New York Borsasi Düsüsle Kapandi

New York borsasi, ABD'de piyasa beklentilerini karsilayamayan istihdam verisi sonrasi haftanin son islem gününü düsüsle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi, yüzde 0,17 azalarak 34.580,08 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,85 azalisla 4.538,42 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,92 kayipla 15.085,5 puana indi.

Endeksler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda omicron varyantina iliskin devam eden endiseler ve ABD'de beklentilerin oldukça altinda gelen istihdam verisinin etkisiyle negatif bir seyir izledi.

ABD'de bugün açiklanan verilere göre, tarim disi istihdam kasimda 210 bin kisi artarak piyasa beklentilerinin gerisinde kaldi. Ayni dönemde issizlik orani ise yüzde 4,6'dan yüzde 4,2'ye gerileyerek beklentilerin üzerinde düsüs gösterdi.

Ülkede hizmet sektörü faaliyetlerinin bir ölçütü olan Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat disi endeksi ise kasimda aylik bazda 2,4 puan artisla 69,1 degerine çikarak rekor tazeledi.

ABD'de fabrika siparisleri de ekim ayinda yüzde 1 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde yükselis kaydetti.

Omicron varyantina iliskin gelismeler de piyasalar tarafindan yakindan takip edilirken, salgindan büyük ölçüde etkilenen seyahat ve konaklama gibi sektörlerde faaliyet gösteren sirketlerin hisselerinde kayiplar gözlendi. Haftanin son islem gününde teknoloji hisselerindeki düsüs de dikkati çekti.

Uluslararasi Para Fonu (IMF) Baskani Kristalina Georgieva, katildigi bir etkinlikte çok hizli bir sekilde yayilabilen yeni varyantin güveni sarsabilecegini ve IMF'nin küresel büyümeye yönelik tahminlerinde asagi yönlü revizyonlarin görülebilecegini belirtti.

Öte yandan ABD Baskani Joe Biden, federal hükümetin finansman yetersizligi nedeniyle faaliyetlerine ara vermesini önleyecek geçici bütçe tasarisini imzaladi. Geçici bütçe, federal hükümete 18 Subat'a kadar finansman saglayacak.

Kaynak: AA