Biden-Putin Görüsmesi Sona Erdi

ABD Baskani Joe Biden ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in, Ukrayna’nin dogusunda artan gerilimi ele aldigi görüsme sona erdi. Biden görüsmede, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik askeri saldirganligi durumunda ekonomik yaptirim ve diger önlemlerin uygulanacagini söyledi.

Biden-Putin Görüsmesi Sona Erdi
ABD Baskani Joe Biden ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’nin dogusunda artan gerilimi ele aldigi kritik görüsme sona erdi. Rusya’nin Ukrayna sinirina yaptigi askeri yiginagi ve iki ülke arasindaki gerilimin masaya yatirildigi görüsme, Washington saati ile 10.00’da baslayarak 2 saat 1 dakika sürdü. Video konferans yöntemiyle gerçeklestirilen görüsmeye dair ilk açiklama Beyaz Saray’dan geldi. Açiklamada, Biden’in ABD ve Avrupali müttefiklerinin, Rusya’nin Ukrayna sinirina yaptigi askeri yiginaktan dolayi duydugu derin endiselerini dile getirdigi belirtildi. Ayrica, "Biden, askeri saldirganlik durumunda ABD ve müttefiklerinin güçlü ekonomik yaptirim ve diger önlemlerle karsilik verecegini açikça belirtti.

Biden, Ukrayna’nin egemenligine ve toprak bütünlügüne verdigi destegi yineledi ve gerilimi azaltma ve diplomasiye dönüs çagrisinda bulundu" ifadeleri kullanildi.

Görüsmede iki liderin, ekiplerini görüsmenin takibini yapmakla görevlendirdigi kaydedildi. Putin ve Biden’in stratejik istikrara dayali ABD-Rusya diyalogu, siber zorbalik ve Iran konularini da ele aldigi bilgisi paylasildi.

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden ile Putin görüsmesi sirasinda yaptigi açiklamada, "Kamuoyuna ilettigimiz gibi, Rus ekonomisi üzerinde zararli bir etkisi olabilecek bir dizi ekonomik yaptirim hazirlama konusunda net olacagiz" demisti.

(Aylin Albayrak/IHA)
Kaynak: İHA