Göktürk Yazitlari'nin Birebir Kopyasi Erzurum'da Yapildi

Tarihte Türk adinin geçtigi ilk metin olan Göktürk Yazitlari’nin (Orhun Abideleri) birebir kopyasi Erzurum’da yapildi.

Göktürk Yazitlari'nin Birebir Kopyasi Erzurum'da Yapildi
Sükrüpasa Ortaokulu’nda görevli 4 ögretmen bir araya gelerek yaklasik 70 saatte yazitlari elleriyle tasa naksetti. Türk yazi dilinin baslangicini miladin ilk asirlarina tasiyan Göktürk Yazitlari, hem tarihi hem de sanatsal açidan büyük önem arz eden eserlerden. Erzurum’da ögretmenler yazitlarin birebir kopyasini yaparak sergilemeye basladilar. Sükrüpasa Ortaokulu’nda görevli ögretmenler Selim Koçak, Osman Buran, Hanifi Simsek ve Miraç Furkan Bayar, UNESCO tarafindan 2020 yilinin Tonyukuk Yili ilan edilmesine özel bir proje yürüttüler. Göktürk alfabesi ile milattan sonra 716, 732 ve 735 yillarinda dikilen Orhun Abideleri’nde bulunan yüzlerce satir ytong tasina naksedildi. Bir hafta boyunca günde yaklasik 10 saat çalisan ögretmenler, tasi oyarak abidelerin replikasini yaptilar. Abidelerin altinda bulunan kaplumbaga heykellerini de yapan ögretmenler, orijinaline benzemesi için harfleri tornavida yardimi ile elleriyle kazidilar.

TÜBITAK’in destegiyle düzenlenen TÜBITAK 4006 bilim fuarinin açilisinin yapildigi okulda, eserler açilisa özel giriste sergilendi. Proje yürütücü Miraç Furkan Bayar, “Kültürel mirasimiza sahip çikmak adina Erzurum’a müze degeri niteliginde Göktürk Abidelerini kazandirdik. Bu abideler bazi sirlariyla zamanin karsi konulmaz erkinde bir giz olsa da, günümüze ulasan ve yüregimizin derinliklerinde sakladigimiz kutlu sözleriyle, hala milletine yol gösteren ulvi bir pusuladir. Uçmaga varan bir yigide yakilan bir agittir bu. Karindasligin firkatine terennüm eden efsunlu bir yugdur ki dinlesin bu ulu atasini boyu boylansin, soyu soylansin üstte gök batincaya, altta yer delininceye kadar töresi daim olsun. Dinlesin ki devleti kutlu olsun, dinlesin ki ömrü uzun olsun. Iste biz bu medeniyetin torunlariyiz. Sahip çikip yasatmak da boynumuzun borcu” dedi.

Yaklasik 70 saat süren bir çalismayla olusturduklari eserden gurur duyduklarini söyleyen Bayar, “Bu projeyle gerçekten yakindan ve titizlikle ilgilendik. Hepimiz mesai saatimizden sonra gece yarilarina kadar çalistik. Harfleri baski yöntemiyle de yapabilirdik ama orijinali gibi olmasini istedik. Tornavida yardimiyla tek tek taslara kazidik” diye konustu.

Kaynak: İHA