Epidural Yöntemle Agrisiz Normal Dogum Mümkün Oluyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Bölümü'nden Doç. Dr. Pelin Karaaslan: 'Epidural yöntem uygulandiginda normal dogum için gerekli dogum sancisi ve kasilmalar devam eder ama anneyi rahatsiz etmez. Böylece anne, doguma aktif olarak katilabiliyor. Hem psikolojik olarak rahatlayan hem de sanciyi azaltan bu islem normal dogumu saglikla tamamlama sansini arttiriyor' 'Annede olusan genel bir enfeksiyon durumunda, epidural uygulanacak bölgede enfeksiyon varsa ve kafa içi basinç artisi olmussa epidural anesteziyi kullanmiyoruz'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Bölümü'nden Doç. Dr. Pelin Karaaslan, epidural yöntem uygulandiginda normal dogum için gerekli dogum sancisi ve kasilmalarin devam ettigini ancak anneyi rahatsiz etmedigini belirterek, "Böylece anne, doguma aktif olarak katilabiliyor. Hem psikolojik olarak rahatlayan hem de sanciyi azaltan bu islem normal dogumu saglikla tamamlama sansini arttiriyor." ifadesini kullandi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Karaaslan, epidural yöntem ile gerçeklesen agrisiz dogum hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

Dogum kanalinda bebegin ilerlemesini saglayan rahim kasilmalarinin, dogum agrisinin nedeni oldugunu belirten Karaaslan, "Agri, vücudun herhangi bir noktasindan kaynaklanabilecek sikintili bir algilama durumu. En siddetli agrilar arasinda da dogum agrisi bulunuyor. Bu agrinin giderilmesi anne için çok önemli ve güzel bir durumdur fakat dogum eylemini etkilemeden ve bebege zarar verilmeden yapilmasi gerekir. Bunu saglamak için anneye enjeksiyon yoluyla agri kesiciler vermek, bebegin çikis yolunu uyusturmak, anneye anestezik gaz uygulamak gibi yöntemler mevcut." ifadelerini kullandi.

Normal dogumda altin standardin "epidural analjezi" oldugunu vurgulayan Karaaslan, sunlari kaydetti:

"Epidural analjezi en çok tercih edilen, en etkili, en güvenli ve en sik kullanilan yöntem. Anneyi sersemletmez ve uyutmaz. Kullanilan lokal anestezik ilaçlarin dozu agriyi kesmeye yeterken annenin motor fonksiyonlarini etkilemez. Normal dogum eylemi ilerlemeyen ve herhangi bir nedenle dogumu sezaryen sekline dönen annelerde önceden takilmis epidural analjezi kateteri sayesinde ekstra bir isleme gerek kalmadan sadece verilen lokal anestezik ilacin dozu arttirilarak ameliyat gerçeklestirilebilir. Anne, yine dogum sirasinda uyanik kalacaktir ve bebegini dogar dogmaz görüp kucagina alabilecek."

Karaaslan, epidural yöntem uygulandiginda normal dogum için gerekli dogum sancisi ve kasilmalarin devam ettigini ancak anneyi rahatsiz etmedigini belirterek, "Böylece anne, doguma aktif olarak katilabiliyor. Hem psikolojik olarak rahatlayan hem de sanciyi azaltan bu islem normal dogumu saglikla tamamlama sansini arttiriyor." ifadesini kullandi.

- "Sanciyi kontrol ediyoruz"

Pelin Karaaslan, epidural analjezi uygulanirken annelerin, yan yatar pozisyonda dizlerini karnina çekmesi, çenesini gögsüne yaslamasi ve sirtini kambur hale getirmelerini istediklerini aktararak, su degerlendirmelerde bulundu:

"Islemin her asamasinda annenin hareketsiz kalmasi çok önemli. Belinin epidural analjezi uygulanacak bölümü antiseptik bir ilaçla silinir ve ince bir igne araciligiyla islemin yapilacagi aralik uyusturulur. Epidural igne kullanilarak epidural araliga girilir ve çok ince yumusak yapili bir kateter ignenin içerisinden araliga yerlestirilir. Igne çikartilir ve kateter aralikta birakilir. Böylece agri kontrolü için gerektikçe ilaç verilerek uzun süreli agri kontrolü saglanabilir. Hareket ettikçe çikmamasi için kateter annenin sirtina bantlanir. Islem bittiginde anne sirtüstü yatabilir veya yatak içi hareketleri serbestçe yapabilir."

Uygulandiktan 10-15 dakika sonra ilacin etkisini gösterecegini vurgulayan Karaaslan, "Kateterin yerini dogrulamak amaciyla test dozunda lokal anestezik ilaç verilir. Agri kontrolü için gereken doz, rahim kasilmalari düzenli hale geldikten sonra ve rahim agzi yaklasik yüzde 60 ila 70 incelip açikligi 4 ila 5 santimetreye ulasinca uygulanir. Normal dogum sonrasinda da sezaryen sonrasinda da, gerek duyulmasi halinde, kateter yerinde birakilarak dogum sonrasi olabilecek agrilarin giderilmesinde epidural analjeziden yararlanilabilir. Ihtiyaç kalmadiginda kateterin çekilme islemi kesinlikle agrili degildir." ifadelerini kullandi.

Annenin istemedigi takdirde epidural yöntemin uygulanmayacagini bildiren Karaaslan, epidural anestezinin uygulanmayacagi durumlari, "Annede olusan genel bir enfeksiyon durumunda epidural uygulanacak bölgede enfeksiyon varsa ve kafa içi basinç artisi olmussa epidural anesteziyi kullanmiyoruz. Ayni sekilde kanama ve pihtilasma bozuklugu bulunuyorsa ve kan sulandirici ilaç kullaniliyorsa da bu uygulamayi yapamiyoruz." seklinde siraladi.

Yapilan her girisimin istenmeyen yan etkileri olabilecegini hatirlatan Karaslan, sunlari kaydetti:

"Epidural analjezinin de nadir de olsa yan etkileri ortaya çikabilir. Anestezi doktorunuz epidural anestezinin faydalarini, risklerini ve istenmeyen etkilerini islem öncesinde size tekrar açiklayacak ve onayinizi mutlaka alacaktir. Bas agrisi, tansiyon düsmesi, bacaklarda geçici güçsüzlük, enfeksiyon gibi durumlar nadir olarak görülebilecek komplikasyonlardir."

Kaynak: AA