Alanya, Tropikal Meyve Bahçeleriyle Alternatif Turizme Hizmet Ediyor

Alanya HEP Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Asçilik Bölüm Baskani Esra Mankan: 'Bölgedeki seralarin, bahçelerin gezilmesi, dalindan meyvelerin koparilmasi gelen Avrupali yabanci turistleri epey heyecanlandiriyor' ALTID Baskani Burhan Sili: 'Spor, saglik, deniz kum günes olgusunun yani sira tarim turizmini de portföyümüze aldik' Alanya Ziraat Odasi Baskani Tahir Göktepe: 'Gelen turistler burada Avrupa'da görme sansi bulamadiklari ürünleri görebiliyor'.

MUSTAFA KURT - Antalya'nin Alanya ilçesinde, çiftçiler için kazanç kapisi olan tropikal meyve bahçeleri, turistler için de ziyaret edilecek yerler arasinda yer aliyor.

Sicak iklimiyle tarima elverisli bölgeler arasinda yer alan Alanya, turizmde oldugu gibi tropikal meyve üretimiyle de ön plana çikiyor.

Ilçede, 2 bine yakin üreticinin yaklasik 24 bin 553 dekarda ürettigi 39 çesit tropikal ve subtropikal meyve, hem agro (tarim turizmi) hem de gastro turizm (yemek turizmi) için önemli bir potansiyeli içinde barindiriyor.

Turizmciler, üreticiler ve akademisyenler, tropikal bahçelerin alternatif turizm potansiyeline dönüstürülmesiyle farkli kültürleri deneyimleme arzusunda olan, doga ve dogal ürünlerle bas basa kalmak isteyenlerin tarim turizmini hareketlendirecegini degerlendiriyor.

Bu anlamda Alanya'nin yurt içi ve yurt disi tanitimlarina, tarih, kültür, deniz, kum, günesin yani sira tropikal bahçelerin de eklenmesi isteniyor.

Üreticiler ile turizmciler, cazibe çesitliliginin artirilmasiyla ilçenin yil boyunca turizm hedefine daha da yaklasacagina inaniyor.

Üreticiler ve turizmciler, muz, avokado, ejder meyvesi, mango, papaya, passiflora gibi tropikal meyve bahçelerinin projelerle alternatif turizm için yeni bir gelir kapisi olacagini düsünüyor.

- "Agro ve gastro turizmi Avrupalilari heyecanlandiriyor"

Alanya Hamdullah Emin Pasa Üniversitesi (Alanya HEP Üniversitesi) Meslek Yüksek Okulu Asçilik Bölüm Baskani Dr. Esra Mankan, Alanya denince akla deniz, kum, günes turizminin geldigini söyledi.

Alanya'nin sicak iklimi ve verimli topraklarinin tropikal meyve yetistirmeye elverisli olduguna dikkati çeken Mankan, bölge tariminda önemli yer tutan mango, avokado, muz, ejder meyvesi gibi ürünlerin agro ve gastro turizm ile ülke ekonomisine daha fazla gelir getirebilecegini ifade etti.

Mankan, Alanya'nin bu anlamda iyi bir destinasyon olduguna isaret ederek, "Yurt disindan gelecek misafirlerle konustugumuzda gastro-agro turizm yapmak istiyorlar. Bölgedeki seralarin, bahçelerin gezilmesi, dalindan meyvelerin koparilmasi gelen Avrupali yabanci turistleri epey heyecanlandiriyor." diye konustu.

Tropikal bitkilerin Alanya'da gastro turizminin zenginlestirmesi açisindan da son derece önemli oldugunu kaydeden Mankan, söyle konustu:

"Biz bu konuda kendimizi sansli hissediyoruz çünkü avokadodan papayaya, ejder meyvesinden passifloraya, kadar neredeyse tüm tropikal meyveler burada yetisiyor. Bunu gastronomide, mutfaklarimizda ürün gelistirmede kullaniyoruz. Yani tabakta bir et yemeginin yaninda mango, papaya ile bir kombinasyon saglayabiliyoruz."

- "Tarim turizmini de portföyümüze aldik"

Alanya Turistik Isletmeciler Dernegi (ALTID) Baskani Burhan Sili de Ispanya ve Yunanistan basta olmak üzere birçok turizm ülkesinin agro turizmine önem verdigini dile getirdi.

Türkiye'nin Alanya ile bu alanda avantajli oldugunu belirten Sili, "Avrupa'da yetismeyen tropikal meyvelerin elverisli iklimi nedeniyle Alanya'da yetistiriliyor olmasi, degerlendirilmesi gereken bir durumdur. Spor, saglik, deniz, kum, günes olgusunun yani sira tarim turizmini de portföyümüze aldik. Agro ve gastro turizmi ile farkli talepleri de karsilayarak sezonu genisletmek mümkün olacak." seklinde konustu.

- "Yeni tropikal bahçelerin açilmasi için çalisiyoruz"

Alanya Ziraat Odasi Baskani Tahir Göktepe ise Akdeniz kiyi seridindeki Alanya'nin, mikro klima özelligiyle yogun sekilde tropikal meyve yetistirilen bir ilçe oldugunu kaydetti.

Burada muz ve avokadoyu öne aldiklarini dile getiren Göktepe, sonrasinda mango, ejder meyvesi, passiflaro ve papaya yetistiriciliginin de basladigini dile getirdi.

Agro turizmde sadece tropikal ürünlerin akla gelmemesi gerektigini ifade eden Göktepe, "Lavanta, safran, zencefil bahçelerinin kurulmasi da çok ciddi katki saglayacaktir. Ilçemiz zaten yazin çok ciddi turist agirliyor. Gelen turistler burada Avrupa'da görme sansi bulamadiklari ürünleri görebiliyor. Bu da ilçemiz için önemli bir gelir kaynagi olabilir. Biz oda olarak zaten bir yildir yerel yönetimlerle yeni tropikal ürün bahçeleri açilmasi için çalisiyoruz." dedi.

Kaynak: AA