Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu'nda Son Güne Yaklasildi

Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu (KVKK) kapsaminda kayit için son güne yaklasildi. Söz konusu kanun kapsaminda gerekli tedbirleri almayip VERBIS’e kaydini yaptirmayan kurum ve kuruluslari ciddi cezalar bekliyor.

Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu'nda Son Güne Yaklasildi
Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu kapsaminda Veri Sorumlulari Sicil Bilgi Sistemine (VERBIS) zorunlu kayit islemlerinin 31 Aralik 2021 tarihinde sona ermesi ile ilgili önemli uyariyi paylasan Av. Hilal Debre yaptigi açiklamada, ciddi cezalar geleceginin altini çizdi. Debre, kisisel verilerin ve bunlarin korunmasinin, günümüzde öneminin yeni yeni anlasilmaya baslandigini ifade etti.

Av. Hilal Debre, “Hukuksal, siyasal, sosyal ve teknik boyutlari olan kisisel verilerin korunmasina iliskin tartismalarin son dönemde gelistigi görülmektedir. Türkiye’de ise bu alan yeni sayilmaktadir. Kisisel verilerin korunmasi, temel hak ve özgürlükler kapsaminda yer alir ve günümüz toplumlarinda bireylerin karsilasabilecegi önemli ihlallere karsi bir güvence sistemi olusturur. Türkiye, kisisel verilerin korunmasi için bu hukukun olusmasi sürecindeki ilk ve en önemli adimini 7 Nisan 2016 tarihinde 6698 Sayili ‘Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu’ ile atmistir. 6698 Sayili Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu’nun 3. Maddesinin gerekçesinde açiklandigi üzere, ‘Kisisel veri, kimligi belirli veya belirlenebilir gerçek kisiye iliskin her türlü bilgiyi ifade etmektedir. Bu baglamda sadece bireyin adi, soyadi, dogum tarihi ve dogum yeri gibi onun kesin teshisini saglayan bilgiler degil, ayni zamanda kisinin fiziki, ailevi, ekonomik, sosyal ve sair özelliklerine iliskin bilgiler de kisisel veridir. Bir kisinin belirli veya belirlenebilir olmasi, mevcut verilerin herhangi bir sekilde bir gerçek kisiyle iliskilendirilmesi suretiyle, o kisinin tanimlanabilir hale getirilmesini ifade eder. Yani verilerin; kisinin fiziksel, ekonomik, kültürel, sosyal veya psikolojik kimligini ifade eden somut bir içerik tasimasi veya kimlik, vergi, sigorta numarasi gibi herhangi bir kayitla iliskilendirilmesi sonucunda kisinin belirlenmesini saglayan tüm halleri kapsar. Isim, telefon numarasi, motorlu tasit plakasi, sosyal güvenlik numarasi, parmak izleri, genetik bilgiler gibi veriler dolayli da olsa kisiyi belirlenebilir kilabilme özellikleri nedeniyle kisisel verilerdir" dedi.



"Günümüzde kisisel verilerin kullanimi ile ilgili ciddi açiklar var"

Açiklamasinin devaminda denetimlere vurgu yapan avukat Debre, “Günümüzde daha iyi bir hizmet sunmak için telefon görüsmelerimizi kayit eden sistemlere, magazalardan ya da marketlerden çesitli indirimler almamizi saglayan kartlar araciligiyla alisveris profillerimizin veri bankalarina aktarilmasina, bilgisayarlarimizda çerezlere ve bize iliskin olanin, özel olanin, yani aliskanliklarimiz, zevklerimiz, kisacasi yasamlarimiz kayit altina alinmaktadir. Kisisel bilgilerin toplanmasi, depolanmasi, yönetilmesi ve islenmesi teknolojinin de gelismesi ile artik daha kolay hale gelmektedir. Bu sebeplerle kisisel verilere nasil ulasildigi, ne sekilde toplandigi, depolandigi, nasil bir sekilde yönetildiginin denetimi gerekmektedir" diye konustu.



"Ciddi cezalar bekliyor"

Avukat Debre, kayit zorunlulugu ve cezai islemler konusundaki detaylari ise su sekilde paylasti:

"Kisisel Verilerin Korunmasi Kurumu’nun 19/07/2018 tarih ve 2018/88 sayili karari ile Kanun’un Geçici 1. Maddesi ve 2. Fikrasinda yer alan ’Veri sorumlulari, Kurul tarafindan belirlenen ve ilan edilen süre içinde Veri Sorumlulari Siciline kayit yaptirmak zorundadir’ hükmü göz önünde bulundurularak; yillik çalisan sayisi 50’den çok veya yillik mali bilanço toplami 25 milyon TL’den çok olan veri sorumlulari, yurtdisinda yerlesik tüm veri sorumlulari, yillik çalisan sayisi 50’den az olan veya yillik mali bilanço toplami 25 milyon TL’den az olmakla birlikte ana faaliyet konusu özel nitelikte kisisel kisisel veri isleme olan veri sorumlulari, kamu kurum ve kurulusu veri sorumlulari VERBIS’e kayit yaptirmak zorundadirlar."

6698 sayili Kanunun 16. Maddesi ile islenen kisisel verinin niteligi, sayisi, veri islemenin kanundan kaynaklanmasi veya üçüncü kisilere aktarilma durumu gibi kurulca belirlenecek objektif kriterler göz önüne alinarak; 18.01.1972 tarihli 1512 sayili Noterlik Kanunu uyarinca faaliyet gösteren noterler, yalnizca ilgili mevzuat ve amaçlarina uygun, faaliyet alanlariyla sinirli olmak üzere kisisel veri isleyen Türkiye’de yerlesik dernek, vakif ve sendikalar, 22.04.1983 tarihli ve 2820 sayili Siyasi Partiler Kanununa göre kurulmus siyasi partiler, 19.03.1969 tarihli ve 1136 sayili Avukatlik Kanunu uyarinca faaliyet gösteren avukatlar, gümrük müsavirleri, arabulucular, 01/06/1989 tarihli ve 3568 sayili Serbest Muhasebesi Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Kanunu uyarinca faaliyet gösteren Serbest Mali Müsavirler ve Yeminli Mali Müsavirler, yillik çalisan sayisi 50’den az ve yillik mali bilanço toplami 25 milyondan az olan gerçek ve tüzel kisi veri sorumlularindan ana faaliyet konusu özel nitelikli kisisel veri isleme olmayanlar VERBIS’e kayit yaptirma yükümlülügünden istisna tutulmustur. VERBIS’e kayit için son gün 31.12.2021 tarihi olup, bu tarihe kadar kayit yaptirmayanlara Kurum, Kabahatler Kanunu uyarinca 2021 yili için 39 bin 337 TL’den baslayarak 1 milyon 966 bin 862 TL’ye kadar idari para cezasi verebilecektir.
Kaynak: İHA