Fransa'da Asiri Sagci Eric Zemmour Protesto Edildi

Fransa'nin baskenti Paris'te asiri sagci cumhurbaskani adayi Eric Zemmour, düzenlenen gösterilerde protesto edildi.

Çok sayida sendika, kurulus ve Antifa isimli sol örgütün çagrisiyla Paris'in Barbes Mahallesi'nde toplanan göstericiler, Villette Mahallesi'ne yürüdü.

Göstericiler, Zemmour ve asiri sag karsiti pankartlar tasidi, slogan atti.

Bir grup eylemci de Zemmour'un miting düzenledigi Paris'in yakinindaki Villepinte fuar merkezin çevresinde toplandi. Burada polis ile göstericiler arasinda gerginlikler yasandi.

Polisin Fuar merkezinin çevresinde bulunanlarin kimlik kontrolünü yaptigi görüldü.

Paris'teki gösterilerde 48 kisi gözaltina alindi.

Paris Emniyet Müdürlügünün verilerine göre, baskentteki gösterilere 2 bin 200 kisi katildi.

Zemmour, mitingi Villette'teki fuar merkezinde planlamis, daha sonra "güvenlik" nedenlerinden dolayi Villepinte fuar merkezinde yapmaya karar vermisti.

- "Onlara asimile olmayi teklif ediyorum"

Öte yandan, Zemmour, düzenledigi mitingde yaptigi konusmada, yeni siyasi parti kuracagini ve isminin "Reconquete" olacagini belirtti.

Cumhurbaskani seçilmesi halinde ülkede doganlar için bazi sartlarda verilen vatandaslik hakkini iptal etmek istedigini ifade eden Zemmour, Fransiz vatandasligini alabilmek için gerekli sartlari sikilastiracagini söyledi.

Zemmour, ülkedeki yabancilara verilen sosyal yardimlari durdurmak istedigini ifade etti.

Irkçi oldugunu reddeden Zemmour, Nisan 2022'deki cumhurbaskani seçiminde Cumhurbaskani Emmanuel Macron'u ve ideolojisini yenecegini iddia etti.

Zemmour, suç isleyen yabancilarin sistematik olarak sinir disi edilmesini istedigini dile getirdi.

"0 göç bizim açik siyasi hedefimiz olacak." diyen Zemmour, cumhurbaskani seçilmesi halinde iltica hakkini birkaç kisiyle sinirlandiracagini söyledi.

Zemmour, "Bizim kardesimiz olmak isteyen Müslümanlara elimizi uzatiyoruz. Onlara asimile olmayi teklif ediyorum." ifadesini kullandi.

Bu arada Zemmour'un konusma yaptigi sirada asiri sagci taraftarlari, "Irkçiliga Hayir" yazan tisört giyenlere saldirdi.

ABD'nin Paris Büyükelçiligi, personeline, Zemmour'un protesto edilecegi eylemlerden uzak durmasini tavsiye etmisti.

Asiri muhafazakar, Islam ve göçmen karsiti, milliyetçi ve ulus-devlet anlayisini benimseyen isim olarak öne çikan Zemmour, 31 Ekim'de yaptigi açiklamada ülkedeki Müslümanlari asimile olmaya çagirmisti.

Paris'te 1958'de Cezayir asilli Yahudi bir ailede dünyaya gelen Zemmour, Eylül 2019'da bir televizyon programinda Müslümanlara karsi nefreti körükleyen ifadeleri nedeniyle 3 bin avro cezaya çarptirilmisti.

Ülkede cumhurbaskani seçiminin ilk turu, 10 Nisan 2022'de yapilacak. Adaylardan herhangi biri ilk turda salt çogunlugu saglayamazsa en fazla oyu alan iki aday 24 Nisan'da düzenlenecek ikinci turda yarisacak.

Kaynak: AA