVA'nin "2040 itibariyla bilançosunda hiçbir kömüre yönelik kredi kalmayacagini" beyan ettigini animsatan Edin, "Yatirim finansmanlari, yenilenebilir olmazsa olmaz diyorum. Özellikle sanayicilerin ve ihracatçilarin üretim kaynaklarinda kullandigi elektrigi yenilenebilir kaynaklardan almasinin son derece önemli oldugunun altini çizmek istiyorum." dedi.
- "Türkiye günes enerjisinde potansiyelinin altinda"
Avrupa Komisyonu Sektör Baskani Michael A. Rupp, sürdürülebilirlik, Kalkinma Hedefleri, karbon nötr ve dönüsüm konusunda AB'nin hedeflerine deginirken, "Türkiye ile birlikte pek çok konuda ayni fikirde hedefe dogru ilerliyoruz. Döngüsel ekonomiye baktigimizda, AB'nin eylem planina göz attigimizda, burada yasal ve yasal olmayan tedbirleri aldik." dedi.
Ürün alirken enerji tasarruflu olmasina dikkat edilmesi gerektigini, gelecekte farkli otomobiller kullanilacagini, bu alanlarda pazarlarin olusmasinin önemli oldugunu vurgulayan Rupp, Yesil Mutabakat konusunda bütün komsu ülkelerle diplomasi yürüttüklerini anlatti.
Rupp, yenilenebilir enerji ve yesil ekonomi gibi konularda AB ile Türkiye arasindaki finansal is birliginin çok önemli olduguna isaret ederek, bu alanlardaki yatirimlara verilen kredilere degindi.
Rüzgar enerjisinin Türkiye'de çok ilerledigini aktaran Rupp, "Ancak günes enerjisi hala çok sasirtici bir biçimde potansiyelinin altinda. Çok güzel günesiniz var. Türkiye, bu anlamda yasal ortami degistirebilir ve bazi tesvikler verebilirse ülkeyi çok ileriye götürür. Dogru yasal ortamla, dogru yatirimla yapilabilirse Türkiye enerji özerkligine ulasir. Bu da disariya bagimliligi azaltir. Yine enerji faturalarinin kesilmesi, enflasyon riskini de Türkiye için azaltacaktir." seklinde konustu.
