Atakum Belediyesi'nden 'Engelli Ve Yasam' Paneli

Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi is birligi ile Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsaminda “Engelli ve Yasam” konulu panel gerçeklestirildi. Panelde, engelsiz bireylerin toplumsal yasama tam katiliminin saglanmasi için yapilmasi gereken çalismalar anlatildi.

Atakum Belediyesi'nden 'Engelli Ve Yasam' Paneli
Atakum Belediyesi Saglik Isleri Müdürlügü ve Atakum Kent Konseyi is birligi ile Engelli ve Yasam konulu panel programi gerçeklestirildi.

Vedat Türkali Egitim, Sanat ve Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen programa Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci, Av. Gülay Deveci, CHP Samsun Il Kadin Kollari Baskani Nazan Güneysu, Atakum Kent Konseyi Genel Sekreteri Senol Katkat, Istanbul Büyüksehir Belediyesi Spor Istanbul Akademisi Müdürü Dr. Osman Kalyoncu, Istanbul Büyüksehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlügü Engelli Bireyler Spor Koordinatörü Dr. Mehmet Özsari, Istanbul Büyüksehir Belediyesi Spor Istanbul Engelli Bireyler Spor Uzmani Kerem Arda, Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Ögretim Görevlisi Özgül Aksu ile birlikte engelsiz vatandaslar ve aileleri katildi.

Panelin açilis konusmasini yapan Atakum Belediye Baskan Yardimcisi Seref Aydin, “Yasayan her saglikli insan bir engelli adayidir. Engelli vatandaslarimizin sorunlarina sahip çikmak kalici çözümler için çaba göstermek sadece engelli ve ailelerine ilgilendiren konu degildir. Toplum olarak tüm kesimlerin ortak sorumlulugu, ortak bilincidir. Sonuç olarak engelliler için istihdam, egitim, sosyal haklar konusunda yapilan düzenlemelerin devam ettigini ama hala olmasi gereken yerde olmadigini görmekteyiz. Engelli bireylerin 2019 Kalkinma Birligi içerisinde yer almasinin saglanmasi önceligimiz olmalidir. Engelli bireylerin sosyal hayatin her asamasinda yer bulmalari saglanmalidir. Yerel yönetim sinirlari içinde egitim, istihdam, sosyal hayatta esit ve tam olarak yer almalari ve katilimci olmalarinin saglanmasi önemlidir. Önlerindeki engeller giderilmeli" dedi.



“Ayricalik degil adaletli yaklasim bekliyoruz”

Panelin moderatörlügünü de yapan televizyon programi yapimcisi Mete Kahraman engellerin asilmasinda birlik içinde hareket etmenin önemine deginerek, “Cinsiyet fark etmeksizin hiçbiriniz baskasiyla esit degil. Mesela 100 metre kosuda bir çocuk beni geçebilir. Engelliyim, size düsen benim sartlarimi esitlemek ve haklarimi vermektir, benimle yarismak degil. TÜIK’in verilerine göre engelli olmak çok kolay. Trafik terörü, terör, spor faaliyetleri sonucu engelli olan onun disinda sokaklarda faili meçhul sekilde ölen, serseri kursunla yaralanan birçok insan var. Bunun sonucunda Türkiye engelli cenneti gibi bir yer. Bunu söylemek kolay degil ama maalesef bu durumdayiz. Engelliler insanca ve esit kosullarda yasamak istiyorlar, ayricalik degil adaletli bir yaklasim bekliyorlar. Engellilerin örgütlenmeleri gerekir; fakat tek baslarina örgütlenmeleri çok zor. Burada biz olmadigimiz sürece asla hiçbir sey degismeyecek” diye konustu.

Programda konusan Istanbul Büyüksehir Belediyesi Spor Istanbul Akademisi Müdürü Dr. Osman Kalyoncu, “Yerel Yönetimler Temelli Engelli Bireylerde Sporun Önemi’’ konulu sunumunda su ifadelere yer verdi:

“Her birimizin spor yapma ihtiyaci var. Biz bu ihtiyaci karsilamak zorundayiz. Su anda biz Istanbul’da 30 bin çocuga ayni anda spor yaptiriyoruz. Hedefimiz daha çok çocuga ulasmak. Bizim spor anlamindaki yaklasimimiz da kulüplere destek vermek. Biz daha çok çocuga ulasalim, yetenekli çocuklar bulalim düsüncesindeyiz. Spor fiziksel ve zihinsel gelisimlerine katki sagliyor. Arkadaslarimizin kendilerine göre o kadar çok güzel düsünceleri var ki biz spor yaptirarak onlari gelistirmeliyiz. Bu çocuklara basariyi yakalattiran sey bizle yapiyoruzu ortaya koymak. Biz engellilerle birlikte güç saglamaliyiz. Sporla onlarin gelisimine katki sagliyoruz.”

Etkinlik hatirasi forma hediye edildi

Konusmalarin ardindan programi hazirlanmasinda katkisi bulunan katilimcilara ve panelistlere plaket takdimi yapildi. Televizyon program yapimcisi Mete Kahraman’a plaketini Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci; Dr. Osman Kalyoncu’ya plaketini Atakum Belediye Baskan Yardimci Seref Aydin; Opr. Dr. Aytek Çakmak’a plaketini Atakum Belediyesi Saglik Isleri Müdürü Akin Ömür, Atakum Kent Konseyi Genel Sekreteri Senol Katkat’a plaketini Dr. Osman Kalyoncu, Atakum Belediyesi Saglik Isleri Müdürü Akin Ömür’e plaketini Atakum Belediyesi Hekimi Dr. Shahram Baradanhosseini; Atakum Engelli Yasam Merkezi Sorumlusu Nadide Döktür’e ise plaketini Atakum Belediyesi Baskan Danismani Muzaffer Yildiz verdi. Istanbul Büyüksehir Belediyesi Spor Istanbul Akademisi Müdürü Dr. Osman Kalyoncu Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci’ye günün önemine uygun sporcularin olimpiyatlarda giydigi tisört takdim etti. Panele katilan engelsiz vatandaslara da etkinlik hatirasi forma hediye edildi.
Kaynak: İHA