Vali Epcim, Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Bayburt’ta Vali Cüneyt Epcim baskanliginda köy muhtarlarinin katilimiyla il genelinde sürdürülen çalismalara iliskin degerlendirme toplantisi düzenlendi.

Vali Epcim, Muhtarlarla Bir Araya Geldi
Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Milletvekili Fetani Battal ile Il Genel Meclis Baskani Bülent Yardimci tarafindan gündemdeki yatirim projeleri degerlendirildi. Vali Cüneyt Epcim ile Milletvekili Fetani Battal yatirimlara iliskin açiklamalarda bulundu. Yogun ilgi gösterilen toplantida ulasimdan sagliga, alt yapidan tarima kadar birçok alanda kaydedilen gelismeler kamuoyuyla paylasildi.

Toplanti açilisinda konusan Vali Cüneyt Epcim, pandemi sürecinin zorluklarina karsin yatirimlar noktasinda 2021’in zirve bir yil oldugunu söyledi.

Iki yildir yogun mücadele verilen koronavirüs pandemisinin devam ettigini ifade eden Vali Epcim, dünya genelinde vaka sayilarindaki artisa ragmen Bayburt’un iyi bir noktada oldugunu bildirdi.

Vali Epcim, Bayburt’un günlük vaka sayilarina göre Türkiye’deki en düsük illerden biri oldugunu belirterek, “Bu çok memnuniyet verici. Insallah bu süreci bu sekilde devam ettiririz. Yeni varyantlara karsi da yapmamiz gereken bireysel tedbirleri almamizi ve vatandasimizi bu yönde uyarmayi sizlerden temenni ediyoruz” diye konustu.

Pandemi sürecinin olumsuz ekonomik etkilerini hissettirmeme çabasi içerisinde olduklarini belirten Vali Epcim, fiber internet alt yapisindan, içme suyu ve kanalizasyon gibi köylerin birçok ihtiyacini giderme gayreti içerisinde olduklarini kaydetti.

Ulasim ve altyapi bakimindan geçmis yillara göre bir kiyaslama yapildiginda zirve yilin 2017 olduguna dikkat çeken Vali Epcim, “2017 yilina yakin bir yatirim yapmanin becerisini gösterdik. Bu manada Il Özel Idaremizi tebrik ediyorum. Il Genel Meclis Baskanimiz uhdesinde Il Genel Meclis Üyelerimizi ve çalisma arkadaslarimizi tebrik ediyorum. Bu süreçte her zaman birlikte oldugumuz milletvekilimize özellikle tesekkür ediyorum” dedi.

Yil içerisinde 40’tan fazla köye fiber internet altyapisi götürüldügünü vurgulayan Vali Epcim, normal dönemlerde sürecin bir ya da iki köy seklinde yürütüldügüne dikkat çekti.

Vali Epcim, eldeki veriler isiginda sebeke ve internet sorunu yasayan 12 köy oldugunu ve gelecek yil buralar için özel bir çalisma yapilacagini aktardi. Köylerin sorunlarini yakindan takip ettiklerinin altini çizen Vali Epcim, söyle devam etti: “Gelinen noktada, pandemi sürecinin yasandigi, ödeneklerin olabildigince azaldigi bir dönemde Bayburtlular olarak bizler olabildigince sansliyiz. Neredeyse tarihimizin zirve yili kadar yatirim yaptigimizi bilmenizi istiyorum. Bu bizim için çok önemli bir gelismedir. Bu süreçte bakanliklarin önemli projeleri oldu. Basta hastaneler olmak üzere her iki ilçemizde entegre hastaneleri tamamlamis bulunuyoruz. Merkezde saglik ocagi insaatlari devam ediyor. Egitim yatirimlari diger yandan devam ediyor. Gençlik ve spora iliskin yatirimlar devam ediyor. Her alanda az da olsa ilerleyen çalismalar var. Havalimaninin 2023 yilina yetistirilmesi için yogun bir çabamiz var.”

Milletvekili Fetani Battal ise muhtarlik sisteminin kökeninin Osmanli Devleti dönemine kadar uzandigina degindi. O dönem uygulanan timarli sipahi sisteminin bugünkü muhtarlik kurumunun temelini olusturdugunu anlatti.

Milletvekili Battal kendisinin de bir köylü çocugu oldugundan örnek verdi. Türkiye’nin gelisim hikâyesi ile köylerin gelisiminin dogrudan baglantili olduguna vurgu yapan Battal, 2002 seçimlerinin ardindan uygulanmaya baslanan Köylerin Altyapisinin Desteklenmesi (KÖYDES) projesi ile köylerdeki altyapi sorunlarinin çözüme kavusturuldugunu anlatti.

Milletvekili Battal her yil KÖYDES kapsaminda saglanan ödenekleri belirlenen kriterlere göre köyler için paylastirdiklarini ve adil bir sistemle ihtiyaçlarin giderildigini belirtti.

Kisla projesinin Bayburt için adeta ikinci bir üniversite oldugunu söyleyen Milletvekili Battal, “Arpali ve Aydintepe bölgemizde, Aksar Köyü tarafina düsen alanda bizim bir komando ve bir de topçu taburumuzun yer alacagi çalismalar devam ediyor. Insaatin birinci etabi Nisan ya da Mayis aylarinda bitecek. Ikinci etabi bu yil ihale edilip yoluna devam edecek. Genel Kurmay Baskanimiz Yasar Güler Pasa’mizin özel destegiyle bize Bayburt olarak ikinci üniversite kadar imkân sunan öyle bir askeri arka plana sahip olacagiz” seklinde konustu.

Milletvekili Battal, Kop ve Vauk tünellerinin insaatlarina devam edildigini ve havalimani ile askeri kisla projeleriyle birlikte çalismalarin tamamlanmasinin 2023 yili olarak planlandigini dile getirdi.

Bayburt - Gümüshane Havalimani’nda zemin çalismalarinin tamamlandigini aktaran Battal, zeminde yalnizca koruyucu tabaka yapiminin kaldigi bilgisini paylasti. Yilbasinda yapilacak terminal ihalesinin ardindan 2023’e dogru havalimaninin kullanima açilacagini ifade eden Battal, “Bunlar büyük projelerdir. Büyük kaynaklar harcanmaktadir. Netice itibariyle sehrimizin doguya, batiya, güneye ve kuzeye açilacagi çalismalarin merkezinde oturmaktadir” ifadelerini kullandi.

Milletvekili Battal, tarim ve hayvancilik çalismalarina iliskin olarak da su degerlendirmelerde bulundu: “Biz Bayburtlular olarak geçimini hayvancilik ve çiftçilikten saglayan insanlariz. Suyu toprakla bulusturmanin ne oldugunu en iyi siz bilirsiniz. Son 20 yilda Bayburt’ta sulanabilir alanlarin tamamini sulamak üzere bir seferberlik halindeyiz. Bugün Demirözü bölgemizde hayata geçen barajimizla biz 130 bin dönüm araziyi sulayacak durumdayiz. Bu yil onun zevkini yasadik. Bunun ne anlama geldigini yasanan kuraklikta hepimiz gördük. Ayni sekilde Kirklartepe Baraji’miz üç yil önce baslamisti. Bu sene gövde çalismalari bitti. Su tutmaya basladik. Sulama kanali çalismalari da bu yil devam edecek. Hayata geçtiginde Yukari Kislak, Asagi Kislak, Sögütlü, Sancaktepe, Bayirtepe Vadisi’nin tamami, Keçevi ovasinin tamami, Mutlu, Danisment ve üniversitemize kadar olan bu büyük bölge damlama ve yagmurlama yöntemiyle sulayabilecegimiz asamaya gelmis olacak. Bu bizim için çok heyecan verici. Ayni sekilde Demirözü Barajimizin üst kismindaki alanlari sulayacak, Gökçedere ve yukari kisim ile Bespinar ve yukari kisimlari sulayacak Çamur Baraji’nin çalismalari üç yildir devam ediyor. Bu yil çalismalar hizlandi. Önümüzdeki yil daha da hizlanacak. Orasi bittikten sonra az önce ifade ettigim bu büyük alan, tahmini 58 bin dönüme tekabül ediyor, ayni standartlarda sulanmis olacak. Aydintepe ovamizin tamami sulayabilmek için Gümüsdamla ve Sorkunlu barajlari projelerinin bu sene ihalesi yapildi. Projelerine baslanacak. O projelerin bitimiyle yapim çalismalarina baslanacak. Bu iki baraj bittikten sonra Bayburt olarak sulanabilir alanlarimizin yüzde 90’inin üstünü suya kavusturmayi basarmis olacagiz. Bu dünya standartlarinin üstünde bir basari olacak. Bizim üniversitemiz ne kadar önemliyse, hayvanciligimiz da tarimimiz da o kadar önemli.”

Milletvekili Battal son iki yilda hayvancilik alaninda büyük destekler oldugunun altini çizdi. Bayburt Valiligi koordinasyonunda uygulanan “Köyümde Yasamak Için Bir Sürü Nedenim Var” projesini isaret eden Battal, küçükbas hayvan sayisinin bu sayede 30 binlerden 120 binlere geldigini söyledi.



Il Genel Meclis Baskani Bülent Yardimci da Vali Cüneyt Epcim öncülügünde Il Özel Idaresi’nin güzel isler yaptigina inandiklarini ifade etti.

Vali Epcim ile Il Özel Idaresi’ne tesekkürlerini dile getiren Baskan Yardimci, Milletvekili Fetani Battal’a da ayrica tesekkürünü bildirdi.

Toplanti muhtarlarin sorun ve taleplerinin dinlenmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA