Zirh Delici Mermilere Karsi Balistik Koruma Saglayan Zirh Üretilecek

Bartin Üniversitesi tarafindan hazirlanan ve TÜBITAK tarafindan desteklenen proje ile askeri kara araçlari için zirh delici mermilere karsi balistik koruma saglamaya yönelik yeni bir zirh üretilecek.

Zirh Delici Mermilere Karsi Balistik Koruma Saglayan Zirh Üretilecek
Bartin Üniversitesi Mühendislik, Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sabri Gök’ün TÜBITAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi kapsaminda hazirlamis oldugu proje desteklenmeye hak kazandi.

“Atik Sert Kesici Uçlarin Kullanimi ile Maliyet Etkili Yeni Bir Eklemeli (Add-On) Hibrid Kompozit Zirh Sistemi Üretimi ve Balistik Performansinin Degerlendirilmesi” baslikli proje ile askeri kara araçlarinda zirh delici mermilere karsi balistik koruma saglamaya yönelik yeni bir zirh modelinin tasarim, modelleme, prototip imalati ve balistik testlerinin gerçeklestirilmesi hedefleniyor.

Proje hakkinda bilgiler veren Prof. Dr. Sabri Gök, “Savunma sanayimizde kullanilan zirh delici mermiler var. Yaklasik kalinligi 10-15 milimetre çelik parçayi dahi bu mermi delebilmekte. 100-150 metre uzakliktan atildigi halde çelige muazzam zararlar verebilmekte. Bizim amacimiz böyle çeliklerin ürettigimiz zirh yardimiyla zirh delici mermiler tarafindan delinmesinin önüne geçmektir. Söyle ki ülkemizde üretilmekte olan hafif zirhli araçlarimiz var. Isim vermek gerekirse kirpi, kobra gibi araçlar var. Bunlarin zirhlarini daha da mukavim hale getirebilecegiz. Özellikle personelin daha da emniyetli bir sekilde içerisinde seyahat edebilmesini saglayacagiz” dedi.

Yaklasik 2,5 yildir proje üzerinde çalistiklarini kaydeden Prof. Dr. Gök, “Öndelemelerimizi yaptik ancak zirh delici mermiyi burada test etme imkanimiz yok. Bunu daha ileri getirebilmek için Binbir Projesi haline getirdik. Yaklasik 700 bin TL bütçesi olan proje ile tam anlamiyla hem testlerimizi yapip hem de zirhimizi üretebilecegiz. 3 yillik zamanimiz var. Bu 3 yillik zaman içerisinde öncelikle bir tasarim yapmak istiyoruz. tasarimimizi modelleme yöntemi ile analiz programlari ile destekleyip minimum bir gayret ile maksimum açiksiz verimi elde etmek istiyoruz. Gerekli zirhimizi tasarlayip-üretip gerekli testleri yaptiktan sonra savunma sanayimize sunmus olacagiz. Söyle söyleyeyim projemizden eminiz. Ileride patentini almaya da üniversitemiz adina patentini almayi da düsünüyoruz” seklinde konustu.

Prof. Dr. Gök Türkiye’nin savunma sanayinde yakaladigi ivmeye destek olmak istediklerini de sözlerine ekleyerek, “Ülkemiz son 10-15 yilda savunma sanayiinde özellikle hizli bir ivme yakaladi. Bizde buna dahil olmaktan gurur duyuyoruz. Yaptigimiz proje ile de bir nebze savunma sanayiimize destek verebilirsek bizi hem üniversitemiz adina hem de grubumuz adina mutlu edecektir.” Dedi.

Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarini sürekli gelisim anlayisiyla azami ölçüde milli teknolojiler ve yerli imkânlarla karsilamak amaciyla hazirlanan projede alaninda yetkin bilim insanlari görev aliyor. Bu kapsamda Prof. Dr. Mustafa Sabri Gök’ün yürütücülügündeki projede Bartin Üniversitesi Mühendislik Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yilmaz Küçük, Dr. Ögretim Üyesi Farshid Khosravi, Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Güden, Iskenderun Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ali Günen ve Konya Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Serdar Karakas çalismalariyla destek olacak. Savunma sanayindeki becerileri arttirmak ve ekosistemi güçlendirmek amaciyla projede 1 doktora ve 1 yüksek lisans ögrencisi de bursiyer olarak çalismalar yapacak.

Üniversite olarak yaptiklari çalismalarla bilim dünyasina ve ülkemizin gelecegine deger katma amacinda olduklarini kaydeden Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise basarilari dolayisiyla Prof. Dr. Mustafa Sabri Gök ile projede görev alan akademisyenlere tesekkür etti.

Türkiye’nin orta ve orta-yüksek teknolojide üretim yapan bir yapidan yüksek teknolojide üretim yapan bir yapiya geçme hedefini gerçeklestirmede önemli bir mesafe kat edildiginin altini da çizen Rektör Uzun, “Her günün bir önceki günden daha iyi olmasi için tüm bilesenlerimizle birlikte büyük gayret gösteriyoruz. Bu dogrultuda, bir yandan ögrencilerimizi gelecege en iyi sekilde hazirlamak için çaba sarf ederken diger yandan da akademik üretkenligimizi her geçen gün daha iyi noktalara tasimak için gayret ediyoruz. Çalismalarimizin sonuçlarini görmek ise bizi oldukça mutlu ediyor. Akademik üretkenligimizi arttiriyoruz, gelisiyoruz ve birlikte basariyoruz. Bilimsel çalismalarimizi ve Ar-Ge Inovasyon faaliyetlerimizi her geçen gün arttirarak daha da yükselis kaydetmeyi hedefledigimiz bu yolcukta, elde ettikleri basarilarla bizlere yol arkadasligi yapan tüm bilesenlerimizi yürekten tebrik ediyorum. Bu düsüncelerle bizleri hep dahi iyisi için tesvik eden YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize, her zaman yanimizda olarak bizlere destek veren Bartin Valimiz Sinan Güner’e, iyi dilekleri ve tesvikleri için TÜBITAK Baskanimiz Prof. Dr. Hasan Mandal’a, kamu kurum ve kuruluslardan tüm paydaslarimiza da tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA