Aras Havzasi Kars'ta Ele Alindi

Vali Türker Öksüz: 'Sahip olunan bu havzanin etkin yönetimi, sudan en etkin sekilde yararlanilmasi, zaman zaman meydana gelen su baskinlari ve taskinlardan insanlarimizin korunmasi, sulak alanlarin korunmasi, içme suyunun etkin sekilde degerlendirilmesi gerekmektedir'.

Kars'ta "2021 Yili Aras Havzasi Havza Yönetimi Heyeti Toplantisi" gerçeklestirildi.

Kars Devlet Su Isleri (DSI) 24. Bölge Müdürlügü konferans salonunda düzenlenen toplantiya, Kars Valisi Türker Öksüz, Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Agri Valisi Osman Varol, Igdir Valisi Hüseyin Engin Sariibrahim ve Erzurum Vali Yardimcisi Hamdullah Suphi Özgödek, DSI 24. Bölge Müdürü Sükrü Baysal ve çevre illerden yöneticiler katildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla baslayan programda, ülke genelinde meydana gelen sel olaylari sinevizyondan gösterildi.

Vali Öksüz, burada yaptigi konusmada, su ve su kaynaklarinin korunmasi ve etkin sekilde degerlendirilmesinin önemli oldugunu söyledi.

Yeryüzündeki su kaynaklarinin çok az bir kismi içilebilir ve kullanilabilir durumda oldugunu ifade eden Öksüz, "Günümüzde dünya nüfusu hizla artmakta, buna karsilik içilebilir ve kullanilabilir su kaynaklari ise azalmaktadir. Bu durum da suya olan ihtiyacin her geçen gün daha da artmasina neden olmaktadir." dedi.

Öksüz, Aras Nehri Havzasi ülke ve bölge için çok önemli bir konumda oldugunu anlatarak, "Sahip olunan bu havzanin etkin yönetimi, sudan en etkin sekilde yararlanilmasi, zaman zaman meydana gelen su baskinlari ve taskinlardan insanlarimizin korunmasi, sulak alanlarin korunmasi, içme suyunun etkin sekilde degerlendirilmesi gerekmektedir." diye konustu.

Tarim ve hayvanciligin yogun sekilde yürütüldügü bölgede içme ve kullanma suyu temin edilmesi ne kadar önemliyse su kaynaklarinin kirletilmesini önlemek de en az onun kadar önemli oldugunu vurgulayan Öksüz, sunlari kaydetti:

"Suyumuzun ihtiyacimiz kadar kullanmasinin önemli oldugu kadar su kaynaklarimizin korunmasi için farkindalik yaratmamiz da bir o kadar önemli. Diger yandan ülkemizin çesitli yörelerinde oldugu gibi Kars ve bölgemizin diger illerinde de 2021 yilinda birçok taskin yasanmistir. Taskini tamamen önlenebilecek bir durum degildir ancak zararlarini en aza indirmek elimizdedir. Bu nedenle taskin öncesinde, taskin esnasinda ve taskin sonrasinda neler yapilmasi gerektigi hakkinda bilinçlendirme faaliyetleri yapilmali, dere yataklarina müdahale edilmemeli ve kirletilmemelidir. Bu hususta hepimizin, ilgili tüm kurumlarin, hatta tüm vatandaslarimiza büyük sorumluluk düsmektedir. Etkin bir koordinasyon ve isbirligiyle gereken çalismalari yapmamiz gerekmektedir."

Konusmalarin ardindan toplanti basina kapali devam etti.

Kaynak: AA