DSI Genel Müdürü Yildiz Açiklamasi 'Devasa Projeleri Tamamlayarak Milletin Hizmetine Sunuyoruz'

Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürü Kaya Yildiz, devasa projeleri tamamlayarak milletin hizmetine sunduklarini ifade ederek, "Bu kapsamda açilisini 6 Kasim 2021 tarihinde Cumhurbaskanimizin tesrifleriyle yaptigimiz, önyüzü beton kapli baraj tipinde dolgu hacmi bakimindan dünya 1’incisi Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji ve Hidroelektrik Santralinde toplam 6 ünitenin tamami devreye alinmistir" dedi.

DSI Genel Müdürü Yildiz Açiklamasi 'Devasa Projeleri Tamamlayarak Milletin Hizmetine Sunuyoruz'
DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz, yerli ve milli mega projeleri tamamlayarak milletin istifadesine sunduklarini ve kirsal kalkinmayi saglayarak milli ekonomiye katki sagladiklarini söyledi.

Devasa projeleri tamamlayarak milletin hizmetine sunduklarini ifade eden Yildiz, bu kapsamda açilisini 6 Kasim 2021 tarihinde Cumhurbaskanimizin tesrifleriyle yaptigimiz, önyüzü beton kapli baraj tipinde dolgu hacmi bakimindan dünya 1’incisi Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji ve Hidroelektrik Santralinde toplam 6 ünitenin tamami devreye alinmistir. 6 milyon nüfuslu bir sehrin (Baskentimiz Ankara’nin) yillik enerji ihtiyacini karsilayacak 1.200 MW kurulu güce sahip olan proje ile yillik 4 milyar kwh hidroelektrik enerji üretilmekte, milli ekonomiye yillik 3 milyar lira katki saglanmaktadir. Diger taraftan tamamlandiginda sinifinda dünyanin en yüksek 3. büyük baraji olacak olan 4 milyon metreküp gövde hacmine sahip olan ve milli ekonomiye yillik 1,8 milyar lira katki saglayacak Yusufeli Barajini da bitirme asmasina getirdik. Ayrica Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama maksatli barajlardan birisi olan Silvan Baraji’nin ön yüz beton öncesi gövde dolgusu tamamladik" dedi.

Türkiye’nin en büyük yatirimci kuruluslarindan Devlet Su Isleri Genel Müdürlügünün yatirimlarina araliksiz devam ettigini belirten Yildiz, "DSI, sularin yeraltinda depolanmasi prensibine dayanan Yeralti barajlari insasina da özel önem vermektedir. Cumhuriyetimizin 100. Yilinin kutlanacagi 2023 yilina kadar Yerüstü barajlarinin yapilamadigi cografyalarda 150 adet yeralti baraji insaa etmeyi hedefliyoruz. 2019 yilinda basladik 2021 yili sonunda 50 adet, 2022 yili sonunda 100 adet ve 2023 yili sonunda 150 adet yeralti baraji insaati bitmis olacaktir" diye konustu.



"Sulamada hedef modernizasyon"

Ülkemizin yillik toplam kullanilabilir su potansiyelinin 112 milyar metreküp oldugunun altini çizen Genel Müdür Yildiz, "Kisi basina düsen yillik su miktari bin 339 metreküptür. Yillik kullanilan su miktari 57,73 milyar metreküp olup, bunun 44 milyar metreküpü sulamada, 13,73 milyar metreküpü de içme kullanma ve sanayi suyu ihtiyacini karsilamada kullanilmaktadir. Bu kapsamda ülkemizde sulanmakta olan 6,85 milyon hektar arazinin 4,56 milyon hektarlik kismini sulamaya açan DSI, (2,29 milyon hektari Mülga Köy Hizmetleri ve Halk Sulamalari) 2000’li yillarin basindan itibaren yagmurlama ve damlama gibi modern sulama tekniklerine agirlik vermistir. Diger taraftan ülkemizde tüketilen suyun yüzde 77’lik kismi tarimsal sulamada harcanmaktadir. Tarimsal sulamadaki su tüketimini azaltmak için modern sulama teknikleri yayginlastirilmaktadir. Bu kapsamda 2000’li yillarin basinda yüzde 6 olan modern sulama orani yüzde 29’a yükseltilmistir" seklinde konustu.



"81 il için Içme suyu Eylem Plani hazirladik"

Türkiye genelinde 2021 yili sonu 49 milyon kisiye ilave içme suyu saglanacaginin altini çizen Yildiz, "81 ilimiz için hazirladigimiz Içme suyu Eylem Plani ile illerimizin 2040, 2050 ve 2071 yillarina kadar içme suyu ihtiyaci planlanmistir. DSI tarafindan 5.771 km içme ve kullanma suyu isale hatti dösenmistir. 2021 yili sonu itibariyla 102 adet modern içme suyu aritma tesisi bitirilerek günde 9,52 milyon metreküp AB standartlarinda aritilmis su üretilecektir. GAP kapsaminda bulunan Diyarbakir, Adiyaman, Sanliurfa, Gaziantep, Kilis, Mardin ve ilçeleri, Sirnak ve ilçeleri ile Siirt ve ilçelerinde DSI tarafindan tamamlanan tesislerle bugüne kadar 801 milyon metreküp/yil içme suyu temin edilerek bölgedeki illerin uzun vadeli ihtiyaçlari karsilanmistir" dedi.



"Türkiye’nin en uzun içme suyu tünelini tamamladik"

DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz, "Ankara’ya içme suyu getirmek için 31 bin 562 metre uzunlugunda tünel insa edilen Gerede Içme Suyu Projesi önemli bir projedir. Bu Türkiye’deki en uzun içme suyu tünelidir. Gerede Içme Suyu Projesi’ni de bitirerek Ankara’ya temiz ve saglikli içme suyu getirdik. Gaziantep’in uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri suyu teminini saglamak amaciyla insa edilen Gaziantep-Düzbag Içme Suyu Isale Hatti hizmete açildi. Gaziantep-Düzbag Içme Suyu Isale Hatti da gurur duydugumuz bir proje olarak tarihe geçecektir. Bunun gibi birçok proje hayata geçirilmis olup, sehirlerimizin içme kullanma suyu meselesi kökünden çözülmüstür" ifadelerini kullandi.

Atiksularin toplanmasi ve aritilmasi ile kullanilmis sularin tekrar kazanilmasi maksadiyla gerekli tesisleri yapmak veya yaptirmak, basta içme suyu havzalari olmak üzere çevre ve saglik açisindan acil önlem alinmasi ihtiyaç duyulan yerlerde gerekli Atiksu Tesislerini yapmanin DSI’nin sorumlulugunda oldugunu ifade eden Yildiz, "Bu kapsamda; ilk olarak Ergene Havzasi Koruma Eylem Planinda yer alan ve nüfusu 10 binden fazla olan 13 yerlesim yerinin Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi ile 3 yerlesim yerinin Atiksu Kolektör Hattinin yapimi tamamlanarak isletmeye alinmis ve Belediyelerine devredilmistir. Kurumumuzca yapilan çalismalarla 21 adet Atiksu Aritma Tesisleri tamamlanarak belediyelere devredilmis ve isletmeye alinmistir" diye konustu.



"Toplulastirma birim alandan elde edilen verimi artirir"

Yildiz açiklamalarini söyle sürdürdü: "Ülke genelinde arazi toplulastirma ve tarla içi gelistirme hizmetlerinin tek elden yürütülmesi amaciyla 2018 Nisan ayi itibariyle Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü görev alanina dâhil edilmistir. Bakanligimiz arazi toplulastirma çalismalarina büyük önem vermektedir. Zaman, emek ve sermaye kullanimini azaltmak, tarimsal isletmelerin verimliligini artirmak ve kirsal nüfusun yasam standartlarini iyilestirmek için tarim isletmelerinin sahip oldugu küçük ve daginik arazi parçalarini modern tarim yönetimine uygun olarak yeniden düzenlemek çok önemlidir. Toplulastirma daginik ve parçali araziler birlestirilmektedir. Tarim arazileri düzgün sekilli parsellere dönüstürülmektedir. Her tarla yola kavusturulmaktadir. Ulasim ekonomik ve daha kolay hale gelmektedir. Ekilebilir arazi miktarlari artmaktadir. Tarim makinelerin kullanimi daha ekonomik olmaktadir. Kullanilmayan küçük araziler degerlendirilmektedir. Tarla sahipleri arasinda olusan anlasmazliklar ortadan kalkmaktadir. Tarla için en ideal parsel boyutlari olusturulmaktadir. Kadastro yenilenmis olmaktadir. Ulasim, hisselilik ve sulamadan kaynaklanan sosyal problemler önlenmekte ve yargi yükü azaltmaktadir. Düzenleme sonrasi araziler degerlendirmektedir. Hisselilik ya da parçalilik sebebi ile degerlendirilemeyen hazine arazileri degerlendirilebilir duruma gelebilmektedir. Hayvanciliga uygun hale getirilmek için mera arazileri de toplulastirilacaktir. Sulama tesislerinde sulama randimani ve orani artmaktadir. Bu kapsamda; ülkemizde 8,42 milyon hektar alanda toplulastirma çalismalari yürütülmektedir. 6,02 milyon hektar alanda tescil islemleri gerçeklestirilmistir. Türkiye’de arazi toplulastirma çalismalarinin basladigi 1961 yilindan 2002 yilina kadar, 41 senede toplam 450 bin hektar, 2003-2021 döneminde 19 yilda toplam 5,57 milyon hektar alanda toplulastirma çalismalarinin tescili tamamlanmistir. Sadece 2021 yilinda 1,26 milyon hektar alanda tescil çalismalari tamamlanmistir. Arazi toplulastirma ve tarla içi hizmetlerinde 2023 hedefimiz, 8,5 milyon hektar alanda toplulastirma çalismalarinin tamamlanmasidir."

DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz, bu projelerin yapilmasinda en büyük destekleri olan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a ve Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli’ye sükranlarini sunarak, emegi geçenlere tesekkür etti.
Kaynak: İHA