Menderes'te Baliklar Ölmeye Basladi

Aylardir kuraklikla mücadele veren Büyük Menderes Nehri, yagislarla birlikte bu defa da kirlilikle mücadele vermeye basladi.

Menderes'te Baliklar Ölmeye Basladi
Yaz döneminde kuruma noktasina gelen nehirde kis mevsimine girilmesi ve sularin yükselmesi ile nehirdeki binlerce balik telef olmaya basladi.

Büyük Menderes Nehri’ndeki kirlilige dikkat çeken Eko Sistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, balik ölümlerinin nehirdeki kirlilikten kaynaklandigini, nehrin temizlenmemesi halinde bölgedeki eko sistemin çökecegini ileri sürdü.

Aydin’da tarim arazilerinin en büyük su kaynagi olan Büyük Menderes Nehri, son dönemde yasanan kurakligin ardindan kirliligiyle de gündem olmaya devam ediyor. Aydin tariminin can damarlarindan olan Büyük Menderes Nehri, yasanan kurakligin üzerine çevresel ve endüstriyel atiklarla da gün geçtikçe yok olma sinyalleri verirken, yasanan kirlilik ve çöp adalari dolayisiyla balik ölümleri de tekrar yasandi. Söke’ye bagli Sarikemer Beldesinde tarihi tas köprünün menfezlerinin tikanmasiyla nehrin kuzey bölgesinde adeta çöp adalari olustu.

Geçtigimiz günlerde tarihi tas köprünün biriken ve baski yapan çöpler nedeniyle yikilma tehlikesinde oldugunu ifade eden EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, yapilan yeni incelemelerin ardindan binlerce baligin telef oldugunu belirtti.

Biriken çöplerin yüzeyi kaplamasi ve su kirliligi dolayisiyla baliklarin oksijen alamaz hale geldigini vurgulayan Sürücü, “Geçtigimiz pazar günü, Söke’ye bagli Sarikemer beldesinde bulunan Büyük Menderes Nehri üzerindeki tas köprünün, yukari havzadan sularin getirdigi çöpler, agaç kütükleri ve çali çirpi nedeniyle menfezleri tikanmis ve sürekli gelen atiklar nedeniyle kuzey bölgesinde atiklardan olusan büyük bir ada haline dönüsmüstü. Bugün yerinde yaptigimiz incelemelerde, atiklarin daha da arttigini, ilgili kurumlar tarafindan bir çalisma yapilmadigini gördük. Çöplerin bulundugu bölgede balikçil kuslarinin yogun oldugunu görünce, atiklarin çevresinde bir inceleme yaptik. Kargi kamislarinin oldugu kiyi kesimlerinde, yavru baliklardan, kiloya yakin baliklara kadar binlerce balik ölüsü oldugun tespit ettik” dedi.

Kaynak: İHA