Hediye Civcivlerle Basladigi Süs Tavugu Üretiminde Simdi Ihracat Yapiyor

Yurt disina kuluçkalik yumurta ihraç eden Hasan Gültekin: '3 civcivle basladik, sonra 10'ar takviyeyle bugün yillik yumurta ortalamam 500600 oldu'.

ERSEN BERK ÇELIK - Zonguldak'ta ziyarete gittigi arkadasinin hediye verdigi civcivleriyle hobi olarak süs tavugu yetistirmeye baslayan isçi Hasan Gültekin, elde ettigi kuluçkalik yumurtalari iç piyasanin yani sira yurt disina da gönderiyor.

Eregli Demir ve Çelik Fabrikalarinda (ERDEMIR) isçi 47 yasindaki Gültekin, 2015 yilinda Düzce'deki arkadasinin kendisine hediye ettigi 3 civcivle hobi olarak süs tavugu yetistiriciligine basladi.

Evinin bahçesine kurdugu kümese kuluçka makinesi alarak zamanla hayvanlarini çogaltan Gültekin, tavuklari için yaklasik 17 kilometre uzaklikta Imranlar köyündeki 1 dönümlük alana besi yeri de insa etti.

"Blue porselen brahma" ve "silver laced wyandotte" türlerinde yaklasik 250 tavuktan ürettigi kuluçkalik yumurtalari çesitli illere gönderen Gültekin, sosyal medyada ilgi görmesi üzerine ilk yurt disi ihracatini geçen yil Endonezya ve Özbekistan'a yapti.

Yilda 600 civarinda kuluçkalik yumurta üreten Gültekin, siparislerini yetistirmeye çalisiyor.

- "150'ye yakin yarka ve civcivimiz var"

Kendisiyle ayni hobiyi paylasan kisilerle Zonguldak Süs Tavuklari ve Bahçe Hayvanlari Yetistiricileri Dernegini de kuran evli ve 3 çocuk babasi Gültekin, AA muhabirine, anaç tavuklarina bahçedeki kümesinde, yarka ve anaç alti yavrularina ise köyündeki kafesinde baktigini anlatti.

Bu yil blue porselen brahma ürettigini, su anda 40'a yakin anaç hayvanin bulundugunu belirten Gültekin, "Yaklasik 150'ye yakin da yarka ve civciv dedigimiz anaç altimiz var. Horozlarla birlikte bu sayi 250'yi buluyor. Brahma irkimiz yilda ortalama 120 yumurta yapiyor. 3 civcivle basladik, sonra 10'ar takviyeyle bugün yillik yumurta ortalamam 500-600 oldu." dedi.

Gültekin, Endonezya ve Özbekistan'a yumurta gönderimi yaptigini belirterek, "Yurt disindan talepler sosyal medya üzerinde gruplarimiz var, oralardan geliyor. Oradan bizimle iletisime geçiyorlar." ifadesini kullandi.

Sevda büyüdükçe tavuk sayisinin çogaldigini anlatan Gültekin, "Sayi çogalinca kuluçka makinesi aldik. Makinemiz bir taneydi, sayi biraz daha fazlalasti, ikinci kuluçka makinemi aldim. Birini gelisim, birini çikim olarak kullandik. Bu sekilde üretimimize devam ediyoruz." diye konustu.
Kaynak: AA