Suriyeli Mülteciler Için 'Sosyal Ve Ekonomik Uyum Projesi' Toplantisi Gerçeklesti

Suriyeli mültecilerin egitim, sosyal, ve ekonomik alanda uyum saglamalarinin desteklenmesi amaciyla hayata geçirilen "Mesleki ve Teknik Egitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum” projesi için basin toplantisi düzenlendi. Toplantiya Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü Daire Baskani Ercan Alpay ve Istanbul Il Milli Egitim Müdürü Levent Yazici da katildi. Toplantida konusan Ercan Alpay, "Suriyeliler basta olmak üzere tüm mültecilerimizi misafir olarak gördük. Bakanlik olarak, bu gençlerimizi egitimden geçirmek istiyoruz. Amacimiz burada yasayan çocuklarimiza daha iyi imkanlar saglayarak bizim çocuklarimizla beraber kaynastirarak uyumlarinin saglanmasi ve ülkelerine döndüklerinde burada edindikleri meslegi kendi ülkelerinde yapabilmeleri" dedi.

Suriyeli Mülteciler Için 'Sosyal Ve Ekonomik Uyum Projesi'  Toplantisi Gerçeklesti


Türkiye’deki geçici koruma altindaki Suriyeli mültecilerin egitim, sosyal, ve ekonomik alanda uyum saglamalarinin desteklenmesi, istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyilestirerek mesleki egitime tesvik edilmesinin desteklenmesi amaciyla, Avrupa Birligi tarafindan finanse edilen, "Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardim Programi" (Facility for Refugees in Turkey - FRIT) kapsaminda Alman Kalkinma Bankasi (KFW) ile Milli Egitim Bakanligi arasinda "Mesleki ve Teknik Egitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum” projesi hibe sözlesmesi imzalandi ve sözlesme uygulanmaya baslandi.

Millî Egitim Bakanligi Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügünün yürütücüsü oldugu proje kapsaminda ’Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi basin toplantisi’ düzenlendi.

Milli Egitim Bakanligi Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü Daire Baskani Ercan Alpay ve Istanbul Il Milli Egitim Müdürü Levent Yazici’nin katilimiyla toplanti Cemile Sultan Korusu’nda gerçeklesti.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin ardindan Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP)’un önemine deginen Istanbul Il Milli Egitim Müdürü Levent Yazici,” Özellikle Suriyeli göçmen ögrencilerimiz ve beraberinde Türk ögrencilerimizin de kendi içerisinde bir uyum göstermeleri, aslinda bütün okul ve kurumlarimizda çok istenen düzeyde gelismeler de saglamaktadir. Bu çerçevede, Istanbul’da da en üst düzeyde bu okullardan yararlanma çalismalarimizi sürdürüyoruz. Milli Egitim Bakanligimizin sagladigi bu destek, kendi içerisinde Türkiye genelindeki 55 okul ile birlikte Istanbul’da da bu dönem 5 okulumuzda hem fiziksel iyilesme, fiziksel iyilesmenin sagladigi egitim ortamlarindaki nitelik artisi özellikle üretim atölyelerindeki saglanan desteklerle ögrencilerimizin uygulama becerilerinin gelistirilmesi ve bu uygulama becerileri ile beraberinde kendi içerisinde meslekte nitelikli gelisim saglamalarina tesvik ediyoruz" dedi.



"Amacimiz bu projelerle burada yasayan çocuklarimizi daha iyi imkanlar saglamak"

Milli Egitim Bakanligi Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü Daire Baskani Ercan Alpay," Milli Egitim Bakanligi Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü olarak ülkemizde yasayan Suriyeliler basta olmak üzere tüm mültecilerimizi misafir olarak gördük. Bakanlik olarak, bu gençlerimizi egitimden geçirmek istiyoruz. Bu egitimler kapsaminda farkli farkli projeler yapiyoruz. Amacimiz bu projelerle burada yasayan çocuklarimizi daha iyi imkanlar saglayarak bizim çocuklarimizla beraber kaynastirarak uyumlarinin saglanmasi ve ülkelerine döndüklerinde burada edindikleri meslegi kendi ülkelerinde yapabilmeleri" seklinde konustu.



"Kendi ayaklarinin üstünde durma becerilerini kazanabilecekler"

Istanbul Il Milli Egitim Müdür Yardimcisi Mesleki Egitimden sorumlu Zekine Dayioglu," Özellikle mesleki egitimdeki ögrencilerimizin ve ülkemizde siginmaci olan Suriyeli ögrencilerimizin birlikte faydalandiklari bir fondan yararlandik. Günümüzde meslek liselerinin çalismalarinin ön planda oldugu meslek egitimin, üretimin, istihdamin ve milli üretimin ön planda oldugu dönemde bizim bu gençlerimize meslek kazandirmak adina yaptigimiz çalismalarda okullarimizda yapilan altyapi, makine donanim ve diger malzemelerle ilgili düzenlemeler çok ciddi anlamda egitim ortamlarinin ve içeriginin hazirlanmasinda çok ciddi katki sagladi. Sektör destekleri de bu çocuklarimizin okullardan mezun olduktan sonra direkt is hayatina girebilecekleri alanlarda egitim aldiklari için onlarin destegiyle de çok rahatlikla bir is yerinde hayatlarina baslayabilecekler. Kendi ayaklarinin üstünde durma becerilerini kazanabilecekler" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA