Japonya Ile Çin, Savunma Otoriteleri Arasinda Acil Iletisim Hatti Kurulmasinda Anlasti

Iki ülke savunma bakanlari, Dogu Çin Denizi'ndeki ihtilafli takimadalar çevresindeki faaliyetler nedeniyle karsilikli rahatsizliklarini dile getirdi.

Japonya ile Çin savunma bakanlari, iki ülke savunma otoriteleri arasinda acil iletisim hattinin kurulmasi konusunda anlasmaya vardi.

Japonya Savunma Bakani Kisi Nobuo ile Çinli mevkidasi Vey Finghi, çevrim içi görüsme gerçeklestirdi.

Bakan Kisi, ikili ve bölgesel gelismelerin ele alindigi 2 saat süren görüsme sonrasi düzenledigi basin toplantisinda, Tayvan Bogazi'nin baris ve istikrarinin "Japonya için hayati" oldugunu belirtti.

Çin ile iliskilerinde "çözülmemis sorunlara" deginen Kisi, "Dürüst iletisim kurmaya ve bunu korumaya ihtiyacimiz var. Böylelikle karsilikli anlayis ve güveni besleyebiliriz." dedi.

Kisi, Japonya ve Çin savunma otoriteleri arasinda acil hattin kisa zamanda kurulmasinin önemli oldugu konusunda mevkidasi Vey ile mutabakata vardiklarini söyledi.

Dogu Çin Denizi'nde Çin'e ait sahil güvenlik gemilerinin seyrine deginen Kisi, görüsmede, bu gemilerin Japonya karasularini ihlal etmesine yönelik "derin endiselerini" aktardigini bildirdi.

Öte yandan, Kisi, Çin'de Subat 2021'de yürürlüge giren yeni Sahil Güvenlik Kanunu'nun içerigine iliskin "Pekin'den izahat istediklerini" de sözlerine ekledi.

- Pekin, Japonya'nin Dogu Çin Denizi'ndeki tatbikatindan rahatsiz

Çinli Bakan Vey de Tokyo'nun Dogu Çin Denizi'nde Japonlarin "Senkaku" Çinlilerin "Diayoü" adiyla andigi takimadalar çevresinde "yabanci güçlerin isgali" senaryosuna dayali tatbikat düzenlemesinden duyulan rahatsizligi dile getirerek, Pekin'in bölgedeki egemenlik ve deniz haklarini korumakta kararli oldugunu vurguladi.

Bakan Vey, Çin ve Japonya'nin ikili iliskilerde uyumu ve Dogu Çin Denizi'nde istikrari saglamak üzere ortak risk yönetimi ve kontrolü mekanizmalarini yerlestirmesi gerektigini anlatti.

- Kara sularinda silah kullanma yetkisi

Çin'de 1 Subat'ta yürürlüge giren yeni Sahil Güvenlik Kanunu, sahil güvenlik güçlerine, kara sularinda kurallara uymayan yabanci gemilere silah kullanma yetkisi veriyor.

Japonya'da bu kanunun Çin'e, Dogu Çin Denizi'ndeki tartismali Senkaku Adalari etrafinda seyreden Japon gemilerini hedef alabilme yetkisi tanidigi yorumu yapilmisti.

Dogu Çin Denizi'nde Japonya'nin "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandirdigi 5 ada ve 3 kayaliktan olusan takimadalar, iki ülke arasinda uzun zamandir egemenlik ihtilafina neden oluyor.
Kaynak: AA