Tunuslu Isçi Sendikasindan, Ulusal Diyalog Çagrisi

Tunus Genel Isçi Sendikasi (TGIS), ülkeyi demokratik yoluna geri döndürmek için kapsamli bir ulusal diyalog çagrisi yapti.

Sendika lideri Ferhat Hassad'in öldürülmesinin 69. yildönümünü dolayisiyla baskent Tunus'ta siki güvenlik tedbirleri altinda yetkililerin ve sendikacilarin katilimiyla bir anma programi düzenlendi

TGIS Genel Sekreteri Nureddin et-Tabbubi, programda yaptigi konusmada, "Tunus'u demokratik yoluna geri döndürmek için kapsamli bir ulusal diyaloga gitmeliyiz. Diyalog dili bozuldu ve biz ulusal birlik ariyoruz.” dedi.

Siyasi basarisizlik ve ülkeyi içinden geçtigi tünelden çikaracak bir programin yoklugu nedeniyle tüm göstergelerin yakin bir tehlikeye karsi uyardigini belirten Tabbubi, halkin günlük yasamini derinden etkileyen sosyal, saglik, ekonomik ve çevresel krizleri sona erdirmek için bir araya gelerek ortak çaba harcamalari gerektigini vurguladi.

Tabbubi, sendikanin, son 10 yilda yolsuzlugu durdurma ve politikacilarin basarisizliginin üstesinden gelme arayisiyla 25 Temmuz'da alinan kararlardan umutlandigini ancak Cumhurbaskani Kays Said'in bir yol haritasi veya net bir proje ortaya koymadigini ifade etti.

Genel Sekreter Tabbubi, dis ve iç baskilari sona erdirmek için bir zaman siniri belirlenmesi ve pratik önlemler alinmasi gerektigini, bunun ise ancak ülkenin tüm ulusal siyasi, sosyal ve sendikal hassasiyetlerini bir araya getiren ulusal bir diyalog yoluyla gerçeklestirileceginin altini çizdi.

Tunus'ta isçiler, her yil 5 Aralik'ta, Tunus Genel Isçi Sendikasi'nin kurucularindan, Fransiz isgali karsisinda bagimsizligin sembollerinden biri olan ve Fransa'nin 5 Aralik 1952'de suikast düzenleyerek öldürdügü sendika lideri Ferhat Hassad'i aniyor.

- Tunus’ta "istisnai durum" nasil olustu

Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan 22 Eylül'de yeni bir kanun hükmünde kararname yayimlamisti. Bu kararnamede Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisi genisletilmis, ayrica yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon da feshedilmisti. Said'in aldigi kararlar ülkede bir "istisnai durum" olusmasina yol açmisti.

Ülkesinde insan haklari ihlallerinin yasanmayacagini dile getiren Cumhurbaskani Said, "Anayasa askiya alinmadi, Anayasa'nin belirledigi istisnai tedbirlere basvuruldu." ifadesine yer vermisti.

Kaynak: AA