Kars'ta Aras Havzasi Yönetim Toplantisi Yapildi

Aras Havzasi Yönetim Heyeti Toplantisi Agri, Ardahan, Erzurum ve Igdir valilerinin katilimiyla Kars’ta yapildi.

Kars'ta Aras Havzasi Yönetim Toplantisi Yapildi
Kars Valisi Türker Öksüz’ün Baskanligi’nda yapilan toplantida, hizla artan nüfus, artan kullanim gereksinimleri, dogal dengeyi bozabilen iklim degisiklikleri, küresel isinma ve bilinçsiz su kullanimi masaya yatirildi.

Devlet Su Isleri 24. Bölge Müdürlügü Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantiya, Kars Valisi/Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz, Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Igdir Valisi Hüseyin Engin Sariibrahim, Agri Valisi Osman Varol, Erzurum Vali Yardimcisi Hamdullah Suphi Özgödek, DSI 24. Bölge Müdürü Sükrü Baysal ve ilgili birim müdürleri katildi.

Toplantinin açilisinda konusan Kars Valisi/Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz, “Dünya yüzeyinin yaklasik yüzde 71’i sularla kaplidir. Yeryüzündeki su kaynaklarinin yaklasik yüzde 97,5’ini sulari tuzlu olan deniz ve okyanuslar; yüzde 2,5’lik kismini ise buzullar, yer alti ve yer üstü sulari olusturmaktadir. Tatli sularin yaklasik yüzde 99,7’lik kismi buzullar ve yer alti sularinda bulunmaktadir. Dolayisiyla yeryüzündeki tatli sularin çok az bir kismi yani binde 3’ü yüzey sularindan olusmaktadir” dedi.

Temel yasam kaynagi olan suyun önemi her geçen gün arttigina dikkat çeken Öksüz, “Bu nedenle su ve su kaynaklarinin korunmasi ve etkin sekilde degerlendirilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Yeryüzündeki su kaynaklarinin çok az bir kismi içilebilir ve kullanilabilir durumdadir. Günümüzde dünya nüfusu hizla artmakta, buna karsilik içilebilir ve kullanilabilir su kaynaklari ise azalmaktadir. Bu durum da, suya olan ihtiyacin her geçen gün daha da artmasina neden olmaktadir. Birçok ülke simdiden su sikintisiyla karsi karsiya kalmis vaziyettedir. Dünya nüfusunun %30’undan fazlasi yetersiz su kaynagi problemiyle mücadele etmektedir. Hizla artan nüfus, artan kullanim gereksinimleri, dogal dengeyi bozabilen iklim degisiklikleri, küresel isinma ve bilinçsiz kullanim gibi birçok sebepten dolayi önümüzdeki on yil içinde dünya nüfusunun %60’inin su sikintisiyla karsi karsiya kalabilecegi öngörülmektedir. 2025 yilinda 2 milyara yakin insanin su sikintisi çekecegi öngörülmüstür. Konuyu ülkemiz özelinde degerlendirdigimizde; ülkemizin, sanildigi gibi su zengini bir ülke olmadigi hatta su fakiri bir ülke konumunda oldugunu biliyoruz. Ülkemizdeki nüfus artis hizina göre çok yakin zamanda su kitligi çeken ülke konumuna gelebilecegiz” seklinde konustu.

Öksüz, “Aras Nehri Havzasi ülkemiz ve bölgemiz için elbette çok önemli bir konumdadir. Sahip olunan bu havzanin etkin yönetimi, sudan en etkin sekilde yararlanilmasi, zaman zaman meydana gelen su baskinlari ve taskinlardan insanlarimizin korunmasi, sulak alanlarin korunmasi, içme suyunun etkin sekilde degerlendirilmesi gerekmektedir. Iyi planlama yaparak, Valiliklerimiz ve Kurumlarimiz arasinda koordinasyon saglayarak toplantilarimizi amacina ulastirilmasi çok önemlidir. Bu manada; hepimize büyük görev ve sorumluluk düsmektedir. Tarim ve hayvanciligin yogun bir sekilde yürütüldügü bölgemizde, içme ve kullanma suyu temin edilmesi ne kadar önemliyse, su kaynaklarinin kirletilmesini önlemek de en az onun kadar önemlidir. Bu nedenle; suyumuzun ihtiyacimiz kadar kullanmasinin önemli oldugu kadar, su kaynaklarimizin korunmasi için farkindalik yaratmamiz da bir o kadar önemlidir. Diger yandan ülkemizin çesitli yörelerinde oldugu gibi Kars ve bölgemizin diger illerinde de 2021 yilinda birçok taskin yasanmistir. Taskini tamamen önlenebilecek bir durum degildir ancak zararlarini en aza indirmek elimizdedir. Bu nedenle taskin öncesinde, taskin esnasinda ve taskin sonrasinda neler yapilmasi gerektigi hakkinda bilinçlendirme faaliyetleri yapilmali, dere yataklarina müdahale edilmemeli ve kirletilmemelidir. Bu hususta hepimizin, ilgili tüm kurumlarin, hatta tüm vatandaslarimiza büyük sorumluluk düsmektedir. Etkin bir koordinasyon ve isbirligiyle gereken çalismalari yapmamiz gerekmektedir” seklinde konustu.

Aras Havzasi Yönetim Heyeti Toplantisi sinevizyon gösterisi ve genel degerlendirme ile devam etti. Toplanti önerilerin ardindan son buldu.
Kaynak: İHA