ATO'dan Baskent'in Saglik Turizmi Için Dünya Ölçeginde Proje

Ankara Ticaret Odasi’nin (ATO), Baskent’in saglik turizmi açisindan sahip oldugu potansiyeli ortaya çikartarak, Türkiye’nin döviz gelirine katki saglamak amaciyla Ticaret Bakanligi’nin destekleriyle, ATO Dis Ticaret Özel Ihtisas Komisyonu organizasyonunda hayata geçirdigi “Hizmet Sektörünün Rekabet Gücünün Artirilmasi (HISER) Projesi”nin tanitim toplantisi ATO Meclis Salonu’nda yapildi.

ATO'dan Baskent'in Saglik Turizmi Için Dünya Ölçeginde Proje
Toplantinin açilisinda konusan ATO Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, saglik turizminin dünyanin son yillarda çok önem verdigi bir turizm çesidi oldugunu belirterek, “Dünya saglik turizmi pazari büyüklügünün 100 milyar dolari astigi hatta ilgili sektörler de eklendiginde 500 milyar dolara yaklastigi ifade ediliyor. Bu pazardan Baskentimizin en büyük payi alabilmesi için çalisiyoruz” dedi.

Deniz ve sahil turizmi için gelen bir turistin kisi basina harcamasi 800 dolar civarindayken saglik turizmi için gelen bir turistin harcamasinin 6 bin dolari astigini belirten Baran, Ankara’nin saglik turizminin gelisimini destekleyecek birçok unsura sahip oldugunu söyledi.



Saglik hizmetleriyle, doktor sayisiyla, özel ve kamu hastaneleriyle Ankara’nin saglik turizmi açisindan dünyanin cazibe merkezi olabilecegini kaydeden Baran, saglik sektörü için önemli olan medikal sektörü açisindan da Ankara’nin en iddiali kentlerden biri oldugunu belirtti.

Baran, “Bu alanda ülkedeki üretiminin yaklasik yüzde 40’i Ankara’da gerçeklesiyor. Medikal sektöründe üretilen ürünlerden sehrimizin ve ülkemizin ihtiyacini karsiladigimiz gibi yurtdisina da ihraç ediyoruz” dedi.



“Dünyanin en kiymetli termal suyu Ankara’da”

Ankara ve çevresinin termal kaynaklar açisindan zengin kaynaklara sahip oldugunu kaydeden Baran, “Dünyadaki en kiymetli suyun Haymana’da oldugunu biliyoruz. Bununla ilgili bir farkindalik olusturarak hem kendi vatandasimiza hem de yabanci turistlere bunu anlatabilmeliyiz” dedi.



“Direkt uçus sayisindaki artis, saglik turistini de arttirir”

Ankara’dan yurt disina direkt uçuslarin saglik turizminin gelismesi açisindan önemli oldugunu kaydeden ATO Baskani Baran, Ankara Ticaret Odasi’nin Esenboga’dan yurtdisina direkt uçuslarin arttirilmasi ile ilgili büyük gayretleri oldugunu ifade etti.

Baran, “Saglik problemi olan insanlarin yurtdisindan aktarmali getirilmesi çok zor. Direkt uçuslar ile birlikte Ankara’ya saglik turizmi için gelen hasta sayilarinda da önemli artislar olacaktir” dedi.



“Projeyle Baskent’in saglik turizmine katki saglayacagiz”

HISER Projesi ile Ankara’daki saglik turizminin gelisimine katki saglayacagina inandiklarini belirten Baran, "Sehirdeki hizmet sektörünü gelistirerek, rekabet gücünü artirarak döviz kazandirmak amaciyla bu projeyi hayata geçiriyoruz. Proje üç yil sürecek. Proje kapsamina alinacak saglik kuruluslari ve turizm acenteleri tespit edildi. Olusturulan bu kümede yer alan kuruluslarin gelistirilmesi için ihtiyaç analizi çalismalari yapilacak" dedi.

Baran, projenin yol haritasini olusturacak söz konusu analizin ardindan isletmelerin kurumsal kapasitelerini gelistirmelerine yönelik egitim ve iyilestirme çalismalarinin hayata geçirilecegini dile getirerek, bu süreçte isletmelerin uluslararasi arenada rekabet edebilir hale getirilecegini anlatti.

“Projelerde birlik içerisinde hareket edilmeli”

ATO Meclis Baskani Mustafa Deryal ise Türkiye’nin her derde deva sifali sulara sahip oldugunu belirterek, projelerde birlik içerisinde çalisma yürütülmesinin önemine degindi. Belediyeler ve sosyal gruplarin da projede yer almasi gerektigini kaydeden Deryal, “Hastalarin tedavi süreci disinda sehirde gezebilecegi, yemek yiyebilecegi yerler olmasi ve daha gelmeden buralari tespit edebilmesi lazim. Bu sartlara uygun hale getirmeliyiz” diye konustu.



“Yol haritasi belirlenecek”

ATO Dis Ticaret Özel Ihtisas Komisyonu Baskani Ali Riza Koç da Ankara’yi her konuda öncü yapmak için çaba sarf ettiklerini belirterek, “Yatak kapasitesi ve hekim sayisi açisindan Ankara, ülkemizde ikinci sirada yer aliyor. Bu proje ile birlikte sehrimizin üstün oldugu alanlar tespit edilerek bir yol haritasi çizilecek ve tanitim faaliyetleri baslayacak” dedi.



“Saglik turizmi katma degerli turizm gelirini arttiriyor”

Ticaret Bakanligi Uluslararasi Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli de yaptigi konusmada, Bakanlik olarak saglik turizmi alaninda Türkiye genelinde yapilacak tüm faaliyetleri destekleme karari aldiklarini belirterek, “Türkiye’de saglik turizminin katma degerli turizm gelirlerinin artirilmasi bakimindan en önemli kalem oldugunu düsünüyoruz” dedi.

Konusmalarin ardindan ATO Dis Ticaret Özel Ihtisas Komisyonu Baskani Ali Riza Koç katilimcilarin sorularini yanitladi.

Toplantiya ATO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcilari Temel Aktay ve Halil Ibrahim Yilmaz ile ATO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih Çetinkaya, çok sayida ATO Meclis Üyesi ve sektör temsilcisi katildi.

Kaynak: İHA