Cumhurbaskani Erdogan, 'TÜBITAK Ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde Konustu Açiklamasi (1)

'Inovasyonun ve teknolojinin bel kemigi olan bilim, Türkiye'nin siyasi bagimsizliginin da teminatidir' 'Bilimin, teknolojinin ve inovasyonun ülkemizde yediden yetmise benimsenmesi için milli teknoloji hamlesi vizyonu rehberliginde kararli adimlar attik' 'Bilim ve teknolojide ilerleyebilmek için insan kaynagindan altyapiya, verimlilikten arastirma gelistirmeye kadar her alanda projeler yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, inovasyonun ve teknolojinin bel kemigi olan bilimin Türkiye'nin siyasi bagimsizliginin da teminati oldugunu ifade etti.

Erdogan, Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "TÜBITAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni"ne katildi.

Buradaki konusmasina kendisini dinleyenleri selamlayarak baslayan Erdogan, Türkiye'nin en saygin bilim ödülleri töreni olan TÜBITAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni dolayisiyla bilim insanlarini ve misafirleri milletin evinde agirlamaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi. Eskilerin, "Bir mekanin serefi, orada bulunanlardan gelir." dedigini hatirlatan Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nin kiymetinin de bugüne kadar milletin tüm kesimlerinden misafir ettigi güzel insanlardan geldigini söyledi.

Bu mekana deger verenin, sehit yakinlarindan gaziler ve sporculara, muhtarlardan ögretmenlere, engellilerden ilim ve kültür insanlarina kadar 84 milyonun hep birlikte sahip çiktigi birlik, beraberlik ve kardeslik oldugunu vurgulayan Erdogan, bu mekanda bugün ilme ömrünü adamis bilim insanlarini, çigir açici islere imza atacak genç arastirmacilari agirlamanin kendilerini bir baska sevindirip gururlandirdigini ifade etti.

Her yil TÜBITAK ve TÜBA Bilim Ödülleri'nin sahipleri ile burada bulusarak artik bir gelenegi iyice yerlestirdiklerini belirten Erdogan, arastirmalari ile dünyaya yön veren, hayati kolaylastiran, Türkiye'nin müreffeh yarinlari için gecesini gündüzüne katan tüm bilim insanlarina sükranlarini sundu.

Erdogan, bu yil 66 bilim insaninin yaptiklari çigir açici çalismalarla TÜBITAK ve TÜBA Ödülleri'ne layik görüldügünü aktararak TÜBITAK Bilim Ödülü'nün 3, TÜBITAK Tesvik Ödülü'nün ise 14 bilim insanina takdim edilecegini kaydetti.

Ayni sekilde 3 bilim insanina TÜBA Uluslararasi Akademi Ödülü, 37 üstün basarili genç arastirmaciya da TÜBA GEBIP Ödülü vereceklerini dile getiren Erdogan, Bilimsel Telif Eser Ödülleri kapsaminda ise 9 Türkçe bilimsel telif eserin TÜBA TESEP Ödülleri'ni alacagini aktardi.

TÜBITAK ve TÜBA Bilim Ödülleri'ni alan bilim insanlarinin her birinin kendi disiplinlerinde seçkin çalismalar gerçeklestiren, bilime uluslararasi düzeyde katkida bulunmus isimler olduguna dikkati çeken Erdogan, "Ödül alan bilim insanlarimizin yaklasik 3'te 1'ine tekabül eden 21'inin kadin olmasi bizim için ayri bir gurur vesilesidir. Insallah bu ödüller Türkiye'de bilimsel faaliyet yürüten herkes için birer tesvik unsuru olacak, bilimin yayginlasmasi ve benimsenmesinde önemli bir görev icra edecektir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, 2021 TÜBITAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nin bilim camiasina hayirli olmasini dileyerek ödül alan bilim insanlarini tebrik etti.

- "Gönül cografyamizdan çikti"

Insanliga faydali çalismalarin, ulasilan medeniyet seviyesinin sembolü ve tüm insanligin ortak degeri olduguna inandiklarini belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ancak hak tesliminin de ihmal edilmemesi gerekiyor. Bati medeniyeti her ne kadar referans vermekten imtina etse de bugün bilimde varilan seviyenin temelleri Dogu medeniyeti tarafindan atilmistir. Buradaki Dogu ve Bati kavramlarini yasadigimiz cografyayi merkez alarak kullaniyoruz. Mezopotamya, Misir, Yunan ve Roma uygarliklarindan sonra kaybolmaya yüz tutmus bilimi Islam medeniyeti adeta yeniden ayaga kaldirmistir. Söyle tarihe kisa bir yolculuk yaptigimizda Bati'nin karanlik çaglarini yasadigi dönemde, Dogu'nun altin çagini yasadigini görüyoruz. O dönemin dünya çapindaki bilim insanlari hep bizim gönül cografyamizdan çikmistir. Ömer Hayyamlar, Farabiler, Ibn-i Sinalar, Biruniler bizim medeniyet bayragimiz altinda tarih yazmistir. El Cezeri, Ali Kusçu, Hezarfen Ahmet Çelebi hizmetlerini ve icatlarini bu topraklarda ortaya koymustur."

"Elbette sadece geçmisteki basarilarimizla iftihar ederek bir yere varamayiz ama geçmisten bugüne köprü kurmadan da gelecegimizi göremeyiz." diyen Erdogan, "Bati ilimde, fende, teknolojide ileri noktalara ulasirken, bizim geride kalmamizda nice adaletsizlikler, nice zulümler yaninda kendi hatalarimizin, eksikliklerimizin de payi var. Dolayisiyla hayiflanmak çözüm degildir." ifadelerini kullandi.

- "Yigit, düstügü yerden kalkar"

Yapilmasi gerekenin, üzere düsenleri yerine getirmek, çalismak, üretmek, yeniliklerin öncüsü olmak oldugunu vurgulayan Erdogan, "Her zaman ifade ettigimiz gibi yigit düstügü yerden kalkar. Yitik, kaybedildigi yerde aranir. Bu topraklarin ruhuna, birikimine, bereketine güveniyoruz." diye konustu.

Iste bu anlayisla son 19 yilda yaptiklari yatirimlar, uyguladiklari politikalarla bilimin ve özgür düsüncenin hamisi olduklarinin, olmaya da devam ettiklerinin altini çizen Erdogan, sunlari kaydetti:

"Inovasyonun ve teknolojinin bel kemigi olan bilim, Türkiye'nin siyasi bagimsizliginin da teminatidir. Bilimin, teknolojinin ve inovasyonun ülkemizde yediden yetmise benimsenmesi için milli teknoloji hamlesi vizyonu rehberliginde kararli adimlar attik. Bilim ve teknolojide ilerleyebilmek için insan kaynagindan altyapiya, verimlilikten arastirma-gelistirmeye kadar her alanda projeler yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz. Inovasyonun, özellikle üniversitelerin, özel ve kamu arastirma merkezlerinin, teknoloji gelistirme bölgelerinin niteligini de niceligini de artirdik. Beseri sermayeye, bilim insanlarimiza, mühendislerimize, arastirmacilarimiza, hatta ilkokul çagindaki çocuklarimiza destek olabilmek için bu alana ayirdigimiz kaynaklari sürekli artiriyoruz."

- "Daha birçok Aziz Sancar çikacaginin habercisi"

Cemil Meriç'in "Bilgi sonu gelmeyecek olan bir fetihtir." dedigini aktaran Erdogan, "Biz, sonu gelmeyecek bu fetih için yeni fetihler, yeni fatihler yetistirmenin derdindeyiz. Kabiliyetli evlatlarimiz Türkiye'nin dört bir tarafindaki 'dene yap' teknoloji atölyelerinde kritik ve stratejik teknolojilere yönelik yeni nesil yöntemlerle egitimler aliyor, sosyal etkinliklere katiliyorlar." diye konustu.

Dünyanin en büyük uzay, havacilik ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te yarismalara katilan gençlerin gelecekte dünyayi degistiren mucitler arasinda yer alabilmek için yaristigini, emek harcadigini belirten Erdogan, "Süphesiz bu yatirimlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden daha birçok Aziz Sancar çikacaginin habercisidir." dedi.

Erdogan, Safahat'te Mehmet Akif Ersoy'un Asim'a seslenisini hatirlatarak "Biz de bilim insanlarimiza söyle sesleniyoruz, o çocuklarla beraber gece gündüz didinin, giden 300 senelik ilmi sik elden edinin. Fen diyarinda sizan namütenahi pinari hem için hem getirin yurda o nafi sulari." ifadelerini kullandi.

(Sürecek)
Kaynak: AA