43'Ü Yasakli 1850 Hayvani Misafir Ediyor

Samsun Büyüksehir Belediyesi Güçten Düsmüs Sahipsiz Hayvan Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 43’ü yasakli köpek olmak üzere toplam 1850 hayvan misafir ediliyor. Merkezde, son zamanlarda artan pitbull saldirilarinin ardindan yasakli irklarin kontrol altina alinmasi amaciyla 88 gözlü yeni bir bölüm daha yapiliyor.

43'Ü Yasakli 1850 Hayvani Misafir Ediyor
Güçten Düsmüs Sahipsiz Hayvan Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kediler ve köpekler kisirlastiriliyor, bakima muhtaç olan hayvanlar da barinakta korunakli bir sekilde yasamlarini sürdürüyor. Merkezde 43’ü yasakli irk 1400 köpek, 450 de kedi bariniyor.

Vatandaslarin sahiplenme de yapabildigi barinakta su anda tehlike az eden irklar arasinda yer alan Amerikan pitbull terrier, dogo Argentino, fila Brasilerio, Japanese tosa, American staffordshire terrier ve American bully irklarindan olusan 43 yasakli köpek kontrol altinda tutuluyor.

Son zamanlarda artan köpek saldirilari ve genelgeyle birlikte basibos dolasan tehlikeli irklarin toplanmasi ve kontrol altina alinmasi büyük önem kazandi. 2014 yilindan itibaren Samsun’da bakim merkezinde sokak hayvanlari ve tehlikeli irklari kontrol altinda tutan merkez, 2022 yilinda 88 gözlü yeni bir bölümü daha barinaga kazandiracak. Bu 88 bölümde tehlike arz eden köpekler ayri bir sekilde barinacak.

“43 yasakli irk var, yeni gelecekler için 88 gözlü bir bölüm yapilacak”

Tehlikeli irklarin ayri ve yalniz kalmasi gerektigini altini çizen Samsun Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskani Ali Tulumen, “2022 yilinda yasakli irklara özel bir bölüm yapacagiz. 88 gözlü ayri bölümde yasakli irklar ve anneli yavrulu köpeklerin kalabilecekleri saglikli bir ortamin imalat sürecini baslattik. 2022’de hizmete açacagiz. Su anda yasakli irk olan 43 hayvani barinakta bakiyoruz. Yasakli irklarin kesinlikle ayri bölümlerde kalmasi ve baska köpeklerle göz göze de olsa temas etmemesi gerekiyor” dedi.



“2021 yilinda 20 bin hayvani misafir ettik”

Bu yil boyunca 20 bin hayvani misafir ettiklerini dile getiren Ali Tulumen, “Hayvan bakim merkezimiz 2014 yilindan beri aktif bir sekilde faaliyetini devam ettiriyor. Ilimizdeki tek bakim merkezi oldugumuzdan buraya kisirlastirma, tedavi ve bakim yapiyoruz. 2021 yilinda 20 bin hayvani burada misafir ettik. Bu hayvanlarin 11 bin 600 tanesi köpek, geri kalani da kedi ve diger hayvanlardan olusuyor. 560 hayvana da burada veteriner hekimlerimiz tarafindan cerrahi müdahale yapildi. Üst seviye tedavi gerekenleri de OMÜ’de tedavi ettirdik. Bakim merkezinin içerisinde kedi kasabasi, mama üretim tesisi, sahiplendirme yapilan sevgi evi ve hayvanlari tedavi ettigimiz klinigimiz var. Samsun için hizmette bulunmaya devam ediyoruz” diye konustu.



Günde 550 kilo mama imalati

Hayvanlar için üretilen yiyecek merkezinden de bahseden Tulumen, sunlari söyledi:

“Mama üretim merkezimizde günde 550 kilo mama imalati yapiyoruz. Ürettigimiz mamalarin gida içerigini üniversiteler ile analizlerini yapiyoruz. Içerisindeki protein ve kalsiyum oraninin yeterli seviyenin altina düsmemesini sagliyoruz. Bu tesisimiz bize günlük mama giderinin büyük bölümünün karsilanmasini sagliyor.”
Kaynak: İHA