Kilis'in Düsman Isgalinden Kurtulusuna Dogru

Kilis Valisi Recep Soytürk, AK Parti Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger, Belediye Baskani Servet Ramazan ve 7 Aralik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Dogan Karacoskun Kilis'in düsman isgalinden kurtulusunun 100. yil dönümü dolayisiyla mesaj yayimladi.

Vali Soytürk, mesajinda, Gazi Mustafa Kemal'in, "Milletin istiklalini yine milletin azim ve karari kurtaracaktir" sözünün yanki buldugu sehirlerden biri olan Kilis, isgale karsi mahalli örgütlenmesini saglayarak büyük bir destana imza attigini belirtti.

Kilis halkinin isgal kuvvetlerine essiz direnisi neticesi ve vatanin diger bölgelerindeki zaferler sonucunda, Fransizlarin 7 Aralik 1921 yilinda Kilis'ten çekilmek zorunda kaldigini aktaran Soytürk, "Kilis'in düsman isgalinden kurtulusu sirasinda yasananlar, bu milletin vatani için verdigi tarifsiz azmin en güzel örnegini olusturmaktadir. Gazi Mustafa Kemal'in, 7. Ordu Komutani olarak 28 Ekim 1918'de Kilis Hükümet Konagi önünde 'Ilk ayak bastigim Türk sehrindeki bu uyanikliga cidden hayran kaldim ve bir daha iman ettim ki bu millet asla ölmeyecektir. Var olun aziz Kilisliler' sözü daha milli mücadelenin baslangicinda Kurtulus Savasi'mizin Büyük Önderinin bu millete olan inancini perçinlemistir." ifadelerini kullandi.

Kültür birikimiyle Kilis'in tarih boyunca, sanata, egitime, bilime ve ticarete öncülük eden bir sehir oldugunu aktaran Soytürk, sunlari kaydetti:

"Zengin ve essiz tarihiyle sadece geçmisi degil gelecegi de temsil eden, iç savas nedeniyle topraklarindan uzaklasmaya mecbur kalmis Suriyelilere ev sahipligi yaparak dünyada esi görülmemis bir misafirperverlik örnegi sergileyen Kilis, barisin, sevginin ve kardesligin sembolü olarak gelecek nesillere aktarilacak, onlarin da gurur duyacaklari bir miras olarak yarinlari kucaklayacaktir."

AK Parti Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger de 7 Aralik kurtulus gününün sadece bir kurtulus günü olmadigini ayni zamanda bu milletin esir edilemeyeceginin dost düsman bütün dünyaya ilan ve haykiris günü oldugunu aktardi.

Kilis'in ilk günkü Ensar ruhunu korudugunu belirten Dülger, zengin tarihiyle sadece geçmisi degil gelecegi de temsil eden Kilis, barisin, sevginin ve kardesligin sembolü olarak gelecek nesillere aktarilacagini vurguladi.

Kilis Belediye Baskani Servet Ramazan da atalarinin 100 yil önce tarihte benzeri az görülen bir destan yazdigini dile getirdi.

Vatan için canlarini feda eden sehitlere Allah'tan rahmet dileyen Ramazan, su ifadeleri kullandi:

"100 yil önce Aslan Beylerin, Kartal Beylerin, Islam Beylerin, Müslüman Beylerin, Sehit Sakip Beylerin, Polat Beylerin ve burada ismini sayamadigim nice isimsiz kahramanlarin göstermis olduklari kahramanliklar ve fedakarliklar, bugün bizlerin çalisma azmi ve kararliginda en büyük yol gösterici olmustur ve olmaya devam edecektir. Kilislilerin azim ve kararligi, çaliskanligi ve vatanina duydugu derinden sevgi, nesilden nesile aktaracagimiz en kiymetli mirasimiz olacaktir."

Kilis 7 Aralik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Dogan Karacoskun ise 7 Aralik Kurtulus Bayrami'ni kutladigini, vatan topraklarinin düsman isgalinden kurtarilmasi yolunda canlarini seve seve feda eden sehitleri rahmet ve minnetle, gazileri de saygiyla andigini kaydetti.

Kaynak: AA