Kosova'da Kadina Yönelik Siddet Protesto Edildi

Kosova’da düzenlenen “Son Tünel” isimli eylemde, artan kadina siddet olaylari protesto edildi.

Kosova'da Kadina Yönelik Siddet Protesto Edildi
Kosova’da kadina yönelik siddet olaylarina dikkat çekmek isteyen Kosovalilar, “Son Tünel” adli protesto gösterisi için bir araya geldi. Danismanlik, Sosyal Hizmetler ve Arastirma Merkezi (SIT) tarafindan düzenlenen eylemde, Kosova’da son 5 yilda aile içi siddet sonucu öldürülen kadinlar anildi. Tünele asilan afislerde öldürülen kadinlarin hikayeleri yer alirken, çevredekiler kadinlarin yillar içerisinde yasadigi siddete taniklik etti.

SIT program sorumlusu Liridona Berisha-Shabani yaptigi açiklamada, etkinligin ilk kez 2019’da gerçeklestirildigini hatirlatarak, Kosova’da 2020’de 4 kadinin, 2021’de ise 3 kadinin öldürüldügünü açikladi.

Etkinligin amacinin vatandaslari bilinçlendirmek, kurumlari bu konuda somut adimlar atmaya çagirmak ve siddete karsi mücadele etmek oldugunu ifade eden Shabani, Kosova’da insan haklarina özellikle de kadin ve kiz çocuklari haklarina daha fazla saygi gösterilmesi gerektigini söyledi.



Kosova’da son 5 yil içerisinde aile içi siddet magdurlarinin çogunlugunu kadinlarin olusturdugu biliniyor. Kosova polisi tarafindan açiklanan verilere göre ise, 2017’den 2021 Eylül ayina kadar bin 437 kadin siddet gördü ve 2018’den beri ise her yil en az bin kadin aile içi siddete maruz kaldi.
Kaynak: İHA