Egitim-Bir-Sen, Yilin Son Divan Toplantisini Yapti

Egitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Sube, 2021 yilinin son genisletilmis il divan toplantisini gerçeklestirdi. Baskan Ramazan Acar, elde edilen basarilari anlatirken, süren çalismalar hakkinda divan üyelerine bilgiler verdi.

Egitim-Bir-Sen, Yilin Son Divan Toplantisini Yapti
Merinos AKKM’de gerçeklestirilen toplantiya, sube yönetimi, ilçe yönetimleri, sube delegeleri, sube denetleme kurulu üyeleri, sube disiplin kurulu üyeleri, sube kadin komisyonu üyeleri, engelli komisyonu, sube emekli Memur-Sen komisyonu ve Genç Memur- Sen komisyonu üyeleri katildi.

Egitim ve sendikal gündemin degerlendirildigi, sube olarak yillik faaliyetlerin teskilât ile paylasma imkâni buldugu il divan toplantisinda, sube baskan yardimcilari ve komisyon baskanlari da birer konusma yaparak sorumluluk alanlariyla ilgili bilgi verdiler.

“Tehdit dili degil, tenkit ve teklif dili kullanan bir sendikacilik yapiyoruz”

Toplantida önemli mesajlar veren Baskan Ramazan Acar, “Ayni yerde kalmak için bile çok hizla kosmaya mecbur oldugumuz bilincindeyiz. Mevcut ile yetinmeyip zirveden yeni ufuklara yelken açmaya devam edecegiz” dedi.

Tehdit dili degil, tenkit ve teklif dili kullanan bir sendikacilik yaptiklarini söyleyen Ramazan Acar, “Ülke ve toplum yararina olan her konuda elini tasin altina koymaya hazir olduklarini, 15 Temmuz gibi geçmiste bunu ispatladiklarini, her zaman ülke ve toplum yararini öncelediklerini” ifade etti.

“Ek zam 15 Ocak maasina yetistirilmelidir”

Son dönemde meydana gelen ekonomik dalgalanmanin ülkedeki her vatandas gibi kamu görevlilerinin de alim gücünü düsürdügünü vurgulayan Ramazan Acar, sunlari söyledi:

“Bilindigi gibi geçen günlerde Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin ile Genel Baskanimiz görüsmüs ve kamu görevlilerine kayiplarin telafisi için bir ek zam yapilmasi konusunda mutabakata varilmisti. Ek zammin rakamsal boyutunun belirlenmesi çalisilmalari halen sürüyor. 15 Ocak tarihine kadar bu konunun çözüme kavusmasini bekliyoruz. Memur maaslarini yükseltmek için, seyyanen zam, refah payi, oransal zam, matrahlari yükseltme, vergi muafiyeti gibi birçok seçenek bulunuyor. Enflasyona ezdirmemek, gerçek enflasyonu görmek, enflasyonu gerçekten ezen ek zam vermekle olur. Piyasa Beklentileri Anketi Aralik ayi verilerine göre yil sonu enflasyon orani yüzde 23,85 olarak belirlenmisti. Asgari ücretteki 50,4 oraninda artis enflasyon verilerinin üzerinde gerçeklesti. Hedeflenen enflasyonun degil, reel enflasyonun dikkate alinmasi emekçilerin yüzünü güldürdü.”

“Vergi muafiyeti uzun zamandir gündemde tuttugumuz bir konuydu”

Vergi muafiyeti uzun zamandir gündemde tuttugumuz bir konuydu diyen Baskan Ramazan Acar, “Kamu çalisanlarina asgari ücret miktari vergi muafiyeti gelmesi kamu çalisanlarini bir nebze rahatlatacak. Egitim çalisanlarinin vergi yükü ya yüzde 15 olarak sabitlensin veya maas disi ek ödemeler emeklilikte sayilmadigi gibi vergi diliminden de sayilmasin önerimiz kismen karsilik bulmus oldu.” Ifadelerini kullandi.

“3600 ek gösterge talebimiz kazanima dönüsme asamasinda”

Uzun süredir mücadelesini yaptigimiz her vesileyle gündemde tuttugumuz 3600 ek gösterge talebimiz kazanima dönüsme asamasina ramak kaldi seklinde konusan Ramazan Acar, “3600 olarak kamuoyuna mal olan ek gösterge konusunda biz aslinda sendika olarak tüm kamu çalisanlarina arti 600 ek gösterge verilmesini talep etmistik. Egitim çalisanlari 3000 ek göstergede oldugu için ve arti 600 aldiginda 3600 olacagi için kamuoyunda ismi bu sekilde kaldi. Ayrintilar henüz netlesmedi süreç devam ediyor.” dedi.

“Okul bazli bütçe uygulamasina geçilmelidir”

Ramazan Acar, “Okullarin ögrenci sayilari, nitelikleri vs. gibi parametrelerden olusan bir bütçe planlamasi yapilabilir. Okul müdürlerinin en önemli mesguliyetlerinden oldugu, okul yöneticilerinin bu konularda harcadigi enerjiyi, egitim konularina odaklanarak harcamalari halinde egitim ögretim niteliginin artacagi bilinen bir gerçektir.” dedi.

Ögrencilere yemek verilmesini de gündeme getiren Acar, her ögrenciye okullarimizda ögle yemegi verilebilir. Bunun mümkün oldugunu ve birçok kamusal yarar tasidigini biliyoruz.” diye konustu.

“Ögretmenlik Meslek Kanunu ögretmene destek kanunu olmalidir”

Meslek kanunu için uzun süredir verdikleri mücadelenin, Kasim ayinin basinda 81 ilde yaptiklari eylemlerin karsiliksiz kalmadigini dile getiren Ramazan Acar, “Ögretmenlik Meslek Kanununun ögretmene destek kanunu olmasi ve egitimciye siddeti caydiran bir düzenleme de dahil, memnuniyeti daha da yükseltecek hususlar için kanunda bosluklarin olusmamasi önemlidir” dedi.

Millî Egitim Bakanligi’nin Ögretmenlik Meslek Kanunu taslagina iliskin bazi basliklarin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan daha önce kamuoyuyla paylasildigina dikkat çeken Acar, “Taslak beklentileri karsilayacak sekilde güçlendirilerek bir an önce meclise sunulmalidir. Uzman ögretmenlik için ilave 1000 TL ve basögretmenlik için ilave 2000 TL verilmesinin planlanmasi, ilave birer derece verilmesinin vaat edilmesi, kontenjan sinirinin olmamasi, kariyer geçislerinde yüksek lisans ve doktoranin karsiliginin olmasi, adaylik kaldirma sinavinin kalkacak olmasi güzel adimlardir. Okul yöneticilik görevlerinin kadro unvani olarak tasarlanmasi, ögretmen aliminda mülakatin kaldirilmasi, istihdamda güçlük çekilen yerlerde mali özendirme, uzman ögretmenlikten basögretmenlige geçiste süre sinirinin esnetilmesi, doktoranin özendirilmesi için basögretmenlikte sinav muafiyeti disindaki hususlar yeniden degerlendirilmelidir” ifadelerini kullandi.

“Örgütlü olan ile olmayan arasinda bir fark ortaya koyduk”

Toplu sözlesme ile elde edilen kazanimlara da isaret eden Sube Baskani Ramazan Acar, en önemli kazanimlardan birinin de toplu sözlesme ikramiyesi oldugunu belirterek, sözlerini söyle tamamladi:

“Toplu sözlesme ikramiyesini 134 TL’den 2022 yili için 400 TL’ye çikararak bir makas olusturduk. Bu kazanim ile örgütlü olan ile olmayan arasinda bir fark ortaya koyduk. Yillar geçtikçe toplu sözlesme ikramiyesiyle memurun cebine giren miktar artacagi gibi, sendikali ile sendikasiz arasindaki fark da artmis olacak.”
Kaynak: İHA