Bursagaz, Güvenli Ve Konforlu Bir Kis Için Abonelerine Uyarilarda Bulundu

SOCAR Türkiye'nin istiraki Bursagaz, kis mevsiminin etkisini yogun göstermeye basladigi bugünlerde, dogal gazin evlerde ve is yerlerinde güvenli sekilde kullanilmasi için alinmasi gereken önlemleri paylasti.

Sirketten yapilan açiklamada, Dogal Gaz Piyasasi Iç Tesisat Yönetmeligi'nin 6. maddesine göre, iç tesisatta tadilatlar için izin alinmasi, proje disi tesisat yapilmamasi, uygunsuz ve kötü kullanim, tesisatin bakimsizligi, yanlis ve bozuk ekipman kullanilmamasi ve iç tesisatta yapilacak bakimlar ile alinmasi gereken önlemlerin dogal gaz abonelerinin yükümlülügünde oldugu bildirildi.

Bursagaz'in 1 milyonu askin abonesinin güvenli ve konforlu bir kis mevsimi geçirmeleri için dogal gaz tesisatlari ve cihazlarinin bakimini mutlaka yaptirmalari gerektigi vurgulanan açiklamada, tesisata Bursagaz'in onayi olmadan, proje disi herhangi bir müdahalede bulunulmamasi istendi.

Baca ve tesisatlarin yillik bakimlarinin Bursagaz'dan yetki almis olan ve www.bursagaz.com adresinden listesine ulasilabilen sertifikali firmalara yaptirilmasi gerektigi belirtilen açiklamada, bacanin çekis gücünün azalmasi ve atik gazin konuta yayilmasi gibi tehlikelere karsi uyarida bulunuldu.

Açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Tesisat bakimi yaptiran abonelerin, cihazin dogal gaz ve baca baglanti parçalarinin sizdirma yapip yapmadigini ve baca sensörünün çalisip çalismadigini kontrol ettirmesi büyük önem tasiyor. Hermetik olmayan bacali cihazlarin dogrudan bina duvarindan disariya degil, mutlaka bacaya verilmesi, ayni zamanda bacali cihaz ile aspiratörlerin ayni bacaya baglanmadigindan emin olunmasi gerekiyor.

Özellikle lodoslu havalarda baca gazi sizintisi ihtimaline karsi dikkatli olunmalidir. Havalandirma menfezleri, ortama taze hava girmesini saglar ve güvenli dogal gaz kullanimi için önemli bir araçtir. Bu nedenle menfezlerin kesinlikle açik konumda olmasi gerekiyor. Abonelerimiz güvenlik önlemi olarak bacali cihazin bulundugu ortamda uyumamali ve lodoslu havalarda bacali cihazi çalistirmanin riskli oldugunu unutmamalidir."

Yeni abonelere yönelik uyarilara da yer verilen açiklamada, dogal gaz yakici cihazi alirken ürünün emniyetli ve güvenilir bir sekilde kullanilabilecegini gösteren "CE belgesi" olmasina dikkat etmeleri gerektigi vurgulandi.

Tugla, beton gibi malzemelerden yapilmis ve CE belgesi olmayan dogal gaz bacalarinin ise mevzuata göre yenilenmesi gerektigine deginilen açiklamada, yeni bir eve tasinan kullanicilarin gaz kullanim sözlesmesini üzerlerine almalarinin yasal bir zorunluluk oldugu aktarildi.

Açiklamada, olasi bir gaz kokusu hissedildiginde yapilmasi gerekenlerle ilgili su bilgiler paylasildi:

"Gaz kokusu hissettiginizde çakmak ve kibrit yakmayin, lamba ve diger elektrikli cihazlari açmayin. Dogal gaz ile çalisan cihazlarin ve sayacinizin vanasini kapatin. Kapi zilini ve telefonu kullanmayin. Gaz kokusu olan yerde bulunan kisileri ortamdan uzaklastirin. Evinizin disindan 187 Dogal Gaz Acil Hatti'ni arayin."

Kaynak: AA