Prostat Ile Ilgili Merak Edilen Sorular

Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji doktorlarindan Op. Dr. Ali Güragaç, ile ilgili merak edilen sorulari yanitladi. Dr. Ali Güragaç, "Sik sik ve kesik kesik idrar yapma, idrara baslamada zorlanma, idrarda çatallanma, idrardan sonra damlama, idrar kaçirma gibi sikayetler prostat hastaliklarinin habercisi olabilir" dedi.

Prostat Ile Ilgili Merak Edilen Sorular


Prostat mesanenin altinda idrar kanalini çevreleyen kestane büyüklügünde olan bir organdir. Yapilan son arastirmalara göre hayati boyunca her yedi erkekten birine prostat kanseri teshisi konulmaktadir. Prostat ile ilgili merak edilenleri Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji doktorlarindan Op. Dr. Ali Güragaç, açikladi.

Sik sik idrara çikmak sadece prostat hastaliklarinin degil, idrar yolu enfeksiyonlarinin, üriner sistem tas hastaliklarinin habercisi olabileceginin bilgisini veren Op. Dr. Ali Güragaç, “Hatta hastalarda eslik eden diyabet, hipertansiyon gibi hastaliklar ve buna bagli olarak kullandiklari ilaçlar da sik idrara çikmaya sebep olabilmektedir. Herhangi bir hastalik olmasa bile ilerleyen yasla birlikte özellikle gece böbreklerden idrar üretimi arttigi için hastalarimiz, geceleri sik idrara çikma sikayeti ile de bize basvurmaktadir. Prostatin sik idrara çikmak disinda da bazi belirtileri mevcuttur. Bunlardan en sik karsilasilan semptomlar arasinda sik sik ve kesik kesik idrar yapma, idrara baslamada zorlanma, idrarda çatallanma, idrardan sonra damlama, idrar kaçirma gibi sikayetler de prostat hastaliklarinin habercisi olabilir. Ama her zaman prostat hastaligina baglidir diyemeyiz” seklinde bilgi verdi.

Özellikle 50 yasindan sonra prostat büyümeye ve idrar kanalini sikistirmaya baslar

Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji doktorlarindan Op. Dr. Ali Güragaç, “Idrarda yanma ve idrar yaparken agri prostat hastaliginin habercisi olabilir. Prostat dedigimiz mesanenin altinda idrar kanalini çevreleyen, kestane büyüklügünde bir organidir. Saglikli bir erkekte 12,15 ya da 18 civarinda büyüklügü söz konusuyken özellikle 50 yasindan sonra sebebini tam olarak bilmedigimiz nedenlerle prostat büyümeye ve idrar kanalini sikistirmaya baslar. Prostati büyüyen hastalarimizda mesanenin tam bosalamamasina bagli olarak idrarin enfekte olmasiyla yanma gibi sikayetler siklikla karsimiza çikar” dedi.



“Idrarda kanama varsa ama hastanin agri, yanma gibi sikayetleri yoksa bu düsünülenden çok daha acil bir durum olabilir”

Idrarda kan görülmesi hakkinda bilgi veren Op. Dr. Ali Güragaç,”Idrarda kan görülmesi özellikle vurgulanmasi gereken bir durumdur. Ürolojik açidan idrarda kan görülmesini ikiye ayiriyoruz. Idrarda kan sikayeti olan hastanin idrarda yanma, agri gibi sikayetlerinin de olup olmamasi bizim için çok önemli. Idrarda yanma ve agri olmadan kanama olmasi durumu genellikle mesane tümörlerinin erken dönemde belirgin özelliklerinden biri olabiliyor. Agrisi ya da baska bir rahatsizligi olmayan hastalarin hiçbir sikayetim yok diye erken dönemde doktora basvurmamalari ile sik sik karsilasabiliyoruz. Özellikle belirtmeliyim ki idrarda kanama varsa ama hastanin agri, yanma gibi sikayetleri yoksa bu düsünülenden çok daha acil bir durum olabilir. Lütfen bu gibi sikayetleriniz varsa mutlaka bir üroloji doktoruna muayenenizi olun ve kontrollerinizi aksatmayin” ifadelerini kullandi.

“PSA üç durumda yükselir”

Kullanilan kilavuzlara göre normal PSA degerinin dördün altinda olmasi gerektigini vurgulayan Üroloji uzmani Op. Dr. Ali Güragaç, “PSA dedigimiz test prostattan salgilanan ve kanda ölçtügümüz bir hormondur. PSA degerini dördün üzerine çikaran bazi durumlar mevcut. PSA üç durumda yükselir. PSA degerini yükselten durumlar; prostatin çok büyük olmasi, prostat iltihabi ya da prostat kanseridir. Sadece PSA yüksekligine bakilarak o kiside prostat kanseri olup olmadigina karar verilmez. PSA degeri yüksek olan kisinin makattan muayene de olmasi gerekir. Eger süpheli bir durum varsa prostatin içinde süpheli lezyonlarin olup olmadigini gösteren MR yöntemi ile bu süphenin teyit edilmesi gerekir. Eger yapilan MR sonucunda kanser süphesi varsa yapilan tetkik ve muayenelerin disinda hastadan mutlaka biyopsi alinarak patolojiye verilmesi gerekir. Tedavi biyopside çikan sonuca göre belirlenir. PSA degeri yüksek olan fakat biyopsi temiz çikan hastada artik prostat kanseri olmayacagi anlamina gelmez. Bunun için eger ailede prostat kanseri öyküsü yoksa 45-50 yasindan sonra her erkegin yilda bir kere kontrollerini yaptirmasinda fayda var. Eger ailede prostat kanseri öyküsü varsa 40 yasindan sonra mutlaka üroloji kontrollerinin yapilmasi gerekir. Tüm kanser türlerinde oldugu gibi prostat kanserinde de erken teshis hayat kurtarir. Gerekli kontrolleri ihmal etmeden, ertelemeden yaptirmak çok önemlidir. Hastanemizde Plazmakinetik ve Holep gibi modern cihazlarla, prostatin iyi huylu büyümesi tedavi edilmektedir. Prostat kanseri için açik ve laparoskopik (kapali) cerrahi tedavileri modern cihazlarla yapilmaktadir” seklinde bilgi verdi.
Kaynak: İHA