Bebeklerde Ek Gidaya Ne Zaman Geçilmeli?

Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ibrahim Sinan Bugur, “Anne sütü yeterli olan bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi önerilir. 6 aydan sonra ise artan besin ve enerji ihtiyaci anne sütüne ilave olarak baslanan ek gidalardan saglanir” dedi.

Bebeklerde Ek Gidaya Ne Zaman Geçilmeli?
Uzm. Dr. Bugur, bebeklerde tamamlayici beslenmeyi (ek gida), tamamlayici beslenmenin ne oldugunu, ’bebekler neden tamamlayici beslenmeye baslamali’, ’bebeklere tamamlayici beslenme nasil baslanmali’ gibi sorulari cevapladi.

Uzm. Dr. Ibrahim Sinan Bugur, çocuklarin beyin ve vücut gelisimlerinin hayatin ilk 2 yilinda çok hizli oldugunu ve bu dönemde gelisen sorunlarin ne yazik ki telafi edilemedigini belirtti.

Bu nedenle bu iki yilda bebekler için yeterli beslenmenin çok önemli oldugunu belirtti.

Bugur, anne sütü yeterli olan bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini önerdi. 6 aydan sonra ise artan besin ve enerji ihtiyacinin anne sütüne ilave olarak baslanan gidalardan saglandigini belirtti.

Uzm. Dr. Ibrahim Sinan Bugur, 6’nci aydan itibaren baslanan diger yiyeceklerin anne sütü ile birlikte verilmesi gerektigini ve bebegin yasina uygun sekilde çesitli kivamlarda gidalarla tanistirilmasi gerektigini söyledi.



“6’nci aydan sonra bebegin gelisimi için tamamlayici beslenme tavsiye edilir”

Bugur, anne sütü eger yeterli miktardaysa bir süt çocugunun büyümesi ve gelismesi için yeterli enerji vitamine D ve K vitamini hariç mineral içerigine sahip oldugunu açiklamasinda bulundu.

Uzm. Dr. Ibrahim Sinan Bugur, yalniz 6’nci aydan sonra enerji, vitamin ve mineral ihtiyacinin arttigi ve artan bu ihtiyaci karsilamak için anne sütüne ek olarak tamamlayici besinlere baslanmasi gerektigini vurguladi. Eger anne sütü yeterli degil ve bebegin formül mama kullanmasi gerekiyorsa tamamlayici besinlerin doktorun onayiyla 17. hafta (5’inci ayin basi) itibariyla baslanabildiginin altini çizdi.

“Ek gidaya geçme amaciniz bebeginizin doymasi degil tat duygusunun gelismesidir”

Uzm. Dr. Ibrahim Sinan Bugur, basini tutabilen, destekli oturabilen, el, agiz ve göz koordinasyonu gelismis, kati besinleri yutabilen, anne sütü ile beslenen alti aylik bir bebekte tamamlayici besine geçilebilecegini ifade etti.

Bugur, tamamlayici beslenmeye baslarken baslanacak ilk besinlerin kültürlere göre degisiklik gösterebildigini açikladi.

Genel olarak Türkiye’de kolay sindirilebilir, temizlik kurallarina uygun sekilde hazirlanmis, mevsimine uygun ve ulasilabilir sebze, meyve püreleri, et ve yogurt ile baslandigini ekleyen Uzm. Dr. Ibrahim Sinan Bugur, ek gidaya geçerken amaciniz bebegin doymasi degil tat duyusunun gelismesi oldugunu, bu sebeple bebege israrla yedirmeye çalismanin dogru olmadigini vurguladi. Bebegin doymasini saglayacak ana ögünün hala anne sütü oldugunun unutulmamasi gerektigini söyleyerek, sözlerini noktaladi.
Kaynak: İHA